LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Arginiini & L-arginiini – Verisuonet Kuntoon ja Rasva Palamaan

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Puhdas+ Arginiinin, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote on laadukas, sisältää vain välttämättömät ja laadukkaasti tehty. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme L-arginiinituote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

Arginiini on eräs kehon tarvitsemista 20 aminohaposta. Sen l-arginiini muotoinen versio on ihmisille tärkein, ja se mihin tämä artikkeli keskittyy.

Aminohapot ovat eräänlaisia proteiinin rakennuspalikoita, jonka takia arginiinin parhaita lähteitä ovatkin proteiinia sisältävät ruoat kuten liha - ja kalatuotteet. Tämän takia sen puutosta havaitaankin useimmiten vegaaneilla ja kasvissyöjillä.

Arginiinia syntyy kehossa myös sitruliini nimisen aminohapon yhteydessä. Henkilön nauttiessa l-sitruliinia, muuntuu se arginiiniksi tietyssä suhteessa päästessään munuaisiin ja verenkiertoon.​

l-arginiini

L-arginiinia voidaan kuitenkin valmistaa myös laboratorioissa, joissa siitä tehdään arginiini lisäravinteita, joiden suosio varsinkin urheilijoiden keskuudessa on kasvanut kovasti. 

Sillä on kuitenkin havaittu positiivisia vaikutuksia myös muillakin kuin urheilijoilla, jonka takia sen käyttö on alkanut levitä myös muiden ihmisten keskuudessa.​

Mitä arginiini tekee?

Arginiini muuntuu kehossa typpioksidiksi. Typpioksidi taas laajentaa mm. verisuonia, jonka ansiosta verenkierto toimii paremmin ja verenpaine laskee.

Toinen merkittävä havainto on se, että arginiini kasvattaa kasvuhormonin määrää kehossa, joka vaikuttaa mm. lihasten kasvuun.

Kolmanneksi arginiinia sisältävät lisäravinteet suojasivat kiinaiskoehenkilöitä infektiotaudeilta, parantaen CD4+ T-solujen toimintaa.

Voidaankin sanoa, että kaikki aineen väitetyt edut ja hyödyt juontuvat näistä kolmesta vaikutuksesta.

Hyödyt - Mikä on Totta Ja Mikä Ei?

Nopeasti tarkasteltuna arginiini vaikuttaa todella hyödylliseltä lisäravinteelta, joka voisi parantaa verensuonten kuntoa, auttaa kasvattamaan lihaksia ja suojaamaan jopa infektiotaudeilta.

Pureudutaan nyt tarkemmin näihin väitteisiin, ja katsotaan mitä tutkimukset sanovat...

Typpioksidin luominen

Ensimmäinen väite on arginiinin kyky nostaa typpioksidin määrää kehossa. Tämä voidaan helpoiten mitata joko plasmasta tai virtsasta, jotka antavat melko luotettavan kuvan kehossa olevan typpioksidin määrästä.

Typpioksidin edut eivät esiinny henkilöillä, joiden typpioksidin mittausarvot ovat normaalit tai alhaiset.​

Tarkastelulla näemme, että arginiini lisäravinteen on nähty nostavan typpioksidin määrää korkeasta verenpaineesta kärsivillä, alaraajan tukkivan valtimotaudin omaavilla, sekä 2-tyypin-diabeteksesta kärsivillä.

Ongelmallisempi tilanteesta tulee kuitenkin, kun tarkastelun kohteeksi otetaan terveet ihmiset. Nyt meillä löytyy tutkimuksia, joiden mukaan typpioksidin määrä nousisi, ja sitten toisaalta tutkimuksia jonka mukaan sillä ei olisi mitään vaikutusta.

Nämä havainnot, että joskus l-arginiini vaikuttaa typpioksidin määrään ja joskus ei, on saanut nimekseen "L-arginiini paradoksi". Vahvin teoria sen selitykseksi on nykyään se, että jos ihmisellä on jo tarpeeksi arginiinia, sen lisäsaaminen ei enään auta kehoa luomaan enemmän typpioksidia.

