LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Magnesiumin Puute Vaivaa Jopa 50 % Suomalaisista

magnesium puutos info

Jokainen solu kehossasi tarvitsee magnesiumia toimiakseen kunnolla. Magnesiumia on niin hampaissasi, luissasi, hermostossasi ja sydämmessäsi. Suurimmat kertymät ovatkin sydämessäsi ja aivoissasi, jonka takia magnesiumin puutos voi olla niin vaarallinen.

Melko tuore tutkimus kertookin meille, että alhainen magnesiumin kasvattaa sydänkuoleman riskiä ja yleistä kuolleisuutta.

Koska magnesiumilla on niin merkittävä rooli monien entsyymien reaktioissa, on erittäin tärkeää saada sitä tarpeeksi.

Salakavala Puutos

magnesiumin puute

Lihaskrampit ovat ehkäpä se tunnetuin magnesiumin puutoksen oire

Magnesiumin puutos on nykyisin paljon luultua tavanomaisempaa.

Tuoreen Amerikalaistutkimuksen mukaan 48 % amerikalaisista kärsii magnesiumin puutoksesta, ja samanlaisia tuloksia on saatu myöskin Euroopassa.​

Vaikka verikokeesi sanoisi, että et kärsi magnesiumin puutteesta, ei se kuitenkaan kerro koko totuutta.​ Vain 1 % kehon magnesiumista kulkee veren mukana, jonka takia verikokeen tulos voi helposti antaa väärän kuvan sen määrästä kehossa.

Ongelmana Nykymaailman Ruokavaliot

Ihmiset saivat ennen huomattavasti enemmän magnesiumia ruoan kautta, jonka takia sen puutoksesta ei yleensä tarvinnut murehtia. Esimerkiksi keskivertosuomalainen sai 1900 -luvun alussa lähes 1200 mg magnesiumia normaalin ruoan kautta.

huonoruoka

Tänä päivänä määrät ovat helposti alle suositellun noin 400 milligramman.

Syynä tähän ovat nykyiset ruoankasvatustavat ja erityisesti seuraavat seikat:

 • Monet ruoat ovat kasvatettu magnesiumin puutteesta kärsivässä maaperässä.
 • Tuoreen ruoan käsittely, viilennyt, kuljetus ja säilytys kuluttaa sen magneiumia.
 • Ruoanvalmistustavat, kuten paistaminen, vehnän muuntaminen jauhoiksi yms. johtavat magnesiumin tuhoutumiseen.

Lisäksi magnesiumin saantia heikentää prosessoitujen, magnesium-köyhien ruokien syöminen, sekä mm. alkoholi ja sokeri. Magnesiumia kuluu kehossa kaikkien näiden ruokien sulattamiseen ja käsittelyyn, ilman että sitä tulee kehon käyttöön enemmän.

Tämän lisäksi magnesiumin kuluttavat stressi ja erilaiset ruoansulatusvaivat, jotka ovat nykyään yleisempiä kuin ennen.

Magnesiumin Puutokset Oireet

Usein puutos ilmenee ensimmäisenä joinakin seuraavista oireista:​

 • Ruokahaluttomuus
 • Pahoinvointi ja / tai oksentelu
 • Väsymys ja uupuneisuus

Hoitamattoma puutos voi johtaa seuraaviin oireisiin:

 • Tunnottomuus ja kihelmöinti
 • Lihasten supistelu ja krampit
 • Erilaisiin kohtauksiin, joissa lihakset supistelevat hallitsemattomasti
 • Persoonallisuuden muutoksiin
 • Epätavallisiin sydämen rytmeihin ja rytmihäiriöihin

Omakohtaisena kokemuksena voin sanoa, että magnesiumin syöminen lisäravinteena vähensi yleistä jaksamattomuutta, ja poisti ajoittain esiintyvät lihasten kramppailut lähes kokonaan. Myöskin migreenikohtaukset ovat pysyneet pitkälti poissa!

Vähäinen Magnesiumin Määrä On Yhteydessä Moniin Kroonisiin Sairauksiin

magnesium migreeni

Vaikka ihminen ei kärsisi suoranaisesta magnesiumin puutteesta, voi alhainen magnesiumin määrä kehossa altistaa kuitenkin monille kroonisille sairauksille.

Ihmisillä joilla havaitaan alhainen magnesiumin määrä veressä, on tavanomaista useammin mm. seuraavia vaivoja:​

Kuinka Huolehtia Riittävästä Magnesiumin Saannista

Toivottavasti olen tähän mennessä saanut sinut vakuuttuneeksi magnesiumin merkityksestä yleisen terveyden kannalta.

On todella tärkeää varmistaa, että sitä saa tarpeeksi. Suositus magnesiumin saannista on noin 400 mg miehillä, ja 310 mg naisilla päivää kohden.​

Parhaiten saat magnesiumia ruoan kautta, kun valitset kaupassa mahdollisimmat luonnollisia kasviksia, erityisesti tummanvihreät lehdet omaavia. Tässä joitakin valintoja, joissa on runsaasti magnesiumia:

 • Riisi ja vehnä
 • Pinaatti
 • Artisokat
 • Kuivatut yrtit
 • Kurpitsansiemenet
 • Seesamin ja pellavansiemenet
 • Monenlaiset pähkinät

Luomutuotteissa saattaa olla enemmän magnesiumia, mutta sitä ei voi tietää ilman maaperän analysointia. Tämän takia on usein mahdotonta arvioida, kuinka paljon kaupan hyllyssä olevassa tuotteessa on oikeasti magnesiumia.

Helpoin ja varmin tapa varmistaa magnesiumin saaminen ovat lisäravinteet, joita olen itsekkin käyttänyt. Niissä täytyy vaan pitää mielessä muutama seikka...

Ole Tarkkana Magnesiumin Lisäravinteiden Kanssa

Magnesium lisäravinteita on tarjolla useita, ja erona niissä on usein niissä käytetty magnesium mineraalin muoto.

Asia mitä suurin osa ei tiedä on, että halvoissa lisäravinteissa käytetty magnesiumoksidi ei juurikaan imeydy kehon hyödynnettäväksi.​ Kannattaa siis aina tarkistaa, että tuotteessa ei ole käytetty tätä magnesiumin muotoa.

Muut magnesiumin muodot imeytyvät suunnilleen yhtä hyvin, ja ovat suunnilleen yhtä hyviä valintoja kaikki.​

Hyvänä uutisena magnesiumin lisäravinteilla on myöskin se, että keho pystyy melko hyvin hallitsemaan niistä saatavan magnesiumin määrää, jonka takia yliannostuksen riski on pieni. Toisien sanoen, mitä enemmän magnesiumin syöt, sitä heikommin se imeytyy, lopun poistuessa virtsan kautta ulos kehosta.

Niiden helppouden ja turvallisuuden takia suosittelenkin itse magnesiumin ottamista lisäravinteena, jolloin on helppo varmistaa sen riittävä saanti.

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen NutriWorksin Magnesium + B6 -tuotteeseen.

Jokaisessa kapselissa on 150 mg magnesiumia ja 3,2 mg b6-vitamiinia. B6-vitamiinin tehtävä on tietenkin antaa samalla tätä tärkeää vitamiinia, mutta erityisesti sen ottaminen yhtä aikaa magnesiumin kanssa parantaa magnesiumin imeytymistä.

Tuotteessa on käytetty myöskin parempilaatuista magnesiumsitraattia, joka imeytyy paljon paremmin kuin halvoissa tuotteissa oleva magnesiumoksidi.​

magnesiumtuote

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.