LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Rasvanpolttajat – 5 Tutkitusti Toimivaa Valmistetta

Vaikka laihdutus riippuukin yleensä vain syödyistä kaloreista vs kulutetuista kaloreista, etsivät monet keinoja "huijata" tätä yhtälöä.

Erilaisten rasvanpolttajien kysyntä ja suosio onkin aina ollut melko tasaista, sillä kukapa meistä ei haluaisi laihtua hieman helpommin ja nopeammin. Kuitenkin monet myyntimiehet ovat tämän myöskin älynneet, ja monet myydyistä rasvanpolttajista polttavat enemmän rahaa lompakosta kuin mitään muuta.​

Hyviäkin uutisia on, sillä osa näistä valmisteista pitää sisällään aineksia, joiden on tieteellisesti havaittu edistävän rasvanpolttoa ja painonpudotusta.

Tässä kirjoituksessa tarkastellaan, mitä tiede kertoo meillä erilaisten rasvanpolttajien toiminnasta...​

Miten rasvanpolttajat toimivat?

Rasvanpolttajina myydään lukuisia erilaisia valmisteita ja ravintolisiä, joiden väitetään edistävän laihtumista ja rasvanpaloa. Niiden väitetään joko nopeuttavan laihtumista osana terveellistä ruokavaliota, tai tekevän laihduttamisesta helpompaa.​

Yleisesti nämä rasvanpolttajat voidaan jakaa 3 ryhmään:

  1. Ruokahalua vähentävät: Nämä valmisteet saavat olosi tuntumaan kylläisemmältä, ja pitävät nälkää poissa.
  2. Imeytymistä estävät: Nämä valmisteet estävät rsavan ja ylimääräisten kalorien imeytymistä kehosi käyttöön, jolloin ne poistuvat kehosta ulosteen mukana.
  3. Rasvanpolttoa edistävät: Nämä valmisteet kiihdyttävät aineenvaihduntaasi ja/tai edistävät kehosi kykyä käyttää kehossa olevaa rasvaa energiakseen, eli polttaa sitä.​

Koska näitä valmisteita on lähes lukematon määrä, ei niitä kaikkia voida tässä artikkelissa tarkastella. Tämän takia olenkin poiminut tähän artikkeliin vain joitakin rasvanpolttajia, joiden tehosta on ainakin jotakin tieteellistä tukea.

Lista ei ole mitenkään paremmusjärjestyksessä, eikä järjestys kerro tämän aineen tehoasta.​

#1 Kofeiini

Kofeiini on varmaan kaikille tuttu piristeeksi luokiteltu aine, jota löytyy monista eri juomista.

kofeiini

Monikaan ei kuitenkaan osaa sitä yhdistää laihtumiseen ja rasvanpolttoon. Kuitenkin piristeenä se kiihdyttää myöskin aineenvaihduntaa nauttimisen jälkeen, ja hyvin monissa myytävissä rasvanpolttajissa löytyy ainakin jonkin verran kofeiinia.

Kuinka se toimii:  Heti nauttimisen jälkeen aineenvaihdunnan kulutus nousee, ja tämä vaikutus kestää noin 3 tunnin ajan.

Lisäksi se saa rasvan liikkeelle, ja rasvanpoltto voi olla kohonneena jopa 29 % tänä aikana. Tämä tulos saatiin testissä laihemmilla naisilla, ylipainoisilla naisilla vaikutus oli hieman heikompi, noin 10 %

Huomioitavaa:​ Kofeiinia kannattaa kuitenkin käyttää harkiten, sillä suurina määrinä se aiheuttaa omat ongelmansa. Näitä ovat mm. ärtyneisyys, sydämenlyönnit, ahdistusoireet, pahoinvointi ja vatsavaivat.

Lisäksi kofeiini voi heikentää yöunien laatua, jonka takia sitä ei kannata ottaa myöhään päivällä.​

Kofeiinia voi saada ihan nauttimalla kahvia tai vaikka vihreää teetä, mutta sitä saa ostettua myös erikseen kapseleissa, mikäli näiden juomien nauttiminen ei kiinnosta.​

#2 Glucomannan

Glukomannaani on eräs tietyn tyylinen kuitulaji, jota saadaan erään tietyn kasvis juurista. Sen tunnetuin valmistenimi on Konjak-valmiste, mutta sitä myydään monilla muillakin nimillä.

