LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Alfalipoiinihappo

Päivitys Joulukuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin joulukuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen BiotechUSA:n ALA alpha lipolic acid -tuotteeseen.

Se on hieman edullisempi Alfalipoiinihappovalmiste, joka on kuitenkin laadukkaalta merkiltä. Jokainen kapseli sisältää 250 mg alfalipoiinihappoa.

Itse purkissa on 50 kapselia, joten se riittää noin 1 - 2 kuukaudeksi, riipuen käyttömääristä.​

alfalipoiinihappo lisäravinne

Tämän edullisemman hinnan takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Oletko koskaan miettinyt, mikä tekee parsakaalista niiden terveysruoan? Totta, siinä on kuitua, vitamiineja ja muita ravinteita, mutta siinä on myös monia antioksidantteja, joiden merkitys terveyden kannalta on tullut esille yhä selvemmin viimeisen 10 vuoden aikana.

Alfalipoiinihappo antioksidantti

Eräs näistä mm. parsakaalin sisältämistä antioksidanteista on alfalipoiinihappo.​ Se on kasviksista löytyvä antioksidantti, joka taistelee vapaiden radikaalien aiheuttamaa vahinkoa vastaan, suojaa meitä tulehtuneisuudelta ja voi jopa hidastaa ikääntymisen kehittymistä.

Antioksidanttisena erikoisuutena se vaikuttaa olevan erityisen tehokas diabetesta vastaan.​

Kehomme pystyy valmistamaan itse jonkin verran alfalipoiinihappoa, mutta mitä enemmän syömme alfalipoiinihappoa sisältäviä kasviksia ja muita ruokia, sitä enemmän kehomme saa sitä käytettäväksi. Kuten kohta näemme, suuremmat pitoisuudet tätä happoa ovat monilla tavoin terveydellemme eduksi.

Miten alfalipoiinihappo toimii?

Jos olet jo hyvin perillä antioksidantteista, vapaista radikaaleista ja niiden aiheuttamista ongelmista, voit hypätä pari kappaletta eteenpäin.

​Vapaat radikaalit ovat sivutuotteita, joita syntyy luontaisesti kehossa hapettumisen seurauksena. Samalla tavalla kuin ruostetta alkaa syntyä hapettumisen seurauksena, kärsivät myös meidän kehomme koko ajan hienoista vahinkoa hapettumisen johdosta.

Hapettuminen on normaali prosessi, ja sitä ei voidakkaan estää kokonaan. Sitä tapahtuu koko ajan kehon solujen ja osien ollessa kosketuksissa hapen kanssa mm. ruokailun ja liikunnan aikana​. Lisäksi monet ympäristömyrkyt ja saateet voivat kiihdyttää tätä prosessia.

Tarkemmin voit lukea vapaista radikaaleista vaikka tästä tutkimuksesta. Yleisesti voimme kuitenkin sanoa, että mitä vähemmän niitä on, sitä parempi.​ Vapaiden radikaalien aiheuttamia mahdollisia ongelmia ovat mm.

 • Kehon tulehtuneisuus
 • Nopeampi vanheneminen fyysisesti
 • Korkeampi riski saada syöpä
 • Heikompi immuunipuolustus
 • Korkeampi sydänsairauksien riski

Ja tässä vaiheessa mukaan kuvioon astuvat antioksidantit. Antioksidanttien on nimittäin nähty suojaavan kehoa vapaiden radikaalien aiheuttamilta vahingoilta, ja monet antioksidantit ovat parhaimmillan tietyissä tilanteissa.

Alfalipoiinihappo vaikuttaa olevan erityisen tehokas estämään solujen vahingoittumista​, joka johtaa helposti ajan kanssa moniin vakaviin sairauksiin, kuten sydänsairauksiin, syöpään ja diabetekseen.

Tämän lisäksi sen tärkeitä muita tehtäviä ovat ​vitamiinitasojen palauttaminen normaaleiksi, erityisesti E- ja C-vitamiinin kohdalla, sekä hiilihydraattien muuntaminen muotoon, jossa keho voi käyttää ne energiaksi.

Alfalipoiinihapon hyödyt

Alfalipoiinihapon suurimmat hyödyt tulevat sen antioksidanttisista ominaisuuksista. Näin ollen se on enemmänkin terveyttä suojaava happo.

Se vaikuttaa olevan parhaimmillaan diabeteksen suojana, mutta se ei ole sen ainoa käyttötarkoitus kuten seuraavasta listauksesta näemme.

Etu 1: Suojaa diabetekselta ja sen komplikaatioilta

Koska alfalipoiinihappo suojaa soluja ja neuroneita, jotka osallistuvat mm. hormoonien tuotantoon, tarjoaa se samalla suojaa diabetesta vastaan. Sitä käytetään erityisesti monien diabeteksen aiheuttamien ongelmien oireiden hoitoon.

Alfalipoiinihappo

​Alfalipoiinihappo vaikuttaakin olevan hyvä apu moniin diabeteksen aiheuttamiin neurologisiin ja neuropaattisiin oireisiin. Monet 2-tyypin-diabetesta kärsivät kokevat jonkinlaisia oireita, jotka ovat seurausta hermovaurioista, joita syntyy usein taudin seurauksena.

Lisäksi alfalipoiiinihappo suojaa myös 2-tyypin-diabeteksen synnyltä ylipäätänsä, auttamalla parantamaan mm. insuliiniresistanttiutta ja estämään kehon tulehtuneisuutta.

600 mg alfalipoiinihappoa päivässä vaikuttaa olevan tehokas keino hellittää monia diabeteksen aiheuttamia ongelmia.​ Lisäksi se vaikuttaa olevan turvallinen. Tutkimuksissa ei havaittu yhtäkään potilasta, joka olisi kärsinyt vakavista sivuoireista.

Huomiona diabetesta sairastavien kannattaa olla erityisen tarkkana verensokeriarvojensa kanssa, jos he ottavat alfalipoiinihappoa.​ Alfalipoiinihappo voi muuntaa verensokeriarvojen kehitystä, jolloin varsinkin lääkityksen kanssa verensokeri voi painua liiankin alhaiseksi.

Etu 2: Alfalipoiinihappo suojaa silmiä

Eräs syy näön heikkenemiselle iän myötä saattaa olla vapaiden radikaalien aiheuttamat vahingot silmän soluille. Nämä vahingot ovat erityisen voimakkaita diabetespotilailla, joiden näkö heikkeneekin usein tavallista nopeammin.

Alfalipoiinihappo estää tämän vahingon syntymistä, ja voi näin ollen hidastaa myös näkökyvyn heikkenimistä. Se estää vahingon silmäkalvon DNA:lle vapaiden radikaalien seurauksena, joka pitää silmän toimintakuntoisena pidempään.

Alfalipoiinihapon nauttiminen voikin olla toimiva keino pitää näkökykyä yllä, erityisesti kun ihminen vanhenee. Sitä pitäisi kuitenkin nauttia jo ennen ongelmien alkua parhaan tuloksen saamiseksi.

Etu 3: Saattaa parantaa muistia ja hidastaa kognitiivisten toimintojen heikentymistä

Jotkut käyttävät alfalipoiinihappoa muistinsa parantamiseksi ja aivojensa kunnossapitämiseksi.

Rotilla tehdyt tutkimukset ovat saaneet tuloksia, jotka tukisivat tätä ideaa. Rotat jotka saivat alfalipoiinihappoa pärjäsivät paremmin muistia testaavissa haasteissa, sekä oppivat mm. labyrintin reitin nopeammin kuin muut rotat.​ Alfalipoiinihappo myös vähensi hapettumisen aiheuttamaa vahinkoa heidän aivoissaan.

