LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Raudan Puute on naisilla yleistä

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Vidan 50 mg rautavalmisteeseen.

Vinkki: Puolittamalla tabletin, saat pienennettyä annoskokoa 25 mg:n, säästäen samalla tuplaten valmisteen riittävyyden!

Vida on markkinoiden harvoja lisäravinteita, jossa on raudan lisäksi laitettu c-vitamiinia parantamaan raudan imeytymistä. Näin ollen voit olla luottavaisempi sen suhteen, että rauta oikeasti imeytyy kehon käytettäväksi.

Rauta lisäravinne

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Raudalla on useita tärkeitä tehtäviä kehossamme. Rautaa tarvitaan mm. hemoglobiinin tuottamiseen, joka on veren punasoluissa oleva proteiini jonka tehtävä on kuljettaa happea soluhin.

Raudan puutteen voidaankin sanoa johtavat helposti hapen puutteeseen ympäri kehoa. Tämä puutos ei yleensä ole vaarallista, mutta heikentynyt hapen saaminen johtaa usein heikentyneeseen yleiskuntoon ja erityisesti väsymykseen.

Naisilla suurin puutoksen riski

rauta verisolu

Punasolut kuljettavat happea ympäri kehoa

Suurin osa kehon raudasta liikkuu kokoajan ympäri kehoa veren mukana. Kun ihminen menettää verta, lähtee veren mukana samalla myöskin rautaa ja punasoluja, jolloin raudan tarve kasvaa entisestään.

Naisilla raudan puutteen riski on erityisen korkea kolmesta syystä:

  • Kuukautisten aikana lähtee veren mukana rautaa ja punasoluja
  • Naiset ovat miehiä useammin kasvissyöjiä, joka kasvattaa raudan puutoksen riskiä
  • Raskauden ja imetyksen aikana rautaa tarvitaan erityisen paljon, jonka takia arvioiden mukaan jopa 40 % maailman naisista kärsisi tästä puutoksesta raskauden aikana.

Naisille, joilla ei vielä ole ollut vaihdevuosia, tulisi saada 15 mg rautaa päivässä.

Raskaana olevat naiset tarvitsevat jopa 25 mg päivää kohden, joka on määrä jota on vaikea saada ravinnon kautta.

Sukupuolten tarpeesta kertoo selvästi se, että miehet tarvitsevat keskimäärin vain 8 mg rautaa päivässä, eli vain noin puolet naisten suosituksesta.

Mihin raudan puute johtaa?

Anemia on vaiva, josta lähes jokainen on ainakin joskus kuullut. Se on tila, jossa veressä on hyvin vähän punasoluja, johtuen yleensä juuri raudan puutteesta. Lyhyellä aikavälillä se ei yleensä ole vaarallinen, mutta hoitamattomana johtaa moniin jopa vaarallisiin ongelmiin.

Seuraavassa on joitakin yleisimpiä oireita, joita voi esiintyä kun rautaa ei saada tarpeeksi...

#1 Yleinen väsyneisyys & uupumus

väsymys

Tavanomaista voimakkaampi väsyneisyys on ehkäpä se yleisin raudan puutteesta johtuva ongelma. Kun keho ei saa happea yhtä tehokkaasti, menee sillä myöskin enemmän energiaa tavallisiin arkiaskareisiin.

Seurauksena on  krooninen väsymys ja uneliaisuus, joka esiintyy yleensä fyysisenä väsymyksenä, keskittymisvaikeuksina tai vetämättömyytenä. Sen voimakkuus vaihtelee yksilöittäin ja riippuen puutteen suuruudesta.

Monesti tätä väsyneisyyttä voi olla vaikea yhdistää juuri raudan puutokseksi, jonka takia moni ei osaa hakea hoitoa sitä vastaan.

#2 Toistuvat tulehdukset ja sairastelu

Terve immuunipuolustus tarvitsee happea, ja hapen puute heikentää kehon kykyä taistella infektioita vastaan. Lisäksi keho ei pysty tuottamaan sairauksia vastaan taistelevia valkosoluja yhtä tehokkaasti, joka entisestään heikentää kehon taistelukykyä.

Myös tauteja vastaan taistelevien valkosolujen tuotanto heikkenee, joka entisestään lisää riskiä saada erilaisia tauteja, ja vielä hidastaa niistä toipumista.

#3 Kalpea iho

raudan puute kalpea iho

Kalpea iho yhdistetään usein sairauksiin ja hyvästä syystä. Hemoglobiini antaa iholle sen eloisan ja punertavan sävyn.

Kun hemoglobiinin tasot veressä laskevat, tulee veren punasoluista pienempiä ja kalpeampia. Tämän seurauksena myös iho näyttää kalpeammalta.

#4 Turvonnut kieli

Hapen puute vaikuttaa kaikkiin kehon lihaksiin, tehden niistä turvonneita ja kivuliaampia kuin normaalisti.

Helpoiten tää on kuitenkin yleensä havaittavissa kielestä. Turvonnut ja arka kieli, sekä haavaumat suussa ovat yleisiä raudan puutteesta kärsivillä.

#5 Levottomat ja / tai pistelevät jalat

Osalla ihmisistä tulee levottomat jalat raudan puuteesta, jolloin heillä on tarve pitää jalkansa liikkessa. Lisäksi jaloissa voi tuntua muita epämiellyttäviä tuntemuksia kuten pistelyä.

Erityisesti tämä aiheuttaa ongelmia henkilön yrittäessä saada unta, jolloin seurauksena voi pahimmillaan olla unettomuutta ja heikkoa unenlaatua.​

#6 Pica

Jos joskus koet himoa tai intoa syödä jotakin hyvin erikoista, se on melko vahva merkki siitä, että kärsit raudan puutteesta.

Raudan puute voi joskus nimittäin johtaa tähän erikoiseen vaivaan, jossa ihminen kokee himoa syödä aineita jotka eivät ole ruokia. Yleisiä himoja syntyy mm. savea, maaperää ja kalkkia kohtaan. Tutkijat eivät ole vielä varmoja mista tämä johtuu, mutta näiden aineiden syöminen kuitenkin vain pahentaa raudan puutosta, sillä ne estävät sen imeytymistä

#7 Hiusten lähtö

Vakavampi raudan puute johtaa monesti hiusten lähtöön.

raudan puute hiukset

Hiusjuuret eivät saa enään riittävästi happea, ja vaipuvat täten lepotilaan. Tämä johtaa hiuksien kuolemaan, jonka jälkeen alkavat pudota pois.

Mikäli huomaat menettäväsi entistä suuremman määrän hiuksia , voi se olla merkki raudan puutoksesta.

Muita mahdollisia oireita ovat mm. helposti hengästyminen, kylmät kädet ja jalat, halkeilevat kynnet ja päänsäryt.

Pahimmassa tapauksissa hoitamaton anemia voi johtaa sydänongelmiin, sillä sydämen pitää pumpata enemmän verta korvatakseen veren vähähappisuutta. Jos henkilöllä on muutenkin kasvanut sydänriski tai sydänvaivoja, seurauksena on kohonnut sydänkohtauksen riski.

Raskaanaolevilla naisilla taas hoitamattomana raudan puute voi johtaa raskauden ongelmiin, ja pienillä lapsilla kehitysvaikeuksiin. Nämä ovat onneksi kuitenkin harvinaisempia oireita.

Raudan puutosta saattaa esiintyä monesti myös b12-vitamiinin puutoksen yhteydessä varsinkin vegaaneilla ja kasvissyöjillä.​ B12-vitamiini on myöskin tärkeä, lähes ainoastaan lihasta saatava ravinne.

Kuten aikaisemmin jo sanoin, suurin osa raudan puutoksen oireista ei ole hengenvaarallisia, mutta ne voivat laskea elämänlaatua huomattavasti, jonka takia puutos kannattaa diagnosoida ja hoitaa mahdollisimman nopeasti.

Diagnosointi & Hoito

Raudan puute on onneksi helppo diagnosoida verikokeella. Monesti se havaitaankin verikokeissa, ilman että henkilö on osannut asiaa edes epäillä. Kuitenkin joskus lääkäri voi epäillä puutteen johtuvan sisäisestä verenvuodosta, jolloin tarvitaan laajempia testejä.

Turvonnut kieli

Turvonnut kieli antaa usein syyn epäillä raudan puutetta

Raudan saannista huolehtiminen hoitaa useimmat ongelmat helposti ja nopeasti. Ongelmia voi kuitenkin tulla, jos puutoksen syynä on imeytymishäiriö tai sisäinen verenvuoto, tai jos puutos on jatkunut pitkään ja kehittänyt pahempia ongelmia.

Rautaa saa parhaiten punaisesta lihasta, tummanvihrestä kasviksista, kuivatuista hedelmistä, pähkinöistä ja erilaisista vegaaneille suunnatuista raudalla vahvistetuista tuotteista, kuten muroista. Myös äyriäiset ovat loistava raudan lähde.

Hyvä on kuitenkin huomata, että lihassa oleva rauta eroaa kasviksissa olevasta raudasta.

Lihassa ja kalassa noin 40 % raudasta on muodossa jota kutsutaan nimellä heme. Tämä muoto imeytyy kehon käytettäväksi paljon tehokkaammin kuin kasvisten sisältämä rauta, jonka takia kasvissyöjillä onkin kasvanut raudan puutoksen riski.

Tämän takia monet kasvissyöjät syövätkin rautansa lisäravinteena, jonka lisäksi ne ovat suosittuja myöskin raskauden aikana. Monet kuitenkin muutenkin "normaalit" naiset syövät nykyään rautalisiä, erityisesti jos he eivät syö pahemmin lihatuotteita.

Mitä lisäravinteissa tulisi ottaa huomioon?

Erilaisia rautavalmisteita on tarjolla nykyään niin monenlaisina, että monilla on vaikea tietää millainen olisi hyvä juuri heidän tarpeeseensa.

Ostamisessa on hyvä ottaa huomioon ainakin seuraavat tekijät:​

  • Kuinka vahva lisä on, eli kuinka paljon rautaa se sisältää
  • Onko siinä vain rautaa, vai jotakin muutakin
  • Missä muodossa se on (kapseli, neste, purutabletti)

Sopiva vahvuus

Ehdottomasti tärkeintä on määrittää se, kuinka paljon rautaa tarvitsee ravintolisässä ottaa. Yleisesti rautalisissä on rautaa noin 10 - 50 mg välillä, joten valinnanvaraa löytyy.

Koska liiallinen raudan saantikin on pahasta, kannattaa mielummin ottaa liian heikko lisä aluksi, eikä ottaa suoraan sitä vahvinta mitä käsiinsä saa.

Paras tapa olisi aina kysyä lääkäriltä apua sopivan vahvuuden määrittämiseen verikokeesta saatujen tulosten perusteella.

Uuden verikokeen ottaminen parin kuukauden kuluttua rautalisän ottamisen aloittamisesta on myös hyvä idea, jolloin saadaan selvitettyä varmasti, pitäisikö määrää lisätä tai laskea.

Koska naisten suositus oli 15 mg päivää kohden, kannattaa olla varovainen kun rautalisän pitoisuus nousee yli 20 mg päivässä. Pienemmätkin pitoisuudet voivat olla liikaa pidemmällä tähtäimellä, jos syöt muuten paljon lihoja tai kaloja.

Ole tarkkana pitoisuuksien kanssa, ja pysyttele mieluiten heikommissa valmisteissa, jollei lääkäri ole muuten määrännyt

Pelkkää rautaa vai jotakin muutakin?

Monesti rautalisiin on lisätty sekaan myöskin C-vitamiinia, sillä se parantaa selvästi syödyn raudan imeytymistä. Joihinkin lisiin on myöskin lisätty B-vitamiineja, sillä usein raudan puute esiintyy samanaikaisesti näiden vitamiinien puutoksen kanssa.

Sekä C- että B-vitamiinit ovat kumpikin vesiliukoisia, jonka ansiosta niiden yliannostuksetkaan eivät usein aiheuta ongelmia. Jos kuitenkin syöt jo paljon hedelmiä ja kasviksia, voi näiden vitamiinien lisäsaanti olla turhaa rautalisän yhteydessä.

Kotikonstina voit myöskin nauttia rautalisän vaikka mehulasin kanssa tai hedelmän syönnin yhteydessä, jolloin niissä oleva C-vitamiini auttaa imeytymisen kanssa aivan yhtä hyvin.

Jos saat jo tarpeeksi hedelmiä ja marjoja, riittää sinulle todennäköisesti pelkkä rautaa sisältävä ravintolisä. Muussa tapauksessa C-vitamiinia sisältävä rautalisä voi olla eduksi

Missä muodossa lisä on?

Rautalisiä on tarjolla ainakin nestemmäisinä, nieltävinä kapseleina tai ihan pureskeltavina tabletteina.

Imeytymiseen valittavalla muodolla ei ole vaikutusta, joten valinta kannattaa tehdä oman maun mukaan, miettimällä missä muodossa saat lisän helpoiten syötyä.

Kaikki ravintolisien muodot toimivat raudan tapauksesssa yhtä hyvin, ja valinta kannattaakin tehdä oman mieltymyksen mukaan.

Yhteenveto

Raudan puutetta esiintyy melko yleisesti erityisesti nuoremmilla naisilla. Suurin riski on erityisesti kasvisruokavaliolla elävillä naisilla. Miehillä puutos on hyvin harvinaista, johtuen lähinnä ruoansulatusongelmista tai verenvuodosta.

Puutos on helppo korjata syömällä enemmän rautaa, joko ruoasta tai lisäravinteista. Jos epäilet mahdollisesti kärsiväsi tästä puutteesta, kannattaa varata aika verikokeisiin, jotta se saadaan selvitettyä.

Myös liiallinen raudan saanti on ihmisille vaaraksi, jonka takia rautaa ei kannata syödä lisänä suuria määriä ilman lääkärin määräystä. Ole siis tarkkana lisiä ostaessa, ettet ota turhaan liian vahvaa valmistetta​

Vaikka raudan puutos ei yleensä ole vaarallista, aiheuttaa se usein elämänlaadun laskua mm. kroonisena väsymyksenä ja uneliaisuutena. Tämän takia se kannattaa käydä tutkituttamassa.

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Vidan 50 mg rautavalmisteeseen.

Vinkki: Puolittamalla tabletin, saat pienennettyä annoskokoa 25 mg:n, säästäen samalla tuplaten valmisteen riittävyyden!

Vida on markkinoiden harvoja lisäravinteita, jossa on raudan lisäksi laitettu c-vitamiinia parantamaan raudan imeytymistä. Näin ollen voit olla luottavaisempi sen suhteen, että rauta oikeasti imeytyy kehon käytettäväksi.

Rauta lisäravinne

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.