LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

B12-vitamiinin Puutos – Mitkä Ovat Oireet?

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Puhdas+ B12 suihkeeseen, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote on laadukas, sisältää vain välttämättömät ja laadukkaasti tehty. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme B12-tuote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

B12-vitamiinin puutos on harvinaisena pidetty ongelma, joka ei uusien tutkimusten mukaan ehkä olekkaan niin harvinainen. Viralliset luvut puutostilan yleisyydestä länsimaissa ovat noin 6 % alle 60 vuotiaille ja noin 20 % tätä vanhemmilla.

b12 vitamiinin puutosKuitenkin Massachusetissa, Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa havaittin, että jopa 39 % testatuista henkilöistä b12-vitamiinin pitoisuudet veressä olivat tasolla “low-normal”, eli lähellä puutostilaa. Vaikka nämä henkilöt eivät virallisesti kärsineetkään b12-vitamiinin puutoksesta, on tähän luokkaan kuuluvilla henkilöillä havaittu puutoksesta johtuvia neurologisia ongelmia. Yllättävää kyllä, arvot olivat myös melkein yhtä alhaiset nuorilla kuin vanhoillakin.

Kyseinen tutkimus paljastaa sen, että tämän vitamiinin puutos saattaakin olla huomattavasti yleisempää kuin luultua. Tähän diagnoosin puutteeseen on kaksi selvää syytä.

 1. B12-vitamiinin veriarvoja ei mitata rutiiniverikokeissa, vaan ne pitää osata tilata erikseen.
 2. Ihmiset joilla on virallisesti normaaliksi määritetyt veriarvot, voivat kuitenkin kärsiä puutoksen aiheuttamista oireista.

Puutoksen rajana pidetään kun veressä olevan b12-vitamiinin määrä on alle 140 pikomoolia per litra (pmol/l). Kuitenkin puutoksen oireista aiheutuvia vaivoja on havaittu ihmisillä joiden veriarvot ovat olleet välillä 144 – 252 pmol/l.

Japanissa puutoksen raja on nostettu 1980 -luvulla 360 pmol/l. Voisiko tämä olla osasyynä siihen, että Japanissa on erittäin alhainen Alzheimerin taudin riski?

Keillä on suurin riski b12-vitamiinin puutoksesta?

Koska b12-vitamiinia saadaan normaalisti eniten lihasta, on tämän vitamiinin puutos melko yleinen ongelma kasvissyöjillä. B12-vitamiinia ei ole kasviruoissa, koska se syntyy eläinen vatsojen tuotteena. Joissakin kasviksisssa, kuten hapatetussa soijassa on jonkin verran b12-vitamiinia, joka on kuitenkin muodossa josta ei ihmisille juuri ole hyötyä.

vegaaniruoka

Ei olekkaan siis yllätys, että tutkimuksissa havaittaan puutoksen koskevan yli puolta kasvissyöjistä ja jopa 80 % vegaaneista. Tämän takia kasvissyöjien on erittäin tärkeä huolehtia itse riittävästä b12-vitamiinin saannista, yleisesti lisäravinteiden avulla.

Muita ryhmiä, joilla on suurempi riski kärsiä tämän vitamiinin puutoksesta ovat erityisesti vanhukset, sekä erilaisita ruoansulatusvaivoista kärsivät henkilöt. Lisäksi jotkin lääkkeet estävät tämän vitamiinin kunnollisen imeytymisen, joten kannattaa tarkistaa käyttääkö sellaisia lääkkeitä.

B12-vitamiinin puutoksen oireet

B12-vitamiinin merkittävin rooli on kehon energiantuotannossa. Sillä on myös tärkeä rooli solujen jakautumisessa, sekä punasolujen tuotannossa. Tämän takia puutos alkaa yleisesti tähän liittyvinä oireina, joista yleisimpiä ovat:

 • Väsyneisyys / Voimattomuus
 • Hengästyminen
 • Sydämen rytmihäiriöt

Samat ongelmat voivat johtua myöskin raudan puuttesta, joten asia kannattaa tutkia ihan kunnolla.

väsymys

Mikäli puutosta ei paikata, siirtyvät ongelmat usein vakavampiin neurologisiin vaivoihin. Näitä ovat mm. seuraavat:

 • Pistely tai tunnottomuus sormissa
 • Pistely tai tunnottomuus varpaissa
 • Yleinen lihasten heikkous
 • Vaikeus kävellä (horjahtelua)
 • Ärtyneisyys
 • Hämmentyneisyys
 • Muistamattomuus
 • Pohkeiden kivut

Vanhemmilla ihmisillä esiintyy useammin näitä kognitiivisia ja neuroligia vaivoja, joka voi johtua pidempään jatkuneesta puutoksesta, tai liittyä ikään.

B12-vitamiinin puutoksen diagnosointi

Onneksi tämän vitamiinin puutos on helppo diagnosoida, kunhan sitä osataan epäillä. Verikokeella on helppo selvittää veressä olevan b12-vitamiinin määrä, ja siitä voidaan melko luotettavasti päätellä onko se ongelman lähde.

Diagnosoinnin ongelma on vaan usein se, että näitä veriarvoja ei mitata osana rutiiniverikokeita. Tämän takia ne jäävät helposti havainnoimatta, jos ei niitä osaa itse hakea tutkittavaksi joko lääkärin kautta tai itsenäisesti. Yksityisellä tälläinen verikoe maksaa noin 60 €.

B12-vitamiinin puutoksen hoitaminen

Onneksi myöskin hoitaminen on usein helppoa. Yleensä tutkimus aloitetaan selvittämällä mistä puutos johtuu. Jos syynä on kasvisruokavalio, voidaan asia hoitaa usein ihan lisäravinteilla.

Kuitenkin jos syynä ovat ruoansulatusongelmat, tai oireet ovat jo edenneet pidemmälle, aloitetaan hoito usein b12-vitamiini pistoksilla. Näin tätä vitamiinia saadaan varmasti elimistön sisälle käytettävään muotoon puutoksen paikkaamiseksi. Pistokset ovat kuitenkin jo melko harvinaisia, sillä tutkimusten mukaan suuret annokset suun kautta ovat lähes yhtä tehokkaita.

Yhteenveto

Mikäli epäilet kärsiväsi mahdollisesti b12-vitamiinin puutoksesta, kannattaa se käydä testauttamassa. Hoitamattomana puutos voi johtaa vakaviinkin seurauksiin, jonka takia se on parempi hoitaa nyt kuin myöhemmin.

Jos sinut todetaan puutoksesta kärsiväksi, selvitetään puutteen syy, johon tarvitset lääkärin apua. Tämän jälkeen puutos paikataan lisäravinteiden tai pistoksien avulla, ja suunnitellaan keinoja, joiden avulla voit jatkossa saada tarpeeksi tätä vitamiinia.

Mikäli haluat lukea vielä laajemman artikkeli b12-vitamiinista, voit lukea pidemmän kirjoituksemme tästä vitamiinistä painamalla tästä

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Puhdas+ B12 suihkeeseen, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote on laadukas, sisältää vain välttämättömät ja laadukkaasti tehty. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme B12-tuote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>