Sitä miten hyvin nämä vaikutukset toimivat ihmisillä ei ole vielä osoitettu, mutta toivottavasti saamme tuloksia sen suhteen lähivuosien aikana.

Etu 4: Alfalipoiinihappo lisää glutationin määrää

Glutationi on mielenkiintoinen yhdiste, joka on myös antioksidantti.  

Rottatutkimuksissa on mm. havaittu, että enemmän glutationia omaavat rotat elävät huomattavasti pidempään kuin muut rotat.​

​Glutationi parantaa erityisesti kehon kykyä taistella ulkopuolisia haittoja vastaan. Se mm.

Enemmän glutationiinia onkin siis parempi. Ja alfalipoiinihapon avulla on mahdollista kasvattaa kehossa olevan glutationiin määrää helposti ja luontaisesti,

Alfalipoiinihapon saanti & tarve

Koska alfalipoiinihappo ei ole suoranaisesti välttämätön antioksidantti tai aine, ei sille ole annettu saantisuosituksia. Koska keho pystyy sitä jossakin määrin luomaan itsekkin, ei sen puutosta havaita.

Kuitenkin kuten edelliset tutkimukset osoittivat, voi alfalipoiinihapon suurempi saanti suojata meitä monilta vahingoilta ja ongelmilta, joita syntyy erityisesti hapettumisen seurauksena kehossamme koko ajan.​

Tutkimuksissa on koehenkilöille annettu keskimäärin noin 300 - 600 mg alfalipoiinihappoa päivittäin.​ Pisimmillään koehenkilöt ovat syöneet 600 mg päivässä 7 kuukauden ajan, ilman ongelmia. Tätä voidaankin pitää ilmeisen turvallisena annoksena, joskaan pitkän ajan (vuosien) käytön vaikutuksia ei ole tutkittu.

Kuitenkin​ tätäkin pienemmät määrät todennäköisesti toimivat oikein hyvin ennaltaehkäisyyn. On hyvä huomata, että näitä suuria määriä on tarjottu henkilöille, joilla on jo joku diabeteksen tai muun sairauden aiheuttaman ongelma.

Jos meinaat ottaa alfalipoiinihappoa ennaltaehkäisevänä, kannattaa ehkä varuilta ottaa pienempiä annoksia. Yhdessä kapselissa lisäravinnetta on mm. noin 250 mg, joka varmaan riittää aivan mainiosti tähän tarkoitukseen.​

Alfalipoiinihappoa ruoasta

parsakaali

Alfalipoiinihappoa on mahdollista saada melko hyvin ruoankin kautta, kunhan syö oikeita asioita. Valitettavasti on vaikea arvioida, paljonko eri kasveissa tätä happoa on, sillä siihen vaikuttaa niin monet asiat, kuten maaperän laatu, kuinka tuoreita nämä kasvikset ovat ja miten ne on valmistettu.

Lisäksi alfalipoiinihapon määrää eri kasveissa on tutkittu vielä hyvin vähän. Kuitenkin WebMD kertoo, että seuraavat olisivat parhaita alfalipoiinihapon luontaisia lähteitä:​

 • Parsakaali
 • Pinaatti
 • Punainen liha
 • Sisäelimet
 • Ruusukaali
 • Tomaatti
 • Porkkana
 • Herneet

Yleisesti voidaan siis sanoa, että parhaita lähteitä ovat tummanvihreät kasvikset, sekä punainen liha.

Alfalipoiinihappo lisäravinteet

alfalipoiinihappo lisäravinne

alfalipoiinihappoa on myös jonkin verran tarjolla lisäravinteena. Ne vaikuttavat olevan keskimäärin hyvinkin turvallisia ja sivuvaikutukset ovat harvinaisia ja lieviä.

Niiden vaikutusta ei kuitenkaan ole tutkittu lapsilla, raskaana olevilla naisilla ja imettävillä naisilla, jonka takia heidän ei suosittella turvallisuuden vuoksi nauttivan näitä lisäravinteita.​

Alfalipoiinihappo​a näissä lisäravinteissa on keskimäärin noin 250 mg. Hyvä annostus voikin olla 1 kapseli päivässä ennaltaehkäisyyn.

Hintaa näille valmisteille tulee noin 0,3 - 0,4 € päivää kohden.​

Alfalipoiinihapon haitat ja turvallisuus

Keskimäärin alfalipoiinihappo on hyvin kestetty aines, joka harvoin aiheuttaa minkäänlaisia oireita lyhyellä tähtäimellä. Sen pidemmänajan vaikutuksia ei ole kuitenkaan vielä tarkkaan tutkittu.

Yleisimpiä mahdollisia sivuoireita ovat:​

 • Unettomuus
 • Väsyneisyys
 • Ripuli
 • Alhainen verensokeri
 • Ihottumat

Joissakin tapauksissa olisi kuitenkin hyvä konsultoida lääkäriä, ennen alfalipoiinihapon ottamista lisäravinteena.

 • ​Jos kärsit B1-vitamiinin puutoksesta, joka johtuu maksasairauksesta tai alkoholin liikakulutuksesta.
 • Jos käytät lääkitystä diabeteksen hoitoon ja verensokerin säätelyyn. Alfalipoiinihappo voi laskea verensokeria tällöin liiankin alhaiseksi.
 • Jos olet syöpähoidossa, tai otat jotakin lääkitystä syöpää vastaan.
 • Jos sinulla on ollut tai on kilpirauhasongelmia.

Yhteenveto

Alfalipoiinihappo​ vaikuttaa suojaavan kehoa antioksidanttien tavoin vapaiden radikaalien vahingoilta ja tuhoilta. Se näyttäisi olevan erityisen tehokas diabetekseen liittyvien ongelmien kanssa.

Se toimii lähinnä ennaltaehkäisevänä suojana, joskin joissakin tapauksissa sillä voidaan saada hoidettua mm. diabeteksen seurauksena syntyneitä hermostovaurioita.​

Se onko tämä suoja hintansa väärti, jää jokaisen harkittavaksi.​ Tutkimustulokset alfalipoiinihaposta ovat vielä melko alkutekijöissä ennaltaehkäisyn suhteen, jonka takia on vaikea sanoa kuinka hyvin se oikeasti suojaa näiden sairauksien, kuten syöpien, sydänsairauksien ja diabeteksen synnyltä.

Perusterveiden ja terveellisesti elävien ei ehkä kannata tähän lisäravinteeseen erityisesti panostaa, vaan keskittyä mielummin syömään hyvin niitä tummanvihreitä kasviksia kuten parsakaalia ja muita kaaleja.

Riskiryhmiin kuuluvat, kuten korkean diabetesriskin omaavat​, voivat kuitenki harkita, josko alfalipoiinihappo olisi hintansa väärti ja tehokas suoja taudin puhkeamista vastaan.

Päätös jää tällä kertaa vahvasti sinun harteille. Tutkimuksia on tehty enemmän lähinnä tiettyjä vaivoja vastaan, ja tieto tämän hapon kyvystä estää tautien puhkeamista on vielä epäselvä.

Kuinka tehokas se on, sitä on vaikea arvioida ja tämän takia suositusta on lähes mahdotonta antaa.​

Päivitys Joulukuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin joulukuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen BiotechUSA:n ALA alpha lipolic acid -tuotteeseen.

Se on hieman edullisempi Alfalipoiinihappovalmiste, joka on kuitenkin laadukkaalta merkiltä. Jokainen kapseli sisältää 250 mg alfalipoiinihappoa.

Itse purkissa on 50 kapselia, joten se riittää noin 1 - 2 kuukaudeksi, riipuen käyttömääristä.​

alfalipoiinihappo lisäravinne

Tämän edullisemman hinnan takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.