LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

L-Arginiinin Haittavaikutukset – Onko niitä?

Lisäravinne: L-Arginiini

Käyttö: Yleinen terveys, sairauksilta suojautuminen, urheilutehon nosto

Toimivuus

Toimiva, mutta vaikutusten teho vaihtelee ihmisten välillä

Näyttö Eduista

Tutkittu paljon, ja tulokset enimmäkseen vahvoja

Edullisuus

Hinnaksi tulee noin 0,35 € / päivä

Helppokäyttöisyys

Päivittäin, ajankohdalla ei väliä. Nautitaan yleensä nesteen kanssa

Suurimmat Edut

 • Elvyttää verenkiertoa ja laskee verenpainetta
 • Voi kasvattaa solujen mitokondrioiden määrää, joka antaa enemmän energiaa
 • Kasvattaa kasvuhormoonin määrää urheilun yhteydessä, joka voi parantaa lihasten kasvua
 • Parantaa insuliinin toimintaa, ja näin ollen auttaa mm. diabetesta vastaan
 • Vähentää hapenkulutusta liikunnan aikana, jonka ansiosta jaksaa pidempään.
 • On havaittu edistävän erektion saamista ja parantavan impotenssia
 • Osana painonpudotusta vaikuttaa edistävän rasvanpolttoa.

Heikkoudet

 • Osana lääkitystä voi laskea verenpaineen liiankin alas
 • Verenpaineen lasku voi aiheuttaa joillakin päänsärkyä
 • Voi pahentaa herpestä
 • Voi pahentaa kihtiä
 • Joillakin voi voimistaa astman oireita

Yhteenveto: Arginiini on monipuolisesti terveyttä edistävä lisäravinne, jonka tehokkain vaikutus näyttäisi olevan verenkierron parantaminen verisuonia laajentamalla. Tämän lisäksi urheilijat käyttävät sitä kestävyyden ja lihasten kasvun tehostamiseksi.

L-arginiini on eräs lisäravinteena myytävistä aminohapoista, jolla on havaittu monia positiivisia vaikutuksia monissa eri tutkimuksissa. Tarkemmin voit tutustua l-arginiiniin kirjoittamassamme pääartikkelissa. Tämä kirjoitus keskittyy tarkastelemaan, onko l-arginiinilla kuitenkin joitakin mahdollisia haittavaikutuksia.

L-arginiinin haittavaikutukset

Liian alhainen verenpaine

Kuten edellä mainitussa artikkelissa jo mainitsimme, on eräs arginiinin merkittävimmistä vaikutuksista sen kyky laskea verenpainetta. Monesti erityisesti ylipaino johtaa helposti korkeaan verenpaineeseen, joka asettaa verisuonet kovemmille ja vaarantaa samalla terveyden varsinkin pitkään jatkuneena.

verenpainekuva

Korkea verenpaine johtuu siitä, että verenkierto on heikentynyt verisuonissa. Verisuonet ovat liian pienet suhteessa siihen verimäärään, jonka keho haluaisi niiden läpi kuljettaa. Veren yrittäessä päästä näiden ahtaiden suonien lävitse, nostaa se verenpainetta ja samalla mm. sydänkohtauksen riskiä.

Vaikka l-arginiinin kyky laskea verenpainetta laajentamalla verisuonia onkin monille hyvä asia, voi se kuitenkin aiheuttaa ongelmia ihmisillä jotka jo kärsivät alhaisesta verenpaineesta. Liian alhainenkin verenpaine on huono asia, joka johtaa helposti mm. huimaukseen ja huonoon oloon.

Tämän takia ihmiset, joilla on jo muutenkin alhainen verenpaine, voivat kokea ongelmia l-arginiinin ottamisen yhteydessä. Suositukseni olisi, että jos verenpaineesi on alhainen, välttelet l-arginiini lisäravinteita ilman lääkärin lupaa, tai ainakin olet varovainen niiden kanssa.​

Päänsäryt

Toinen vaiva joka voi joillakin henkilöillä ilmetä l-arginiinin laajentaessa verisuonia ovat päänsäryt. Herkimmin nämä tuntuvat iskevän ihmisillä, joilla on muutenkin herkkyyttä jännitepäänsärkyyn ja migreeneihin.

