LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Kuinka Yleistä On D-vitamiinin Yliannostus?

D-vitamiinin liiallinen saanti voi johtaa myrkytystilaan, jota kutsutaan joskus myös nimellä D-hypervitaminoosi. D-vitamiinin yliannostus on harvinainen mutta vakava tila, jota kuitenkin havaitaan todella harvoin.

d-vitamiinin-yliannostus

Auringosta ja normaalista ruoasta ei voi saada liikaa d-vitamiinia, sillä keho pystyy säätelemään sen määrää alaspäin. Kun d-vitamiinia on varastoitunut riittävästi kehon käytettäväksi, ihoon osuvasta auringonsäteilystä ei enään valmisteta kehossa d-vitamiinia.

Näin ollen d-vitamiinin yliannostukset johtuvat lähes aina lisäravinteista. Syynä voi olla joko niiden väärinkäyttö, tai niissä olevat valmistusvirheet.

Yliannostuksen Synty ja Seuraukset

D-vitamiinin yliannostus voi syntyä joko pitkään jatkuneesta liiallisesta käytöstä, tai hetkellisestä hyvin suuresta annoksesta.

Näistä jälkimmäiset tapaukset ovat todella harvinaisia, ja niitä esiintyy lähinnä valmistusvirheiden takia, joiden seuraksena lisäravinteiden d-vitamiinipitoisuudet ovat ollet tavattoman korkeita.

Yliannostus johtaa yleensä kalsiumin kohonneeseen määrän veressä, joka aiheuttaa useimmat syntyvistä oireista. Tätä kalsiumin liiallista määrä veressä kutsutaan myös hyperkalsemiaksi.

Pitkään jatkuneena ilman hoitoa tämä ylimääräinen kalsium kasaantuu ympäri kehoa, aiheuttaen vakavia ongelmia kertyessään verisuonten seinämiin, luihin ja munuaisiin. Tämä voi johtaa hoitamattomana pysyviin munuaisvaurioihin, ja edesauttaa sydänkohtausten syntyä tukkimalla verisuonia.

Yleisimmät Oireet

Ennen kuin nämä mahdolliset vakavemmat seuraukset iskevät, alkaa kehossa esiintyä muita oireita. 

Tässä on listattuna joitakin yleisiä oireita, joita alkaa esiintyä kun d-vitamiinia on kertynyt kehoon liikaa. Ne voivat esiintyä yksittäin, tai niitä voi tulla useampi kerrallaan.​

  • Sekaantuneisuuden tunne
  • Merkittävästi kasvanut janon tunne ja nestehukka
  • Kasvanut virtsaamisen tarve
  • Ummetus tai ripuli
  • Vatsakivut
  • Lihaskivut ja -heikkoudet
  • Rytmihäiriöt
  • Ruokahalun menettäminen
  • Oksentelu
  • Yleinen heikkous
  • Luukivut
  • Väsyneisyys

Jos koet joitakin seuraavista oireista, ja olet ehkä syönyt suuria määriä d-vitamiinia viimeisten parin kuukauden ajan, voisi olla viisasta käydä tarkistuttamassa d-vitamiinin määrä veressäsi.

Helpoin ja luotettavin tapa varmentaa mahdollinen yliannostus tapahtuu verikokeella. Veriarvoista voidaan katsoa onko d-vitamiinin määrä veressä vaarallisen korkea, jonka lisäksi voidaan tarkistaa kalsiumin määrä veressä. Kohonneet arvot viittaavat ongelmaan, ja voivat vahvistaa epäilyksen.

Ajoissa havaittu yliannostus on onneksi helppo hoitaa. Siihen riittää useimmiten d-vitamiinilisien käytön ainakin hetkellinen lopettaminen ja pitoisuuksien rajoittaminen jatkossa.

Kuinka paljon on liikaa?

Miten sitten voit arvioida, oletko saanut liikaa d-vitamiinia? Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa väitettä, joskin se ei päde jokaiseen tilanteeseen. Esimerkin määrät vastaavat keskimääräisen aikuisen painoa, ja vaihtelevat myös ihmisten fysiologisten erojen mukaan.

Jos olet saanut yli 300 000 IU:ta (7,5 milligrammaa) viimeisen 24 tunnin aikana, tai yli 10 000 IU:ta (250 mikrogrammaa) päivittäin vähintään 3 kuukauden ajan, on yliannostuksen riski korkea.

Jos näin on, katso tunnetko yllälistattuja ongelmia itsessäsi, ja vähennä d-vitamiinin saantia mahdollisimman nopeasti. Verikokeen ottaminen olisi myöskin hyvä idea.

4000 IU tai 100 μg pidetään nykytutkimusten valossa suurimpana määränä, jonka suurin osa ihmisistä voi päivittäin syödä ongelmitta.

Myöskin vuodenaika on hyvä ottaa annostelussa huomiion. Lisäravinteista saatu d-vitamiinin määrä tulisi laskea sen mukaan. kuinka paljon aikaa viettää auringossa päivän aikana.

Esimerkiksi kesällä kannattaa olla tarkkana lisäravinteiden kanssa, mikäli viettää aikaa ulkona.​ Toisaalta taas talvella tarvitsee d-vitamiinia saada enemmän purkista, kun auringon teho ei riitä sitä antamaan.

Esimerkkitapauksia

Lopuksi voisin jakaa muutamia lääketieteellisessä kirjallisuudessa esiintyviä d-vitamiinin yliannostus- ja myrkytystapauksia, jotka ehkä antavat osviittaa miten yliannostus voi syntyä.

 • 20 ihmistä Massachusetisssa Yhdysvalloissa sai yliannostuksen, kun paikallinen meijeri laittoi vahingossa todella suuret määrät d-vitamiinia maitoonsa. Normaalisti maitoon lisättiin noin 2 mg d-vitamiinia per desilitra, mutta nyt siihen meni vahingossa jopa 500 mg per desilitra. Nämä 20 olivat maidon suurkuluttajia, ja saivat ensimmäisenä myrkytyksen. Heille ei kuitenkaan tullut pysyviä ongelmia, ja meijeri korjasi ongelman nopeasti.
 • 60-vuotias mies otti d-vitamiini lisäravinnetta, johon oli vahingossa tullut noin 1 000 000 IU:ta eli yli 20 grammaa d-vitamiinia. Hän söi tätä päivittäin, kunnes hän koki huonovointisuutta ja tilanne havaittin verikokeella. Hänellä oli hyvin kohonneet kalsium-arvot, mutta hän toipui ilman ongelmia nopeasti kun lisäravinteen käyttö lopetettiin.
 • Ameriikkalainen terveysguru tuli kipeäksi oman tuotemerkkinsä valmisaterioista, joissa selvisi myöhemmin olevan jopa 2 000 000 IU:ta d-vitamiinia per ateria valmistajan virheen takia. Hän toipui ongelmitta, mutta osa hänen asiakkaistaan sai munuaisvaurioita.

Kuten näistä esimerkeistä ehkä havaitset, on d-vitamiinin yliannostus usein melko harmiton jopa näin rajuissa tapauksissa. Tärkeintä onkin viisas lisäravinteiden käyttö, ja oman tarpeen huomioon ottaminen.

Suurin riski yliannostukselle on meillä suomalaisilla kesäisin, jos ihminen saa paljon d-vitamiinia auringosta sekä lisäravinteista. Tätä voi ehkäistä syömällä pienempiä annoksia d-vitamiinia kesäisin, tai jättämällä sen kokonaankin pois jos viettää paljon aikaa ulkona.

Haluaisin lopuksi kuitenkin muistuttaa, että d-vitamiinin yliannostusta ei kannata liiaksi pelätä. Vaikka sen riski on olemassa, on näistä lisäravinteista kuitenkin lähes aina enemmän hyötyä kuin haittaa.

Älä siis lopeta niiden käyttöä varmuuden vuoksi, vaan panosta mielummin hallittuun ja viisaasen käyttöön.​

D-vitamiinin puutos on paljon yleisempi ongelma kuin yliannostus, ja varsinkin talvella olisi suomalaisten hyvä käyttää jotakin d-vitamiinilisää saadakseen sitä riittävästi.​

Jos haluat syödä d-vitamiinin lisäravinnetta, jossa on heikompi pitoisuus, voin lämpimästi suositella seuraavaa tuotetta...

Suosittelemamme Tuote

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Vitabalansin 20 μg vahvuista d-vitamiinilisää.

Se on noussut markkinoiden ykköseksi laadullisesti sekä erittäin hyvällä hinta-laatusuhteella. Plussana voimme vielä mainita sen, että se on Suomessa suunniteltu, ja suomalaisen yrityksen ylläpitämä tuotemerkki, joka tekee monia muitakin laadukkaaksi osoittautuneita tuotteita.

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

d-vitamiinilisa

Leave a Comment: