LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Seleeni – Pitkän Iän Suoja?

Seleeni lyhyesti

Seleeni on mineraali, jota yleisesti siirtyy maaperän kautta kasveihin. Tämän lisäksi sitä on pienissa määrin myös vesissä.

Seleeni on myös tärkeä meille ihmisille, sillä se luokitellaan antioksidantiksi. Antioksidantit suojaavat meitä hapettumisen aiheuttamilta ongelmita, joita ovat mm. tulehdukset ja jopa syövät.

Lisäksi seleenin nähty vaikuttavan positiivisesti myös immuunitoimintaan, hedelmällisyyteen ja moniin muihin sairauksiin.​ Sitä voidaankin pitää eräänlaisena pitkän iän mineraalina, sillä se auttaa niin moniin ajan myötä syntyviin sairauksiin.

Seleenin merkitys

Seleenin merkittävin vaikutus tulee sen antioksidanttisesta puolesta. Antioksidanttien merkitys on noussut esille selvästi viimeisten vuosikymmenien aikana, kun on havaittu se merkittävä rooli jonka ne tekevät kehon suojaamiseksi monilta eri vaurioilta.

Seleeniä saadaan monista eri ruoista, joista merkittävimpiä ovat kananmunat, maksat, monet eri kalat sekä siemenet. Lisäksi monissa lihatuotteissa on ainakin jonkin verran seleeniä.

seleeni

Maaperän seleenipitoisuuksella on iso merkitys ruoan seleenipitoisuuksiin

Moni suomalainen saa tarpeeksi seleeniä ruoan kautta, jonka takia lisäravinteeta nautittu seleeni voi olla turhaa tai jopa haitallista. Liika seleenin saanti on myös pahasta, jonka takia sitä ei kannata suoraan alkaa syödä suuriä määriä lisäravinteena.​

Viisaat ruokavalinnat riittävät suurimmalle osalle hyvin seleenin saannin varmistamiseksi, jonka takia lisäravinteena sitä ei aina tarvita puutoksen korjaamiseksi.​

7 tapaa jolla seleeni suojaa sinua

Seleeni vaikuttaa positiivisesti kehoon monilla eri tavoin, jonka takia sen saannista kannattaakin huolehtia. Seuraavat 7 syytä osoittavat miksi.

1) Antioksidanttinen suoja

Vapaat radikaalit ovat hapettumisen seurauksena kehossa syntyviä partikkeleita, jotka aiheuttavat koko ajan jonkinasteista tuhoa ympäri kehoamme.

Keho luo niitä osana sen solujen reaktiota, jonka lisäksi ne mm. taistelevat bakteereja vastaan ja auttavan maksaa poistamaan myrkkyjä ulos.

Ne ovat kuitenkin hyvin epästabiileja. Niistä puuttuu yksi elektroni, jonka takia ne tarrautuvat lähes kaikkeen vastaantulevaan.​

Nämä solut joihin nämä vapaat radikaalit kiinnittyvät voivat sitten muuntua hyvinkin erilaisiksi kuin ne alunperin olivat. Tämä voi vahingoitaa DNA:ta, soluja ja entsyymejä.

Seurauksena on monenlaista vahinkoa, joka on sitä suurempi mitä suurempi näiden radikaalien osuus on suhteessa antioksidanttien määrään.​

Seleenin saanti suojaa siis näiltä vahingoilta.​

2) Seleeni ja syöpä​

Seleeni antaa suojaa myös syöpää vastaan. Suurina annoksina (yli 200 mg päivässä) otettuna seleeni vähentää riskiä saada syöpää, riskiä kuolla syöpään ja syövän vakavuutta.

Erityisen tehokas se vaikuttaa olevan maksa-, eturauhas- ja keuhkosyöpiä vastaan.​

Seleenin antama suoja johtuu siitä, että se menee sisään soluun, jossa se korjaa DNA:n ja genomien saamia vahinkoja. Kuten ehkä tiedät, syöpäsolut ovat soluja, jotka ovat vaurioituneet ja alkaneet tämän takia muodostamaan uusia syöpäsoluja.

Seleeni pystyy kuitenkin korjaamaan tätä vahinkoa ja jopa ehkäisemään sen syntyä. Lisäksi se pystyy heikentämään jo syöpäsoluiksi muuttuneiden solujen toimintaa, jolloin ne eivät pääse aiheuttamaan niin paljon tuhoa.​

Samainen analyysi osoitti vielä, että​ alueilla joissa maaperä on köyhempi seleenistä havaitaan enemmän syöpiä kuin seleenirikkailla alueilla.

Suomessa havaittiin​ 80-luvulla, että Suomen maaperä oli hyvin seleeniköyhää. Tämän jälkeen lannoitteisiin on lisätty natriumselenaattia, jonka tarkoitus on parantaa seleenipitoisuuksia maaperämme kasveissa. Seleenin määrää maaperässä tarkkaillaan myös tarkasti tasaisin ajoin.