Kuinka se toimii: Glukomannaani on ruokahalua vähentävä valmiste. Sen erikoisuus on siinä, että se turpoaa todella voimakkaasti kun se pääsee kosketukseen veden kanssa.​

Tämä turvonnut kuitu voi maata vatsalaukussa ja ruoansulatuksessa tuntien ajan, täyttäen niitä ja estäen nälän tulemista. Tässä kuidussa itsessään ei ole paljon kaloreita, joten se on vähäkalorinen keino pitää itseään kylläisenä.​

Osana muuta ruokavaliota Glukomannaani kuitu onkin toimiva keino pudottaa painoa hieman nopeammin.​ Se olikin tutkimuksen ainoa kuituvalmiste, joka oikeasti edisti painonpudotusta.

Tämän lisäksi glukomannaani on jopa muutenkin ruoansulatukselle terveellinen lisä.​ Se on nähty auttavan mm. ummetusta vastaan, ja laskevan verensokeria ja -kolesterolia.

Huomioithan, että glukomannaani valmisteet ovat lähes tehottomia väärään aikaan otettuna. Ne kuuluu ottaa noin 30 minuuttia ennen ruokailua, jolloin ne estävät liikasyönnin ja pitävät ruokailumäärät kohtuullisina.

Huomioitavaa: Glukomannaanin kuitu voi joskus aiheuttaa varsinkin aluksi joitakin vatsanväänteitä ja löysää vatsaa. Riski on suurin, jos ihminen ei ole aikaisemmin juuri kuituja ruokansa mukana syönyt.

Tätä voi helpottaa ottamalla aluksi pienempiä annoksia glukomannaania, ja kasvattaen annosta suositukseen asti sitä mukaan kun vatsa siihen tottuu.​

#3 Vihreä Tee Uute

vihreä tee

Tarkastelimme tarkemmin vihreää teetä tässä artikkelissa. Lyhyesti voimme sanoa, että on vahvaa näyttöä vihreän teen antioksidantin EGCG kyvystä edistää rasvanpolttoa kehossa.

Kuinka se toimii: Vihreän teen uskotaan kasvattavan norepinefriini -nimisen hormonin toimintaa, joka auttaa kehoa käyttämään rasvavarastojaan energiaksi.​

Vihreän teen vaikutusta laihdutukseen ja painonhallintaan on tutkittu paljon, hyvin tuloksin.​ Sen ravinteet vaikuttavat edistävän laihdutusta, ja lisäämään poltetun rasvan määrää.

Erityisen hyvänä puolena vihreän teen uuttella voidaan pitää sitä, että se vaikuttaa olevan erityisen tehokas poistamaan rasvaa vyötärön seutuvilta. Vyötärörasva on terveydelle kaikkein vaarallisinta, sillä se puristaa juuri kaikkia sisäelimiaä.​

Vihreää teetä voi joko juoda sellaisenaan, jolloin parhaisiin vaikutuksiin tarvitaan noin 3 -5 kuppia päivässä. Toinen vaihtoehto on ostaa vihreän teen uutetta sisältäviä kapseleita. Näissä on yleensä noin 3 kupin edestä vihreää teetä per kapseli, ja ovat todella helppo keino saada vihreän teen hyödyt.

#4 CLA eli konjugoitu linolihappo

CLA on "old-school" rasvanpolttaja, joka on ollut markkinoilla jo pitkään.

Se on erästä terveellisempää transrasvaa, jota löytyy pienissä määrin joistakin rasvaisista eläintuotteista, kuten juustosta ja voista.​

Kuinka se toimii: CLA saattaa jossakin määrin vähentää ruokahalua, kiihdyttää aineenvaihduntaa ja parantaa kehon kykyä käyttää rasvasolujaan energiaksi monin eri tavoin.​

CLA:n teho on jostakin syystä heikompi ihmisillä kuin eläimillä. Kuitenkin 18 eri tutkimusta tarkastellut analyysi sai tuloksen, että CLA lisäravinteen voivat ​nopeuttaa painonpudotusta noin 0,1 kiloa viikossa jopa 6 kuukauden ajan. Koko ajanjaksolla tämä tarkoittaisi siis noin 2,5 kiloa suurempaa pudotusta.

Toinen tarkastelututkimus tuli samaan tulokseen siitä, että CLA on tehokkaampi kuin placebo. Kuitenkin sen vaikutus on aika pieni.​

Huomioitavaa: CLA on transrasvaa, jonka takia se ei ole todennäköisesti terveellinen vaihtoehto pidemmällä aikavälillä.

Sita voidaan käyttää laihdutuksen aikana pienen lisäbuustin saamiseksi, mutta pidempiaikaista käyttöä kannattaa välttää.​

Kuitenkin lyhyellä aikavälillä (alle 1 vuosi) on se toimiva rasvanpolttaja, jonka vaikutus ei kuitenkaan ole kovin suuri.​

#5 Vihreät Kahvipavut

vihreät kahvipavut

Vihreistä kahvipavuista tehdyt valmisteet ovat vihreän teen tavoin osoittautuneet toimivaksi rasvanpolttajaksi.

Vihreät kahvinpavut ovat ihan vain tavallisia kahvipapuja, joita ei ole kypsennetty normaaliksi kahvipapujen ruskeaksi muodoksi.

Kuinka se toimii: Vihreissä kahvipavuissa on kahta laihduttavaa aineitta: kofeiinia ja klorogeenihappoa. Kofeiinia tarkastelimme jo aluksi, mutta mitä on klorogeenihappo?

Klorogeenihapon on havaittu hidastavan glukoosin eli hiilihydraattien imeytymistä vatsalaukussa ja ruoansulatuskanavissa.

Tutkimusten mukaan  vihreitä kahvipapuja sisältävä lisäravinne on selvästi tehokkaampi kuin placebo laihdutukseen. Sitä saaneet laihtuivat keskimäärin noin 2,5 kiloa enemmän kuin valeravinnetta saaneet.

Tämän lisäksi vihreistä kahvipavuista tehdyt valmisteet antavat joitakin muita vihreiden kahvipapujen terveellisiä etuja. Ne voivat mm. laskea verensokeria ja verenpainetta, jonka lisäksi niissä on myös antioksidantteja.

Huomiotavaa: Vihreät kahvipavut ja niistä tehdyt valmisteet sisältävät enemmän kofeiinia kuin monet muut valmisteet, jonka takia ne eivät sovellu kofeiiniherkille tai kofeiinia muuten vältteleville.

Jos juot kahvia tai juot muuta kofeiinia sisältävää, ole erityisen tarkkana näiden valmisteiden kanssa​.

Joillekkin klorogeenihappo voi myös aiheuttaa ripulia, ja joillakin voi olla jopa allergia sitä kohtaan. Jos ongelmia ilmenee, lopeta käyttö heti.​

Yhteeveto

Markkinat ovat täynnä erilaisia rasvanpolttajia, joista todella moni perustuu kuitenkin enemmän markkinointipuheisiin kuin tieteelliseen faktaan.

Edellä olevista 5 aineksesta on kuitenkin hyviä näyttöjä tutkimuksissa. Jos jotakin näistä pitäisi erikseen suositella, suosittelisin kokeilemaan glukomannaani -kuitua tai vihreä tee uutetta sisältäviä kapseleita..

Näytöt näistä tuotteista ovat vahvimmat, ja niitä on tutkittu kaikkein eniten.​

Tiedän että tämä lista ei ole mitenkään kaikenkattavalistaus rasvanpolttajista. Kuitenkin uskon että näistä listatuista löytyy ne parhaat rasvanpolttajat, joissa on pienimmät riskit sivuvaikutuksille.

Vaikka jotkut lääkerasvanpolttajat voivatkin olla vielä tehokkaampia, on niissä aina omat riskinsä sivuoireiden ja pitkän ajan ongelmien kanssa. Tämän takia suosisin laihdutuslisäravinteena mielummin luonnollisia tuotteita, ellei ole hyvää syytä kokeilla jotakin muuta.

Lisäksi haluan vielä tähän loppuun muistuttaa, että mikään lisäravinne tai lääke sen puoleen ei korvaa sopivaa ruokailua ja liikuntaa. Jos lääke lupaa korjata huonot ruokailutavat, kannattaa olla hyvin epäluottavainen a) sen lupaukseen ja b) sen turvallisuuteen.

On esimerkiksi olemassa valmisteita, jotka estävät ruoan kunnollisen imeytymisen ja samalla niiden kalorien imeytymisen. Samalla ne kuitenkin laittavat vatsan sekaisin ja estävät monien tärkein ravinteiden ja vitamiinien imeytymisen.

Mitä tämä tarkoittaa pidemmällä tähtäimellä, sitä ei taida kukaan vielä tietää. Sen takia itse suosittelen varomaan kaikkia tälläisiä tuotteita, ja keskittymään turvallisiin rasvanpolttajiin ja parempiin ruokailutottumuksiin.

Laiha kroppa ei kauaa lohduta, jos muu terveys ja ruoansulatus on sen hankkimisen seurauksena tuhottu rajujen lääkkeiden ja tuotteiden takia pahasti.​