LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

D-vitamiinin puutos – Suomalaisia riivaava ongelma

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Nutriworksin Strong Vitamin D3 -tuotetta.

Laadukas merkki ja erinomainen hinta-laatusuhde varmistivat suosituksemme tälle d-vitamiini lisäravinteelle.

Tämän tuotteen pitoisuus on vahva, joten voit ottaa 1 kapselin joko päivittäin tai joka toinen päivä tarpeen mukaan.​

Tämä tuote on mielestämme parhaita markkinoilla olevia d-vitamiinivalmisteita. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

vahva-d-vitamiini

D-vitamiinin puutos on yksi suurista, usein hoitamattomista suomalaisia vaivaavista ongelmista. Sen oireita on usein vaikea yhdistää tämän vitamiinin puutokseen ja voivat täten jäädä hoitamatta. D-vitamiinin määrää verestä ei myöskään mitata osana normaalia verikoetta, jonka takia moni ei sitä koskaan mittauta, ja mahdollinen puutos jää hoitamatta.

d-vitamiinin puuto

Turussa tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että 38% tutkituista keski-ikäisistä miehistä, ja 34 % naisista oli d-vitamiinin puutostila. Todennäköisesti osuus on jopa tätä suurempi, sillä tutkimuksessa käytettiin d-vitamiinin puutoksen rajana 50 ng/ml, jota pidetään ihan minimivaatimuksena tämän vitamiinin määrästä. D-vitamiinilla on kuitenkin havaittu mm. sydäntä suojaavia ja syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia kun veressä oleva vitamiinin määrä on välillä 70 - 100 ng/ml.

Puutokset ovat suurimmat alkukeväästä. D-vitamiinia saadaan eniten auringonvalosta. Noin lokakuusta maaliskuuhun auringon säteilyn teho on kuitenkin Suomessa liian heikko, jotta keho saisi siitä muodostettua yhtään d-vitamiinia. Tämä tarkoittaa, että suomalaiset ovat melkein puolet vuodesta ilman vahvaa d-vitamiinin lähdettä. Ei siis ihme, että puutokset ovat yleisiä.

Suomalainen suositus d-vitamiinin saannista on nykyisin 10 µg päivässä, johon se nostettiin vasta muutama vuosi sitten. Tämä määrä ei kuitenkaan ole suurimmalle osalle riittävä. 2011 tehdyssä Kalifornialaisessa tutkimuksessa havaittiin, että aikuiset tarvitsevat keskimäärin 4000 - 8000 IU (International Units, 40 IU = 1 µg) d-vitamiinia päivässä. Tämä vastaa siis jopa 100 - 200 µg päivittäistä annosta!

[thrive_leads id=’1107′]

""We found that daily intakes of vitamin D by adults in the range of 4,000 to 8,000 IU [international units] are needed to maintain blood levels of vitamin D metabolites in the range needed to reduce by about half the risk of several diseases -- breast cancer, colon cancer, multiple sclerosis and type 1 diabetes," sanoo Tohtori Cedric Garland. (http://health.ucsd.edu/news/2011/02-22-vitam...)

Mielenkiintoista kyllä, Suomessa korkeinta päivittäisenä turvallisena d-vitamiinin määränä pidetään 50 µg. Kuten kuitenkin d-vitamiinin yliannostus -artikkelista voit lukea, vakavat yliannostukset ova todella harvinaisia.

Mitä d-vitamiinin puutoksesta voi seurata?

Mitä enemmän d-vitamiinia tutkitaan, sitä enemmän sen suojaavia ominaisuuksia havaitaan.

d-vitamiini ja masennus

Yksi mielenkiintoinen oire on alakuloisuus tai jopa masennus. Onko mahdollista, että kaamosmasennus ja -väsymys olisivatkin vain d-vitamiinin puutoksen oireita? Ajankohta ainakin sopisi hyvin, oireet ilmaantuvat usein alku- tai keskitalvesta, jolloin kesän aikana kertyneet vitamiinivarastot on käytetty loppuun. Olisi mielenkiintoista lukea tarkempia tutkimuksia tästä.

Tämä masennus ei kuitenkaan ole vain kaamosmasennusta. 2006 tehdyssä tutkimuksessa mm. havaittiin, että vanhuksilla, jotka saivat kaikkein vähiten d-vitamiinia, oli 11-kertainen riski kärsiä masennuksesta verrattuna eniten saaviin.

Luusäryt ovat toinen yleinen oire d-vitamiinin puutoksesta. Kun tätä vitamiinia ei ole tarpeeksi, kalsium ei pääse kunnolla luihin, joka ajan myötä johtaa jopa koviin kipuihin luissa. Erityisen suuri todennäköisyys puutokselle on, jos samanaikaisesti esiintyy myös voimattomuutta tai tavallista voimakkaampaa väsymystä.

D-vitamiini suojaa myös sydänsairauksilta, ja erityisesti sydänkohtauksilta. Eräässä tutkimuksessa nähtiin, että sydänkohtauksen riski oli jopa 50 % korkeampi d-vitamiinin puutokset seurauksena.

Näistä hyödyistä voisi tehdä oman artikkelinkin, mutta tässä listattuna vain joitain mielenkiintoisia d-vitamiinin vaikutuksia:

  • Suojaa autoimmuunisairauksilta
  • Suojaa joiltakin syöviltä, erityisesti rintasyövältä
  • Suojaa infektioilta ja influenssalta
  • Parantaa kehon metabolisia prosesseja ja DNA:n korjausta
  • Suojaa osteoporoosilta
  • Suojaa riisitaudilta

D-vitamiinin puutoksen diagnosointi

Ainoa varma tapa diagnosoida mahdollinen puutos on erillinen verikoe, joka varta vasten mittaa tämän vitamiinin määrän veressäsi. Ongelmana on se, että tämä mittaus ei kuulu perus verikokeeseen, ja täten voi olla vaikea saada julkiselta. Yksityisellä sen teettäminen maksaa noin 50 €.

Tämä testi kannattaisi tehdä mieluiten alkukeväästä tai lopputalvesta, jolloin puutosta esiintyy kaikkein helpoiten. Jos puutosta ei näinä aikoina ole, sitä tuskin esiintyy muutoinkaan.

Hyvä olisi myös käydä tekemässä uusi mittaus jos on aloittanut lisäravinteen ottamisen. On paljon yksilöllisiä eroja sen suhteen, kuinka tehokkaasti keho käyttää hyödykseen lisäravintesta ja auringosta saadun d-vitamiinin. Mittaamalla veriarvot uudestaan noin 3 - 6 kuukauden käytön jälkeen, näet onko ottamasi määrä sopiva juuri sinun elimistölle.

Yhteenveto

D-vitamiinin puutosta on joissain julkaisussa kutsuttu jopa pandemiaksi ja hyvästä syystä. Tutkimusten mukaan lähes puolet pohjoisella pallonpuoliskolla elävistä kärsii tämä vitamiinin puutoksesta, yleensä tietämättä asiaa. Puutos on vielä sikäli salakavala, että sen oireita on vaikea yhdistää juuri tähän puutokseen, ja sitä ei ilmene sattumalta testeistä, ellei asiaa erikseen tutki.

Onneksi tietoisuus d-vitamiinin eduista on viime vuosina kasvanut Suomessa huomattavasti. Saantisuositukset ovat kuitenkin yhä naurettavan pienet, ja moni kokisi monia etuja d-vitamiinin saantimäärän kasvattamisella.

Talvella lisäravinteet ovat ainoa tehokas tapa d-vitamiinin saantiin, mutta kesällä riittää, jos viettää noin 30 min t-paidassa ulkona. Kesällä ei usein tarvitse muutenkaan ottaa d-vitamiinia lisäravinteena, vaan sitä saa ihan tarpeeksi kunhan on edes jonkin verran ulkona. Pilvet eivät juuri vähennä d-vitamiinin saanti kesällä, joka on hyvä uutinen meille suomalaisille.

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Nutriworksin Strong Vitamin D3 -tuotetta.

Laadukas merkki ja erinomainen hinta-laatusuhde varmistivat suosituksemme tälle d-vitamiini lisäravinteelle.

Tämän tuotteen pitoisuus on vahva, joten voit ottaa 1 kapselin joko päivittäin tai joka toinen päivä tarpeen mukaan.​

Tämä tuote on mielestämme parhaita markkinoilla olevia d-vitamiinivalmisteita. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

vahva-d-vitamiini