3) Seleeni ja sydänsairaudet

Veren seleenipitoisuuksien on havaittu olevan yhteydessä sydänsairauksien riskin kanssa. Mitä vähemmän verestä havaitaan seleeniä, sitä korkeampi on henkilön riski saada sydän- tai verisuonisairaus.

seleeni ja verenkierto

Uskotaan, että seleenin paremmalla saannilla voitaisiin ehkäistä sydänsairauksien ongelmaa. Koska näytöt on kuitenkin saatu vasta tarkkailututkimuksistsa, ei vielä olla varmoja onko seleniumin määrääminen lisäravinteena sydänpotilaille tehokas apu vai ei.

Kuitenkin seleenin kyky laskea tulehtuneisuutta kehossa ja vähentää vapaiden radikaalien vahinkoa on vahva tuki teorialle ja näytöille, että seleeni auttaisi verisuonten toimintaa ja verenkiertoa.​

4) Seleeni ja astma

Kroonisesta astmasta kärsivillä havaitaan säännönmukaisesti alhaisemmat seleeniarvot kuin terveillä ihmisillä. Tämän takia onkin tutkittu, voisiko seleeni auttaa astman kanssa.

Tutkimuksen alustavat tulokset ovatkin olleet lupaavia. Seleeniä saaneilla astmaatikoilla havaittiin​ kehitystä oireiden suhteen. Muutosten syytä ei kuitenkaan saatu selville, sillä keuhko- ja muut arvot näyttivät kummankin ryhmän välillä samoilta.

Alustavat tulokset ovat siis lupaavia, mutta tarvitaan vielä enemmän tutkimusta asian suhteen.​

5) Seleeni ja hedelmällisyys

seleeni ja hedelmällisyys

Optimaalinen seleenin saanti parantaa sperman laatua ja kykyä liikkua optimaalisesti.​ Tämän takia se voikin auttaa hedelmättömiä miehiä, jotka kärsivät heikosta siemennesteen laadusta, saamaan hedelmällisyytensä takaisin.

Seleenillä on merkittävä rooli sperman solujen mitokondrioissa, eli energiantuotantosoluissa. Tämän takia liian matalat arvot, sekä myöskin liian korkeat arvot laskevat sperman laatua.

Seleeni on vain yksi siemennesteenlaatuun vaikuttavista lisäravinteista. Jos tämä alue sinua kiinnostaa, kannattaa katsastaa myös d-asparagiinihappo -artikkeli.

Naisilla vaikutusta ei ole tutkittu tarpeeksi, jotta mitään tuloksia tai suosituksia voisi antaa.

6) Seleeni ja kilpirauhasen toiminta

Kilpirauhasta voidaan pitää eräänlaisena kehon pomona, joka huolehtii että eri osat kehosta toimivat yhdessä kunnolla. Se vaikuttaa mm. ruokahaluun, uneen, lämpötilaan, painoon ja moneen muuhun asiaan.

Jos se ei toimi kunnolla, sitä kutsutaan kilpirauhasen vajaatoiminnaksi. Seurauksena on monesti ärtyneisyyttä, väsymystä, painonhallinnan ongelmia ja monia muita ongelmia.

Seleeni suojaa kilpirauhasta vapaiden radikaalien vahingoilta, jonka lisäksi se on katalysaattorina monien eri kilpirauhashormonien tuotannossa.

Seleenin puute voikin siis aiheuttaa ongelmia kilpirauhasen toiminnassa.

Tutkimuksen alla onkin nyt, miten seleeniä voitaisiin käyttää hoitamaan kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ja syntyä. Alustavat tulokset ovat olleet lupaavia, mutta tuloksia tarvitaan vielä enemmän.

7) Seleeni ja immuunitoiminta

Immuunipuolustus tarvitsee tarpeeksi seleeniä toimiakseen kunnolla.​ Se vaikuttaakin olevan erityisen tarpeellinen kehon kykyyn suojautua virusperäisiltä sairauksilta.

 Mienenkiintoisesti on havaittu, että HIV -potilailla seleenin saannin on nähty hidastavan taudin muuntumista AIDS:in asteelle.​

Seleenin tarve ja suositukset

Suomalaisen ravintosuosituksen mukaan seleeniä olisi hyvä saada noin 4 µg/vrk per ravinnosta saatu megajoule. Tämä vastaa keskiverto naisella noin 50 µg/vrk ja miehellä 60 µg/vrk.

parapähkinät

Parapähkinät sisältävät kaikkein eniten seleeniä mistään ruoasta

Keskiverto suomalainen saa tämän määrän ihan ravinnon kautta. Miehet saavat noin 73 µg/vrk ja naiset 54 µg/vrk. Mielenkiintoisesta esimerkiksi amerikkalaiset miehet saavat keskimäärin jopa 134 µg/vrk, kiitos maaperän jossa on enemmän seleeniä kuin meillä Suomessa

Lapsilla määrä riippuu paljon iän mukaan, mutta heillä määrät ovat selvästi pienemmät.

Suurin hyväksyttypäiväsaanti on 300 ​µg/vrk. Tätä suuremmat määrät voivat jatkuvassa käytössä aiheuttaa seleenin yliannostuksen, joka on kuitenkin hyvin harvainen tila. Se syntyy lähinnä lisäravinteiden väärinkäytön seurauksena.

Yliannostuksen oireita ovat mm. haiseva hengitys, kuume ja pahoinvointi, sekä pitkään jatkuneena maksa-, munuais- ja sydänongelmat.​

Seleneni puutoksen testaus

Valitettavasti keinot mitata seleenin puutos ovat melko heikot. Se voidaan tehdä lääkärissä kahdella eri tavalla, joko verikokeella tai ottamalla hiusnäyte.

Kuitenkin verikoe näyttää enemmänkin, paljonko olet saanut seleeniä aivan viime aikoina. Samoin hiuksissa oleva määrä seleeniä ei aina kerro totuutta seleenin määrästä koko kehossa.

Seleeniä on eri määrät ympäri kehoa. Sitä voi esimerkiksi olla hiuksissa riittävästi, mutta puutteellisesti kilpirauhasessa.

Onneksi kuitenkin havainnot tukevat keskimäärin sitä teoriaa, että  seleenin puutokset ovat harvinaisia ihmisillä jotka eivät muuten kärsi aliravitsemuksesta, heikentyneestä ruoansulatuksesta tai immuunitoiminnosta.

Seleenin saanti ja lähteet

Seleeni ruoasta​

Onneksi seleeniä on melko helppo saada runsaasti ihan ruoan kautta, kunhan hieman tietää mitä syö. Seuraavassa on listattuna 11 erinomaista ruokaa, joissa on runsaasti seleeniä.​

Ruoka

Määrä/ 100 g

Osuus saantisuosituksesta

Parapähkinät

~ 1900 µg

 3450 %

Kananmunat

33 µg

265 %

Auringonkukan siemenet

49 µg

90 %

Eri maksat

50 - 100 µg

100 - 200 %

Munuaiset​

140 µg

275 %

Mustekala / rapu

70 µg

145 %

Kuha / siika

37 µg

70 %

Kalat keskimäärin

30 µg

60 %

Kanan lihat

25 µg

45 %

Naudanliha

20 µg

30 %

Seleeni lisäravinteena

Seleeniä on saatavilla myöskin lisäravinteen muodossa. Näiden kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, ja varmistua ettei saa ainakaan yli 300 µg päivää kohden, jota pidetään maksimaalisena turvallisena päiväsaantina.

Osa ihmisistä ottaa seleeniä hieman lisäravinteen mduossa, varsinkin jos lihatuotteita tulee syötyä vähemmän. Lisäksi joissakin tapauksissa voi lääkäri määrätä kuurimaisesti korkeampia annoksia seleeniä.

Kuitenkin harva ihminen tarvitsee seleeniä, ja usein sen puutos on helpompi korjata ruoan kautta kuin lisäravinteilla.

Joissakin tapauksissa lisäravinteet ovat kuitenkin järkeviä.​

Yhteenveto​

Seleeni on tärkeä mineraali kehon toiminnan kannalta, siitä ei ole epäilystäkään. Kuitenkin harvan tarvitsee koskaan ihmeemmin tähän mineraaliin paneutua, sillä sitä saadaan aika helposti riittävät määrät ihan normaalin ruoan kautta.

Syömällä monipuolisesti, saat lähes aina tarpeeksi seleeniä ihan arkiruoan ohella, jolloin lisäravinteista ei juuri ole iloa.

Joissakin tapauksissa lisäravinteiden avulla voidaan kuitenkin saada suurempia annoksia seleeniä kuin ruoan kautta olisi helppo saada. Tärkeä olisi kuitenkin varmistaa, että saantimäärä ei yli 300 ​µg päivässä ilman lääkärin ohjeita.

Seleenin sijasta suurempi ongelma on useimmille suomalaisilla magnesiumin riittävä saanti ja magnesiumin puutos. Lisäksi d-vitamiinin puutos on paljon yleisempi ongelma kuin seleenin puutos.​

Yhteenvetona voisin siis sanoa, että seleeni on tärkeä mineraali, josta ei kuitenkaan kannata kauheasti "välittää". Sitä tulee lähes aina riittävästi ihan huomaamatta kunhan syö vähänkään monipuolisesti.