LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Pohkeet Jumissa? Mikä Auttaa Jumiutuneisiin Pohkeisiin

Lihasjumit ja muut kireydet ovat yleinen ongelma tänäpäivänä, ja onko se mikään ihmekkään kun miettii kuinka paljon suuri osa meistä istuu päivän aikana.

pohje kipeä

Pohkeet voivat jumiutua monesta eri syystä, ja voivat olla todella kipeitä pidemmänkin aikaa. Yleisintä pohkeiden lihasten jumiutuminen on juoksijoilla, joilla rasitusta pohkeeseen tulee selvästi keskivertoihmistä enemmän.

Miten tätä jumia sitten voisi hoitaa? On olemassa useita hoitokeinoja, joista muutama tehokkain on tässä listattuna.​

Venyttele pohjetta

Pohkeen jumi voi johtua ​lihasten kireydestä. Varsikin jos olet niitä rasittanut, mutta venyttely on jäänyt vähemmälle, kannattaa pohkeiden venyttely aloittaa heti.

Kun lihasta ei venytellä treenien ohella, kireytyy se helposti ajan kanssa. Kun lihas vaurioituu rasituksen aikana, kiristyy lihas hiljalleen joka ajan kanssa heikentää verenkiertoa lihaksessa. Jos verenkierto heikkenee kunnolla, seurauksena on usein lihaskipuja ja kramppeja.

Helpoin tapa venyttää pohjetta on nojata käsin seinää vasten, ja asuten toisella jalalla eteenpäin, pitäen taaimmaisen jalan käntäpään maata vasten. Venytys pitäisi tuntua taaimmaisen jalan pohkeessa.​

Syö enemmän magnesiumia

Magnesiumin on osoitettu estävän lihasten kramppeja ja helpottavan tiukentuneita lihaksia.

Magnesiumia tarvitaan sitä enemmän, mitä enemmän ihminen urheilee. Tämän takia monien enemmän liikkuvien voi olla vaikea saada tarpeeksi magnesiumin ravinnostaan, elleivät he siihen erikseen panosta.

pohkeet jumissa

Magnesium on tärkeää lihasten toiminnan kannalta

Magnesium on muutenkin tärkeä mineraali lihasten ja kehon toiminnan kannalta, jonka takia sen saannista kannattaa huolehtia joka tapauksessa. Magnesiumin puutos voikin saada lihakset kipeäksi ja kramppailemaan helposti.

Suositus on noin 400 mg päivässä, mutta enemmän urheilevat tarvitsevat tätä enemmän. Magnesiumia ei kuitenkaan kannata ottaa pidemmillä aikajänteillä suuria määriä (yli 700 mg päivässä), sillä se heikentää kalsiumin imeytymistä, joka aiheuttaa taas omat ongelmansa.​

Esimerkiksi 2 kapselia Star Nutritionin magnesiumia päivän aikana on hyvä ja edullinen tapa huolehti magnesiumin saannista.

Huolehdi riittävästä levon saannista

Pohkeet voivat myös jumiutua ihan vaan ylirasituksesta. Jos juokset päivästä toiseen, ilman että pohkeet saavat koskaan kunnolla toipua, menevät ne helposti jumiin ajan kanssa.

Jos edellä olevat konstit eivät siis tuo helpotusta, kannattaa kokeilla hellittää vähän tahtia, ja antaa pohkeille lepoa.​

Pieni hierontakaan ei tee pohkeille pahaa, mutta usein yksi kerta ei vielä riitä pelkästään, vaan tarvitaan useampi käyntikerta.​

Kaiken tämän jälkeen pohkeet ovat vieläkin jumissa?

Jos mikään ylläolevista keinoista ei tahdo tuoda helpotusta, kannattaa huomio kohdistaa tekniikkaan ja fysiologiaan. Väärällä tekniikalla harrastettu liikunta voi ärsyttää pohjetta, erityisesti juostessa. Tällöin kannattaa konsultoida juoksutekniikka opasta, ja pyytää heitä tarkistamaan tekniikkasi.​