Kuten ehkä tiedät, aivot ovat monesti hyvin herkkiä moniin eri asioihin. Jos verenkierto muuttuu yhtäkkiä paremmaksi samalla kuin verisuonet laajenevat aivojen alueella, voi se aiheuttaa päänsärkyjä ja migreenikohtauksia niihin taipuvaisilla.​

Jos siis l-arginiinin ottamisen jälkeen huomaat kärsiväsi useammin päänsäryistä, kannattaa tämän lisäravinteen käyttö lopettaa.​

Herpeksen leviäminen

Sekä 1- että 2-tyypin herpes -virukset saavat energiaansa helposti l-arginiinista, kun taas toinen aminohappo nimeltään l-lysiini heikentää herpeksen elinkykyä. ​

Jos kehossa näiden kahden aminohapon tasapaino kääntyy reilusti l-arginiinin puolelle, esimerkiksi lisäravinteen käytön seurauksena, voi se johtaa yleisimpiin ja vakavampiin herpeksen oireiden esiintymisiin sekä jatkumiseen.​

Tämä pätee sekä huuli-, että sukuelinherpekseen, joten jos kärsit herpeksestä, kannattaa l-arginiinit jättää kauppojen hyllyille.​

L-arganiini ja Kihti

Kihti on erittäin kivualis nivelsairaus​, josta kärsivät ovat valmiita tekemään lähes mitä tahansa välttyäkseen sen pahenemiselta. Jostakin syystä tietyt ruoat ja esimerkiksi alkoholi vaikuttavat nostavan riskiä kivun syntyyn.

L-arginiinia on havaittavat määrät monissa kihtiä nostattavissa ruoissa, kuten lihassa ja äyriäisissä. Ei olla varmoja, onko l-arginiini se kihdin kipujen aiheuttaja suoranaisesti, mutta kihdistä kärsivien kannattaa olla varovaisia l-arginiini ravintolisien kanssa, ja ainakin aloittaa niiden käyttö hitaasti. ​

L-arginiini & Lääkitys

Jos käytät jotakin sydänlääketystä, tai muuten verisuoniin vaikuttavaa lääkettä, kannattaa arginiinin kanssa olla tarkkana. Koska se toimii hieman samalla tavalla kuin monet sydänlääkkeet ja muut verisuonia laajentavat lääkkeet, voi se aiheuttaa ongelmia yhteiskäytössä niiden kanssa.

l arginiini haittavaikutukset

L-arginiini voi toisaalta laskea verenpainetta lääkkeiden kanssa liian alhaiseksi. Se saattaa myös joidenkin lääkkeiden kohdalle laskea niiden tehoa, joka jättää verenpaineen liian korkeaksi.

Konsultoi aina lääkäriä ennen l-arginiini lisien ottamista, jos käytät jotakin verisuoniin vaikuttavaa lääkitystä.​

L-arginiini ja ruoansulatusvaivat

Joillakin saattaa varsinkin alussa mennä vatsa sekaisin l-arginiinin saannin seurauksena. Yleisinä oireina ovat mm.​

 • Vatsakivut
 • Ripuli
 • Turvotus

Nämä ovat yleensä vaarattomia, mutta voivat olla niin kivuliaita tai voimakkaita että l-arginiini lisäravinteen käyttö kannattaa lopettaa.

Allergiat & Astma

Harvinaisissa tapauksissa on havaittu, että l-arginiini voi pahentaa allergioiden ja astman oireita.​

Nämä ovat harvinaisia oireita, mutta niiden takia erityisesti astmasta kärsivien pitäisi varsinkin alussa olla tarkkana määrien kanssa, ja mieluusti konsultoida lääkäriä ennen käyttöä. Tämän lisäksi heidän olisi hyvä varmistaa, että heillä on suojaava lääkitys ainakin alussa aina mukana.​

Yhteenveto

Kuten ylläolevasta listasta voit nähdä, on l-arginiinilla enemmän mahdollisia haittavaikutuksia kuin esimerkiksi kreatiinilla. Yleisesti voidaan sanoa, että suurimmat ongelmat voivat syntyä epänormaalista verenpaineesta kärsivillä, oli tämä paine sitten liian korkea tai matala.

Toinen riskiryhmä on astmaatikot, joilla voi harvinaisissa tapauksissa seurata vakavaa oireiden pahenemista.​

Haluan kuitenkin painottaa, että nämä ovat ongelmia melko harvoin, ja koskevat melko pientä osaa väestöstä. Keskimäärin L-arginiini lisäravinteet ovat turvallisia oikein käytettynä. Jos kuitenkin kärsit verenpaineongelmista, astmasta,kihdistä tai herpeksestä​, kannattaa sinun olla erityisen varovainen jos aloitat l-arginiinin ottamisen lisäravinteen muodossa.

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen NutriWorksin L-arginiiniin.

Se on noussut markkinoiden ykköseksi laadullisesti sekä erittäin hyvällä hinta-laatusuhteella. Plussana voimme vielä mainita sen, että se on Suomessa suunniteltu, ja suomalaisen yrityksen ylläpitämä tuotemerkki, joka tekee monia muitakin laadukkaaksi osoittautuneita tuotteita.

l-arginiinituote

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua parhaiten ja edullisimmin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Leave a Comment: