LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Karnosiini Auttaa Sinua Pysymään Nuorena ja Terveenä

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Leaderin Extra Strong Karnosiiniin.

Jokaisessa kapselissa on 400 mg karnosiinia. Vahvuuden ansiota näitä kapseleita ei tarvitse ottaa kuin 1 - 2 päivässä tarpeen mukaan.

Tämä tuote on mielestämme parhaita markkinoilla olevia karnosiinivalmisteita. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

vahvakarnosiini

Vasta tämän vuosituhannen puolella tämän aineen uskomattomat terveysvaikutukset on viimeinkin havaittu. Karnosiini on aine, joka vaikuttaa parantavan niin aivojen, lihasten, verisuonten terveyttä, jonka lisäksi se hidastaa jopa vanhenemista.

Sillä on myös mielenkiintoinen historia. Vaikka se havaittiin ensimmäisen kerran jo 1900 -luvun alussa Venäjällä, ei tämä aminohappo noussut laajemmin tiedemiesten tietoisuuteen kuin vasta noin 10 vuotta sitten.

Karnosiini muodostuu kahden aminohapon ​sekoituksena, jotka ovat beta-alaniini ja histiidi. Keho pystyy näistä kahdesta aineesta muodostamaan riittävät määrät karnosiinia, kunhan niitä on tarpeeksi. Yleensä kuitenkin beta-alaniini on tämän prosessin rajoittava tekijä.

Karnosiini on mullistanut ikääntymistä taistelun varsinkin Amerikassa, mutta Suomessa tämä uusi löytö on vielä liian harvojen tiedossa. Toivon, että tämä artikkeli avaa teidänkin silmät karnosiinin terveydellisistä eduista.

"If I could turn back time..."​

Vanhenemista odotetaan nuorena, mutta pelätään vanhempana. Taisteluun vanhenemista vastaan käytetään paljon rahaa, aikaa ja vaivaa.

Voisiko kuitenkin näinkin yksinkertainen aminohappo kuin karnosiini olla yksi tehokkaimmista keinoista taistella vanhuutta vastaan?​

Kuinka solut vanhenevat & The Hayflick Limit

Oletko koskaan pohtinut, mikä soluissa oikeasti aiheuttaa vanhenemisen?

Vanheneminen on tietenkin useiden tekijöiden summa, kuten hormoonimuutosten ja vapaiden radikaalien aiheuttamien vahinkojen. Kuitenkin näistä tekijöistä kaksi merkittävintä ovat "The Hayflick Limit" sekä​ proteiinien glykaatio eli sokeristuminen.

The Hayflick Limit - Solujen elinaika​

Hayflickin raja kertoo meille yksinkertaisesti sen, että jokaisella solulla on rajallinen määrä jakaantumiskertoja.

Tämä määrä vaihtelee solusta toiseen, mutta arvioiden mukaan noin puolet näistä on käytetty ihmisen ollessa 20-vuotias, ja keski-ikäisellä on näitä jakautumiskertoja jäljellä enään noin 20-35%.​

jakautuva solu

Kun kaikki jakaantumiskerrat on käytetty, muuttuu solu kriisisoluksi. Kriisisolu ei ole kuollut solu, mutta se aiheuttaa monia vanhuuteen liittyviä oireita ja muutoksia. Esimerkiksi iholla se aiheuttaa ryppyjä ja ihon elastisuuden heikkenemistä.

Kriisisolu ei useinkaan kuitenkaan pysy pitkään tässä tilassa, vaan ajan myötä se kuolee kokonaan.

Miten karnosiini vaikuttaa tähän prosessiin?

Pitkään luultiin, että tätä prosessiketjua terveestä solusta kriisisolun kautta kuolemaan ei pystyttäisi estää tai hidastaa mitenkään.

Kuitenkin vuonna 1994 Austraalialainen tutkimus sai merkittävän tuloksen. Karnosiinia sisältävään liuokseen laitetut ihmissolut elivät pidempään ja pysyivät terveenä kauemmin,

Ne eivät siis ajautuneet kriisisoluiksi yhtä nopeasti, ja pystyivät jakautumaan useammin kuin verrokkisolut.​

Ja mikä vielä ihmeellisempää, jo kriisisoluiksi ajautuneet vanhat solut heräsivät henkiin kun ne siirrettiin karnosiiniliuokseen! Eikä muutokseen kulunut kuin muutama päivä.

Seuraavat saadut tulokset kuvaavat hyvin karnosiinin vaikutusta soluihin. Alun tilanteessa solut olivat jakautuneet jo 55 kertaa, jonka jälkeen ne siirrettiin joko karnosiiniliuokseen tai sivuun.

Hoitamaton solu

Karnosiinia saanut solu

Jakautumisten määrä yhteensä

57 - 61

60 - 70

Jakautumisten määrä testin aloituksesta

2 - 6

5 - 15

karnosiini

Karnosiinissa olleilla soluilla oli siis jopa 300 % pidempi jäljellä oleva elinaika.

Venäjäläisessä hiirillä tehdyssä kokeessa taas havaittiin, että karnosiinia saaneet hiiret elivät 2 kertaa todennäköisemmin täyteen elinikäänsä. Täysi elinikä määritellään ajaksi, jonka eläin voi elää optimaalisessa tilanteessa. (Wiki)

Tämän lisäksi 44 % karnosiinia saaneilla hiirillä oli nuorekas ja kiiltävä turkki vielä vanhanakin. Hoitamattomista hiiristä vain 5 % oli samanlainen turkki enään vanhana.

58 % karnosiinia saaneista hiiristä oli käytökseltään ja aivotoiminnaltaan nuorekkaita vanhanakin. Hoitamattomista vain 9 %.

Proteiinien Glykaatio ja karnosiini

Proteiinien glykaatio tarkoittaa hallitsematonta reaktiota, jossa sokerit reagoivat proteiinien kanssa. Se on hieman samanlainen reaktio, kuin sokerin karamellisoiminen kovalla lämmöllä. Glykaatiossa vain sokerit karamellisoivat kehossa olevia proteiinia, jonka seurauksena on vanhuuteen liittyviä ilmiöitä.

Koska suurin osa kehostamme on proteiineja, on tällä prosessilla suuri vaikutus terveyteemme.

​Karnosiini kuitenkin suojelee solujemme proteiineja glykaatiolta kahdella tavalla:

  1. Karnosiini kiinnittyy ​aldehydeihin, estäen näitä vaarallisia aineita kiinnittymästä elimistön proteiineihin.
  2. Karnosiini toimii myöskin antioksidanttina, joka estää sokeroitumisen lopputuotteiden (AGE) syntymistä, eli toisin sanoen karamellisoitumista.

Nämä kaksi väylää selittävät sen, miksi karnosiini estää vanhenemista kehossamme.

Karnosiini estää ikääntymisen mukanaan tuomia ilmiöitä monin eri keinoin, jonka takia useat ovat alkaneet käyttämään sitä ravintolisänä vanhenemista vastaan.

Vanha keho, nuorekkaat aivot

Monikaan ei tiedä, että aivoissa on luontaisesti todella paljon karnosiinia, joka vähentää glykemista ja hapettavaa stressiä, joka on aivoja tuhoavaa. Tämän lisäksi aivojen karnosiini ehkäisee tulehtuneisuutta, joka on lähes aina huono asia, oli sitä sitten missä tahansa kehossa.

Mielenkiintoista onkin, että Alzheimerin sairaudesta kärsivillä havaitaan lähes aina huomattavasti tavanomaista alhaisemmat karnosiiniarvot.​

Karnosiini & Alzheimerin sairaus

karnosiini ja alzheimer

Karnosiini heikentää tai jopa ehkäisee kokonaan beta-amyloidien aiheuttamaa vahinkoa.

Beta-amyloidit ovat pieniä proteiinipaakkuja, jotka vahingoittavat hermostoa ja verenkiertoa päästessään aivoihin.​ Näiden amyloidien yhteys Alzheimerin tautiin ei ole varmaa, mutta se on tänäpäivänä kaikkein vahvin teoria taudin synnystä. Tämän takia kaikkea, joka estää näiden proteiinien pääsyä aivoihin, voidaan pitää erinomaisena asiana.

Karnosiini blokkaa uusien beta-amyloidien pääsyä aivoihin, ​jonka lisäksi se myöskin sammuttaa jo siellä olevien beta-amyloidien toimintaa. 

Vanhusten aivot nuortuivat 3 kuukaudessa

Viime vuoden lopulla julkaistu tutkimus kertoo, että karnosiinia saaneilla vanhuksilla tapahtui selvä muutos kognitiivisissa toiminnoissa kolmen kuukauden aikana.

​Samanlainen tulos saatiin edellisessä tutkimuksessa, jossa vanhusten muisti, abstraktiivinen ajattelukyky sekä moni muu aivotoiminto parani jo 13 viikon jälkeen.

Onkin olemassa vahvaa näyttöä, että karnosiinin syöminen voi suojata ja parantaa monilta vanhuuden mukana usein tulevilta neurologisilta, aivoihin vaikuttavilta ongelmilta.

Karnosiini pitää aivot tutkitusti nuorempana ja paremmin toimivina. Se vaikuttaa myös parantavan jo heikentynyttä aivotoimintaa ainakin vanhuksilla.

Ei vain aivoille

Olemme nyt osoittaneet, että karnosiini hidastaa vanhenemista, jonka lisäksi se vaikuttaa aivojen terveyteen.

Tässä ei vielä kuitenkaan ole kaikki sen hyvät puolet, sillä karnosiini vaikuttaa monella muullakin tavalla ympäri kehoa. Tässä joitakin havaittuja vaikutuksia, ja tuntuu että näitä löydetään koko ajan vain lisää.​

Diabetes

​2012 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että lihaksista liikunnan aikana lähtevä karnosiini vaikuttaa erityisen paljon verenpaineeseen ja verensokeriin, laskien verenpainetta ja pitävän verensokerin nousun kurissa.

Karnosiini laski selvästi kohonnutta verenpainetta, paransi insuliinin tuotantoa ja resistanssia, ja yllytti kehoa pudottamaan painoa sekä käyttämään kehossa varastoitunutta rasvaa energianaan.​

Tämän lisäksi diabeetikoilla on havaittu olevan keskimäärin 63 % alhaisemmat karnosiinin määrät kehossaan. Tämä vastaa keskiverto 70 -vuotiaan määriä.

Karnosiini suojaa myös diabeetikoita maksavaurioilta, verisuonivaurioilta sekä mahdollisilta silmien vaurioilta.

Karnosiinin parempi saaminen vaikuttaisikin olevan erityisen hyödyllistä 2-tyypin-diabetesta sairastaville.

Haavojen parantuminen

Karnosiinin antaminen koehenkilöille nopeutti heidän haavojensa paranemista huomattavasti. Tämän lisäksi haavojen solut sisälsivät tavallista enemmän erilaisia kasvua tukevia tekijöitä.

Erityisen suuri vaikutus oli diabeetikoilla, jotka usein kärsivät hitaasta haavojen umpeutumisesta. Vaikuttaisi siltä, että tämä vaikutus pätisi myös muihin samasta vaivasta kärsiviin. Heitä ovat usein mm. vanhukset.

Lihasten kestävyys

Beta-alaniinia käsittelevässä artikkelissa perehdyimme jo tarkemmin tähän tekijään, mutta käydään tämä asia nopeasti tässäkin lävitse.​  

Lihaksiin varastoituvalla karnosiinilla on lihaskestävyyttä edistävä vaikutus rasituksen aikana.​ Toisin kuin kreatiinin kanssa, tämä vaikutus tulee esiin kuitenkin vasta hieman pidemmän rasituksen aikana. Hyvänä ohjenuorana pidetään, että vaikutus tulee esiin kun rasitus kestää yhtäjaksoisesti yli 60 sekunnin ajan.

karnosiini ja lihakset

Karnosiini estää lihasten happamoitumista. Hapot, kuten maitohappo kertyvät lihaksiin rasituksen aikana, ja kun pH-arvo on laskenut tarpeeksi alas, "loppuu lihaksesta voima" eli se väsyy.

Mitä enemmän lihaksissa on kuitenkin karnosiinia varastoituneena, sitä hitaammin lihaksen pH laskee, ja sen toimintakyky säilyy yllä.

Karnosiini vs Beta-alaniini

Kuten alussa mainitsin, karnosiini muodostuu kahden aminohapon ​sekoituksena, jotka ovat beta-alaniini ja histiidi.

Kun tavoitteena on kasvattaa karnosiinin määrää elimistössä, on siihen olemassa kaksi tapaa. Voidaan joko syödä enemmän karnosiinia, tai sitten beta-alaniinia.

Karnosiinin syöminen suoraan olisi tietenkin se selvin tapa, mutta siinä on oma pulmansa.

Syöty karnosiini ei nimittäin tule tehokkaasti kehon käytettäväksi, vaan hajoaa vatsalaukussa sen alkutekijöihin, beta-alaniiniksi ja histiidiksi. Käytännössä tämä tarkoittaa, että on kaksi tapaa hankkia enemmän karnosiinia elimistön käytettäväksi.

  1. Syödä todella paljon karnosiinia, ja toivoa että riittävä osa tulee hyötykäytetyksi.
  2. Syödä beta-alaniinia, joka muuntuu kehossa karnosiiniksi.

Haluan kuitenkin painottaa, että tiedeyhteisö ei ole vielä saanut selvyyttä kumpi tapa on ihmisillä parempi. Mikäli tämä saadaan selvitettyä, korjaan sen välittömästi tähän artikkeliin.

Lisäravinnesuositukset

Karnosiini on yhä vähemmän tunnettu lisäravinne, jonka takia sitä voi olla todella vaikeaa löytää perinteisistä kivijalkakaupoista. Jopa netissä tuntuu, että vain muutama kauppa oikeasti myy näitä tuotteita.

Toisaalta koska valinnanvara on melko pieni, on melko helppo antaa suositukset karnosiinilisistä. Suurin kysymys on lähinnä siinä, haluatko että tuotteeseen on lisätty myöskin E-vitamiinia ja/tai sinkkiä?​

E-vitamiinia lisätään sen takia, että sen saaminen yhtäaikaa karnosiinin kanssa parantaa selvästi karnosiinin imeytymistä.​ Tämän lisäksi E-vitamiinin puute aiheuttaa lihaksissa olevan karnosiinin selvää vähenemistä, ja todennäköisesti myöskin karnosiinin puutetta muuallakin kehossa.

Jos siis syöt vähemmän tummia kasviksia, kaloja ja pähkinöitä, voisi sinulle olla hyvä hankkia karnosiinivalmistetta, johon on lisätty myöskin E-vitamiinia.

Jos kuitenkin syöt jo paljon kalaa ja kasviksia, pärjäät todennäköisesti mainiosti lisillä, joihin E-vitamiini ei ole lisätty. ​

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Leaderin Extra Strong Karnosiiniin.

Jokaisessa kapselissa on 400 mg karnosiinia. Vahvuuden ansiota näitä kapseleita ei tarvitse ottaa kuin 1 - 2 päivässä tarpeen mukaan.

Tämä tuote on mielestämme parhaita markkinoilla olevia karnosiinivalmisteita. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

vahvakarnosiini