Jos taas henkilöllä on arginiinin puutetta, auttaa arginiinin lisäsaaminen typpioksidin valmistuksessa.​

Eräs suuri haitta typpioksidin vähyydellä on myös se, että se vähentää soluissa olevien mitokondrioiden määrää. Mitokondriot ovat kuin kehon ja solujen voimalaitoksia, jotka tekevät energiaa solujen käyttöön. Jos niiden määrä vähenee, näkyy se usein heikompana jaksamisena ja kroonisena uupumuksena ja väsymyksenä.​

Arginiinin Vaikutus verenpaineeseen ja -kiertoon

verenpainekuva

Terveillä ihmisillä, jotka saivat 30 g arginiinia suonensisäinenä, laski verenpaine noin 4,4 %, mutta samaa vaikutusta ei nähty 6 gramman annoksella joka otettiin suun kautta.

Saman 30 g määrän saaminen suonen​sisäisesti toisessa tutkimuksessa paransi myös ääriverenkiertoa huomattavasti. Sama vaikutus saatiin myöhemmässä tutkimuksessa syömällä kaksi 8 gramman annosta arginiinia päivän aikana.

Epäilyksen alle jääkin se, vaikuttaa l-arginiini lisäravinteena verenpaineeseen ja verisuonten terveyteen suun sisäisesti syötynä, vai vaatiiko se suuria annoksia suonensisäisesti. Viitteitä on, että terveillä ihmisillä syöty arginiini ei juuri vaikuttaisi verenpaineeseen.

L-arginiini ja erektiovaivat

Koska arginiini voisi saada verisuonet laajenemaan, on sitä alettu tutkia myöskin erektiovaivojen hoidossa. Laajemmat verisuonet helpottavat veren kulkeutumista penikseen, joka auttaa myöskin erektion saamista ja ylläpitämistä. Lisäksi typpioksidin määrällä on selvä yhteys erektionlaatuun.

Tulokset ovat olleet lupaavia. 9 potilasta 29:stä, jotka saivat l-arginiinia 2 viikon ajan kertoi seksuaalifunktioidensa parantuneen huomattavasti. Kaikilla parantuneilla oli alkutestissä havaittu alhainen typpioksidin määrä virtsassa, joka oli tuplaantunut 2 viikon aikana.

Erektiohäiriöt ovat usein yhteydessä muihin verisuoniongelmiin, kuten korkean verenpaineeseen ja diabetekseen. Kumpaakin yhdistää siis myös usein tavallista alhaisempi typpioksidin määrä kehossa, jota korjaamaan l-arginiin on osoittautunut toimivaksi.

Kombinaatio arginiini yhdistettynä flavonoidiin nimeltä pycnogenol vaikuttaisi olevan erityisen tehokas keino erektio-ongelmiin. Pycnogenolia saadaan mm. rannikkomännyn kuoresta, josta sen lisäravinteet usein valmistetaan.

Kolme kuukautta kestäneessä tutkimuksessa 40 miehestä jopa 37 saavutti normaalit erektiot syötyään suullisesti sekä arginiinia sekä pycnogenolia.

L-arginiini lisäravinteet vaikuttavat parantavan typpioksidin määrää veressä ja laskevan verenpainetta korkeasta verenpaineesta ja ahtaista suonista kärsivillä. Kuitenkin terveillä ihmisillä sen vaikutus on pieni / epäselvä.

Arginiini & Kasvuhormoni

Kasvuhormoni on hormoni, joka vahvistaa kasvua ja kehitystä ihmisessä, solujen uusiutumista ja niiden syntyä. Ihmisillä se vaikuttaa mm. pituuskasvuus, lihasten kasvuun sekä aivojen kehittymiseen ja toimintaan.

Koska kasvuhormoni on niin hyödyllinen ihmisen kehityksen ja terveyden takia, on sen maksimoiminen monen tavoitteena.

Arginiinin vaikutusta on testattu sekä levossa oleville ihmisille sekä urheilijoille, ja aine vaikuttaa toimivan eri tavalla testiryhmien välillä.

Arginiinin vaikutus ilman urheilua

Levossa olevilla (ei siis rasittavaa urheilua juuri harrastaneilla) l-arginiini vaikuttaa nostavan​ kasvuhormonin määrää kehossa hetkellisesti parin tunnin ajaksi.

Tämä onnistui parhaiten kun kerta-annoksina arginiinia otettiin 5 - 9 grammaa. Tätä suuremmat määrät aiheuttivat vain vatsavaivoja, ilman mitään etua.

Suuri annos arginiinia päivässä (17,5 g) nähtiin nostavan unen aikana tapahtuvan kasvuhormonin eritystä jopa 60 %. Epäselvää on kuitenkin, miten tämä vaikuttaa koko päivän kasvuhormonin tuotantoon, sillä keholla on taipumus säädellä itse kasvuhormonin tuotantoa, estäen sitä nousemasta liian korkeaksi.

Arginiinin vaikutus urheilun yhteydessä

arginiini ja liikunta

Urheilu on yksi tehokkaimmista tavoista nostaa kasvuhormonintuotantoa. Raskaan liikunnan jälkeen kasvuhormonia voi olla hetkellisesti jopa 500 % enemmän kuin normaalisti.

​Mielenkiintoisesti urheilun yhteydessä nautittu l-arginiini heikentää tätä kasvuhormonin tuotantoa, jolloin maksimaalinen taso jää noin 200 % korkeammaksi kuin levossa.

Arginiinin suosio onkin ollut kasvussa erityisesti urheilijoiden keskuudessa, jossa sitä on alettu ottamaan mm. kreatiinin ja beta-alaniinin ohessa.

L-arginiini lisäravinne vaikuttaa nostavan kasvuhormonin tuotantoa hetkellisesti unen ja levon aikana, mutta heikentävän sen tuotantoa rasituksen jälkeen. Pidemmän ajan vaikutukset ovat kuitenkin vielä epäselvät.

Arginiini & Diabetes

Arginiinilla vaikuttaa olevan monia suojaavia ominaisuuksia diabeteksestä kärsiville.

Se pystyy stimuloimaan insuliinin tuotantoa haimassa, jonka lisäksi se suojaa haiman beta-soluja typpioksidin avulla.

Henkilöillä joilla on heikentynyt glukoosi toleranssi, lisäravinteena nautittu arginiini voi palauttaa insuliinin toimintaa pidemmällä aikavälillä.

Verisuonivaurioista kärsivillä diabeetikoilla havaitaan usein alhaiset määrät arginiinia. Tämä puute johtaa usein typpioksidin alhaiseen määrään, joka taas supistaa verisuonia entisestään.

Heillä ravintolisänä nautittu arginiini nostaa typpioksidin määrää kehossa ja laskee verisuonten tulehtuneisuutta.

2-tyypin diabeetikoilla arginiinilisä vaikuttaakin auttavan diabeteksen tilaa joko sellaisenaan tai liikunnan ja ruokavalion muutoksen yhteydessä. Lisää syöneillä diabeetikoilla havaittiin myös suurempi rasvamäärän pudotus kuin kontrolliryhmällä

Muita tehokkaita lisäravinteita diabetesta vastaan ovat mm. karnosiini ja magnesium

L-arginiini vaikuttaa edistävän monin tavoin diabeetikoiden terveyttä, vaikuttaen insuliinin eritykseen, glukoosin käyttöön sekä verisuonten terveyteen.

Arginiini ja Liikunta

Arginiini ei vaikuta edistävän verenkiertoa rasituksen aikana, mutta sen on havaittu laskevan hapen kulutusta hengästyttävän liikunnan yhteydessä. Tämä noin 7 % pienempi kulutus auttoi koehenkilöjä jaksamaan pidempään.

liikuntakuva

Saadut tulokset l-arginiinin vaikutuksesta liikunnan aikana ja jälkeen ovat olleet hyvin vaihtelevia. 5 rasituksen aikaista vaikutusta tutkineista tutkimuksista 3 löysi positiivisen vaikutuksen ja kahdessa mitään vaikutusta ei havaittu.

Eräässä tutkimuksessa mm. havaittiin, että arginiinia ja ornitiinia lisäravinteena ottaneilla oli enemmän kasvuhormonia ja lihaksia kasvattavaa IGF-1 hormonia tunti treenin jälkeen otetussa mittauksessa.

Myöskin 8 pidemmän aikavälin tulosta tarkastellut tutkimus päätyi lähes samaan lopputulokseen.Arginiinista 4 löysi positiivisen vaikutuksen, ja 4 ei havainnut vaikutusta.​

On olemassa vahvoja viitteitä, että arginiini nostaisi typpioksidin määrä rasituksen aikana, mutta yksimielistä kuvaa ei ole miten tämä vaikuttaisi käytännössä. Jostain syystä nimittäin tämä typpioksidin kasvanut määrä ei vaikuttaisi aina vaikuttavan verenkiertoon lihaksissa tai kehossa. 

Täten myös argiinin vaikutus ns. "pumpin" lisääjänä kuntosalilla jää epäselväksi, ja vaikuttaa että se voi toimia joillakin, kun taas toisilla sillä ei ole näkyvää vaikutusta.

Arginiinilla on saatu lupaavia tuloksia sen eduista urheilun aikana ja jälkeen, mutta vaikuttaa että vielä tuntemattomat yksilölliset erot vaikuttavat todella paljon tämän aineen toimintaan.

L-arginiini & laihdutus

Arginiini lisäravinteet vaikuttavat myös helpottavan laihtumista ylipainoisilla henkilöillä. erityisesti diabeetikoilla.

Erityisesti arginiinin havaittin tutkimuksessa auttavan sisäelinten ympärille kertyneen rasvan polttamisessa, joka on terveydelle vaarallisin ylipainon muoto.

Sokkokokeessa osoitettiin myös, että 6,6 g arginiinia päivässä syöneet naiset pudottivat dieetin yhteydessä 2 kg rasvaa kahden viikon aikana, kun koeryhmä pudotti vain 0,7 kiloa.

Ehkäpä mielenkiintoisin tulos saatiin kuitenkin aasialaisessa tutkimuksessa, joka osoitti että arginiini säätelee jopa ihmisen geenejä, saaden kehon varastoimaan rasvaa mielummin lihaksiin (energiaksi) ja käyttämään kehon rasvasoluja energiakseen.

L-arginiinilla näyttäisi vaikuttavan hormooni- ja geenitasolla laihdutusta ja rasvanpolttoa edistävällä tavalla, jonka takia siitä voisi olla etua laihdutuksen aikana.

Arginiinin käyttö

Kuten edellä olevista kappaleista näit, arginiinilla on monia etuja oikein käytettynä moniin eri vaivoihin. Vaikka se ei kaikilla vaikuta toimivan samalla tavalla, on siitä erityisesti etua muuten verisuoniin liittyvistä ongelmista kärsiville.

Seuraava kysymys onkin sitten, kuinka arginiinia oikein käytettään?

Argiinin nautitaan suun kautta, ja sitä myydään yleensä jauhemuodossa parin sadan gramman purkeissa.

Tutkimuksissa ei ole osoitettu, että ajankohdalla jolloin argiini lisäravinteita otetaan olisi merkitystä. Arginiinin ottaminen onkin siinä mielessä helppoa, että sen voi ottaa itselleen sopivaan aikaan.

Urheilijat ottavat usein arginiinia sisältävät lisäravinteet ennen treeniä. Aterian kanssa otettuna ne ovat myös vatsalle ystävällisempää.

Normaaliannostus on noin 3 -6 gramma kerralla, joita voi ottaa ainakin 3 kertaa päivässä. Yhteensä siis 3 - 18 grammaa päivässä on sopiva annosväli.​

Vatsalaukussa yli 10 gramman kerta-annokset ovat tutkimuksissa aiheuttaneet monille vatsavaivoja ja ripulia, jonka takia on parempi pysyä pienemmissä annoksissa.

Lisäravinteena l-arginiinia myydään yleensä joko jauheena tai kapseleina. Jauheen mukana tulee lähes aina oma mitta, jonka ansiosta annostelu on helppoa.

Parhaan tehon saamiseksi tulisi arginiinia nauttia päivittäin, joskin ajoittainen unohdus ei ole vakavaa.​

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Puhdas+ Arginiinin, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote on laadukas, sisältää vain välttämättömät ja laadukkaasti tehty. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme L-arginiinituote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

Huomioitavaa & Turvallisuus

Arginiini on keskimääräistä turvallisempi lisäravinne, mutta silti kannattaa ottaa muutama tekijä huomioon.

Ensinnäkin varoitus seuraaville ryhmille, joiden ei kannata ottaa arginiinilisää ilman lääkärin määräystä:

  • Arginiinille allergiset
  • Jo alhaisen verenpaineen omaavat
  • Korkean riskin raskaana olevat naiset
  • Jo sydänkohtauksen saaneet, joilla arginiini näytti yhden tutkimuksen mukaan lisäävän uuden kohtauksen riskiä ja kuolleisuutta
  • Vaikutusta rintaruokinnan aikana ei vielä tiedetä

Lisää l-arginiinin haittavaikutuksista voit lukea siihen erikoistuneesta artikkelistamme.

Muille arginiini on arvioitu turvalliseksi käytettävän pitkänkin ajan, kunhan päivittäiset annokset eivät yli 20 gramman rajaa lisäravinteen muodossa ruoan päälle.

Leave a Comment: