LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Glukosamiini – Tehokas apu nivelkipuun?

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Arthrobalansin Glukosamiiniin, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote sisältää glukosamiinin ohella myös paria muuta nivelten terveyttä edistävää ainetta, mm. MSM:ä. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme B12-tuote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

Glukosamiini on yhdiste jota löytyy luontaisesti meidän kaikkien nivelten rustosta.

glukosamiini

Glukosamiinia on kaikkien eläinten luissa ja nivelissä

Se on yhdistelmä sokereita ja proteiineja, jotka ovat sitoutuneet yhteen. Tärkeimpänä tehtävänä glukosamiinilla on toimia eräänlaisena iskunvaimentimena nivelissä, jotta voisimme liikkua ilman kipuja ja kulumia.​

Tämän takia ei olekkaan mikään ihme, että glukosamiinia otetaan lisäravinteena yleensä juuri nivelkipuja vastaan, ja nivelten terveyden edistämiseksi, mm. nivelten rappeutumisen estämiseksi.​

Jos siis kärsit jostakin seuraavista, kannattaa tämä artikkeli ehdottomasti lukea tarkasti lävitse:​

 • Nivelkivut
 • Nivelrikko ja siitä aiheutuvat kivut
 • Tulehtunut ruoansulatus ja vastaavat sairaudet

Miten glukosamiini toimii?

Yleensä glukosamiinista puhuttaessa ihmiskehossa tarkoitetaan glukosamiinisulfaattia, joka on se luontainen muoto mitä ihmisen kehossa on.

Glukosamiini itsessään on eräs raaka-aineista, josta keho pystyy tuottamaan nivelten kudoksia. Koska nivelet kuluvat lähes kaikilla iän myötä, on ajatus tämän prosessin estämisestä lisäravinteen avulla houkutteleva erityisesti monille hieman iäkkäämmille.​

Toimiiko glukosamiini sitten tässä tehtävässä, ja mitä mahdollisia muita etuja sen saamisesta voisi olla? Niitä tarkastellaan seuraavaksi.​

Glukosamiinin hyödyt​

Glukosamiinin suurimmat edut vaikuttavat keskittyvän nivelkipuja ja -terveyttä kohtaan. Toinen missä siitä on saatu näyttöjä on kuitenkin myös ruoansulatusvaivat, erityisesti mitä tulee krooniseen ruoansulatuksen tulehduksiin.

1# Glukosamiini voi vähentää nivelkipuja ja hoitaa niveliä

Glukosamiinin yleisin käyttö syy on nivelkipujen hellittäminen ja nivelrikkojen parantaminen.

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, josta kärsii Suomessakin todella suuri osa ikääntyneestä väestöstä. Sen aiheuttaa nivelen ruston tuhoutuminen nopeammin kuin sitä saadaan kehon puolesta korjattua. Tämä muutos kertyy vuosi vuodelta, jonka takia tauti iskeekin yleensä vasta vanhemmalla iällä.​

glukosamiini nivelkipu

Nivelrikko tuntuu yleensä jomottovana kipuna, joka pahenee liikkuessa ja hellittää levossa. Pahimmillaan se voi kuitenkin tulla jatkuvaksi, jolloin kipu voi haitata myös nukkumista.​

Koska glukosamiinin pitäisi ainakin teoriassa edistää uuden nivelruston kasvua, voisi se olla tehokas keino ehkäistä tätä kipua ja parantaa nivelen terveyttä. Onko kuitenkaan näin?​

No kyllä... ja ei.​

Glukosamiinin ja nivelkipujen yhteyttä on tutkittu melko tarkastia, ja tulokset ovat hieman ristiriitaisia.​

Meillä on tutkimuksia (1,2,3)​ joissa glukosamiini on osoittaunut toimivaksi keinoksi vähentää nivelkipua. Koehenkilöiden vastaukset kipukyselyssä olivat selvästi pienemmät, jos he olivat saaneet glukosamiinia.

Tämän lisäksi on olemassa kuitenkin myös tutkimuksia, joissa vaikutus oli hyvin pieni​, sekä tutkimus jossa vaikutus oli olematon.

Sama tilanne tulee vastaan nivelrikon kanssa. Löytyy tutkimuksia joissa glukosamiini oli jopa yhtä tehokas kuin Celecoxib lääke kipujen hellittämisessä​. Ja sitten toisissa taas ei havaittu merkittävää vaikutusta.

Osassa tutkimuksia on nähty, että glukosamiini toimisi paremmin kun se otetaan kondroitiinisulfaattin kanssa yhdessä.​

Tutkimuksista voidaankin sanoa, että joillakin glukosamiini tuntuu auttavan kipuihin, kun taas toisilla se ei vaikuta. Mistä tämä ero johtuu, sitä ei vielä ainakaan tiedetä.​

Mielenkiintoinen kysymys on se, voisiko glukosamiini käyttää ehkäisevästi nivelrikon synnyn ehkäisemiksi. Tähän en itse ainakaan ole löytänyt vastausta, mutta se saattaisi olla mahdollista, sillä glukosamiini vaikuttaisi ainakin hidastavan nivelten kulumista.

Yhteenveto: Glukosamiini vaikuttaa auttavan nivelkipuihin ja nivelrikkoihin toisilla, mutta toisilla taas vaikutusta ei havaita. Parhaiten tämä selviää omalla kohdalla kokeilemalla, sillä selitystä asiaan ei ole vielä saatu selville.

Jos glukosamiini toimii, pitäisi vaikutuksen näkyä viimeistään 8 viikon sisällä käytön aloittamisesta.​

2# Glukosamiini voi vähentää ruoansulatusongelmia

Erilaiset ruoansulatusvaivat ovat yhä kasvava ongelma ympäri maailmaa, ja niin myös Suomessa.

Monet kärsivät erilaisista suoliston ongelmista, joita ovat mm. ärtyneen suolen oireyhtymä ja Crohnin tauti. Yhteistä näille on se, että suolisto on syystä tai toisesta ärtynyt ja tulehtunut, joka aiheuttaa monenlaisia ongelmia.

ruoansulatus glukosamiini

Pahimpia ongelmia aiheuttaa vuotava suoli, eli suolisto jonka läpi ruokapartikkelit voivat päästä verenkiertoon. Jos nämä pääsevät verenkiertoon, aiheuttavat ne helposti vahvan tulehdusreaktion, elimistön havaitessa vieraita aineita veressä.

Ja koska suolisto jatkaa helposti vuotamista, voi tämä tulehdustila olla melkein jatkuvaa. Ja jatkuva tulehdustila on keholle hyvin raskasta ja vaurioittavaa.

Glukosaminiinilla vaikuttaa olevan myös suoliston terveyttä edistävä vaikutus.

Tutkimuksissa on nähty, että glukosamiini rauhoittaa suoliston tulehdusreaktiota.

Kroonisesta suoliston tulehduksesta kärsineillä lapsilla glukosamiini oli suurelle osalle tehokas hoito näihin ongelmiin.​

Glukosamiini saattaakin ainakin osalla olla turvallinen ja vatsaa-rauhoittava keino parantaa suoliston terveyttä ja vähentää tulehtuneisuutta ilman rajuja lääkkeitä tai niiden kanssa.​

Yhteenveto: Glukosamiini näyttäisi olevan ainakin jollakin asteella toimiva keino suoliston ja ruoansulatuksen tulehtuneisuuden laskemiseksi. Tutkimusdataa ei kuitenkaan ole paljoa.

3# Glukosamiini voi helpottaa TMJ:n oireita (leuka- ja niskanivelten kipua)

TMJ on tauti, jossa leuan nivel ärtyy jatkuvan käytön takia, ja alkaa särkeä. Yleensä tämä ongelma syntyy jatkuvan narskuttelun takia esimerkiksi yön aikana, ja sitä esiintyy monesti juuri keski-ikäisillä aikuisilla.

Taudissa leukanivel on kipeä, ja ihmisellä voi olla vaikeuksia kivun kasvaessa saada edes suutan auki syödäkseen tai puhuakseen.​

Glukosamiinista voi olla apua tähän vaivaan, sillä sen on havaittu eräässä tutkimuksessa olevan jopa yhtä tehokas TMJ:n oireita vastaan kuin ibuprofeenia sisältävä kipulääke.​

On myös mahdollista, että glukosamiini auttaisi leuan nivelen hoidossa ja parantamisessa paremmin kuin kipulääkkeet.​

Yhteenveto: Glukosamiini voi auttaa TMJ:n oireita ja nopeuttaa parantumista pidemmällä ajalla.

Glukosamiinin käyttö ja saanti

On kaksi pääasiallista keinoa, joiden avulla voi huolehtia glukosamiinin saannista.

luuliemi

Ensimmäinen on luuliemien keittäminen ja niiden nauttiminen. Koska glukosamiini on ihmisissäkin luustossa ja nivelissä, saa sitä luonnostakin parhaiten juuri eläinten luita ja niveliä keittämällä.

Tämä liemi valmistetaan jotakuinkin siten, että laitat eläinten luita ja vähän kasviksia pataan kiehumaan​ noin 24 - 48 tunniksi. Hyvän ja laajan ohjeen löydät vaikka täältä.

Liemen avulla glukosamiinin nauttiminen on erinomainen tapa saada tätä yhdistettä kehoonsa, mutta kaikkia ei kiinnosta jopa parin päivän hauduttaminen kattilassa kotona.

Tällöin kannattaa kääntyä lisäravinteiden puoleen, joissa valikoima on tänäpäivänä laaja.

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Arthrobalansin Glukosamiiniin, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote sisältää glukosamiinin ohella myös paria muuta nivelten terveyttä edistävää ainetta, mm. MSM:ä. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme B12-tuote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

Riippuen mihin käyttöön tätä ravintolisää otat, kannattaa tuote valita sen mukaan.

 • Nivelkipuihin ja nivelten terveyteen kannattaa ottaa noin 1500 mg glukosamiini päivässä, esimerkiksi tämän tuotteen avulla.
 • Jos taas haluat hoitaa nivelrikkoa, kannattaa melkein valita lisäravinne jossa on sekä glukosamiinia, että kondroitiinia, sillä ne vaikuttavat toimivan parhaiten yhdessä. Sopiva määrä on 1500 mg glukosamiinia ja 400 mg kondroitiinia päivässä. Tähän hyvä tuote on esimerkiksi tämä.
 • Ja jos haluat hoitaa ruoansulatustasi, kannattaa ottaa glukosamiinia ja vaikka jotakin muuta vatsaa rauhoittavaa tuottetta yhdessä, kuten vaikka probiotteja. Tähän soveltuu hyvin vaikka tämä tuote.

Glukosamiinin haittavaikutukset

Koska glukosamiini on niin tärkeä yhdiste keholla jo luontaisesti, ei sen lisäsaannista lisäravinteena tai luuliemestä yleensä tule ongelmia. 

Tutkimuksissakin sivuoireiden riski on ollut hyvin pieni, ja oireet eivät ole olleet vaarallisia.

Yleisimpiä havaittuja sivuoireita ovat olleet:​

 • Ruoansulatusvaivat
 • Pahoinvointi
 • Ripuli
 • Ummetus
 • Ihon ärtyneisyys
 • Päänsäryt

Vaikka riski on pieni, kannattaa erityisesti diabeetikoiden olla tarkkana glukosamiinin kanssa, sillä sen on joissakin tapauksissa nähty vaikuttavat insuliinin tuotantoon ja verensokeriarvoihin. Samaten ongelmien riski on suurempi ihmisillä, jotka kärsivät korkeasta kolesterolista. Näiden ryhmien kannattaa aina varmistaa turvallisuus lääkäriltä ennen käyttöä.

Samaten vaikutuksia raskauden ja imetyksen aikana ei ole tutkittu, joten niiden aikana kannattaa tämän lisäravinteen käyttö jättää varuilta pois, tai ainakin tutkia miten se vaikuttaa lääkärin valvonnassa.

Ja viimeisenä varoituksena kaloille ja äyriäisille allergisten kannattaa huomata, että joissakin tuotteissa on käytetty äyriäisiä glukosamiinin lähteenä. Tämä voi aiheuttaa allergisen reaktion, jonka takia heidän kannattaa tarkistaa aina, että tuotteessa ei ole käytetty äyriäisiä.

Yhteenveto Glukosamiinista​

Glukosamiini on tärkeä nivelten tarvitsema aine, joka pitää nivelet terveinä. Normaalin ruokavalion mukana sitä ei paljoa tule, vaan parhaiten sitä saa tekemällä itse luuliemiä tai ottamalla sitä sisältäviä lisäravinteita.

Toisilla glukosamiini vaikuttaa auttavan selvästi nivelkipuihin, kun taas toisilla vaikutus on hyvin pieni tai olematon.

Parhaiten asian saa testattua omalla kohdalla hankkimalla lisäravinnetta, ja ottamalla sitä vähintään 8 viikon ajan. Jos vaikutusta ei tässä ajassa ole, voi käytön lopettaa.

Monet ovat kokeneet glukosamiinista apua niveltensä kipuihin, jonka takia ​kokeilu mielestäni kannattaa. Glukosamiini on kuitenkin melko edullinen lisäravinne, jonka takia parin kuukauden kokeilu voi olla erittäin hyvä, jos nivelkipu rasittaa.

Monilla se toimii, kaikilla ei. Osalla vaikutus on suurempi ja toisilla pienempi. Koska se on kuitenkin turvallinen lisäravinne ikävään vaivaan, suosittelen testaamaan tehon omalla kohdalla ennen lopullisen päätöksen tekemistä.​

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Arthrobalansin Glukosamiiniin, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote sisältää glukosamiinin ohella myös paria muuta nivelten terveyttä edistävää ainetta, mm. MSM:ä. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme B12-tuote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>