LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Sinkin Puutteen Yleisimmät Oireet

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Zinkosan Sinkki + C valmisteeseen, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote on laadukas, Suomessa tehty, ja sisältää imeytyvistä edistävää C-vitamiinia. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme Sinkkituote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

Sinkki on eräs kehomme tärkeimmistä mineraaleista, josta kauhean moni ei ole tietoinen. Kyllä, sinkistä on ehkä joskus kuultu, ja kaupassa nähty myytävänä erilaisia sinkkiä sisältäviä lisäravinteita, mutta sen merkitystä tai tarvetta ei aina ymmärretä.

Sinkki on erityisen tärkeä miehillä, sillä se osallistuu mm. testosteronin tuotantoon. Testosteronivaje on kasvava ongelma miespopulaatiossa, ja sillä on monia syitä joista sinkin puute on yksi.​ Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö sinkillä olisi tärkeää rooli myös naisten kehossa.

Onneksi sinkin vakavat puutteet ovat melko harvinaisia Suomessa, mutta maailmalla ne ovat iso ongelma. Terveysjärjestö WHO onkin arvioinut, että jopa 31 % maailman ihmisistä kärsii sinkin puutteesta. Suurin osa heistä on kehittyvissä maissa.​

Paljonko sinkkiä tarvitaan?

Suomessa suositus sinkin saannista on miehillä vähintään 9 mg päivässä, ja naisilla 7 mg.​ Kuitenkin esimerkiksi Yhdysvalloissa suositukset ovat hieman korkeammat, 11 mg aikuisilla miehillä ja 8 mg aikuisilla naisilla.

sinkin puute

Sinkki on yleinen metalli muissakin käyttötarkoituksissa

Raskauden ja imetyksen aikana sinkin tarve on hieman kohonnut, jolloin sen suositus on noin 11 - 12 mg päivää kohden.​

Nämä arvot vastaavat suositusta ihmisille, jolla on jo riittävästi sinkkiä kehossaan. Jos yrität korjata puutosta, kannattaa sinkkiä syödä hieman isompina annoksina aluksi, jotta puutos saadaan korjattua. Tämän jälkeen voidaan palata syömään pienempiä annoksia.​

Paljonko tämä suurempi annos sitten voisi olla? Valitettavasti tarkkaa tutkimustietoa asiasta ei ole, mutta​ sinkkiä pidetään yleisesti turvallisena kunhan sen päiväsaanti pysyy alle 40 mg:ssa. Pidäthän siis saantisi tämän alla ilman lääkärin ohjeistusta.

Liiallinen sinkin saanti johtaa lyhyellä aikavälillä vatsavaivoihin. Pidemmällä ajalla liiallinen saanti ( yli 40 mg päivässä) johtaa helposti kuparin puutteeseen, sillä sinkki heikentää kuparin imeytymistä. Lisäksi​ on havaittu, että sinkin pitkäaikainen käyttö tai yli 100 mg päivittäinen saanti nostaa miehillä eturauhassyövän riskiä kaksinkertaiseksi.

Sinkkiä ei siis kannatta syödä suuria annoksia "varmuuden varalta".​

Sinkin puutteen oireet

Sinkin puutetta on usein vaikea havaita, ellei osaa yhdistää mahdollisia oireita juuri sinkkiin. Jos kuitenkin epäilet, että saattaisit kärsiä sinkin puutoksesta, kannattaa olla tarkkana näiden seuraavien oireiden suhteen.​

1) Neurologiset ongelmat​

aivot

Aivot kärsivät sinkin puutoksesta

Sinkki on tärkeä aivojen toiminnan kannalta, ja sen puute näkyy monesti heikentyneenä aivojen toimintana. Useimmiten tämä näkyy keskittymisvaikeuksina ja motooristen kykyjen heikkenemisenä.

Kiinalaistutkimuksessa havaittiin, että sinkkiä sisältävä ravintolisä​ nosti kiinalaislapsien keskittymiskykyä merkittävällä tavalla.

2) Heikentynyt immuunitoiminta

Sinkillä on monia tärkeitä rooleja immuunitoiminnon kannalta. Immuunitoiminto suojaa meitä päivittäin lukuisilta bakteereilta ja viiruksilta, estäen niiden kehittymistä kehossamme sairauksiksi asti.

Sinkin tärkeimmät tehtävät sairauksien estämiseksi ovat seuraavat:​

  • T-solujen kasvattaminen ja samalla valkoisten verisolujen muodostaminen, joiden tehtävä on taistella ulkopuolisia sairauden aiheuttajia vastaan kehossamme.
  • Geenien muokkaaminen monin eri tavoin
  • Soluseinämien vahvistaminen ja tukeminen, jotta ulkopuoliset asiat eivät pääse soluihin sisälle.
  • Solujen tappaminen, mikäli ne ovat sairastuneet esimerkiksi bakteerille tai syövälle.

3) Jatkuva ripuli

Suurin osa sinkin puutoksen aiheuttamista kuolemista johtuvat sen aiheuttamasta ripulista. Kun sinkkiä on liian vähän, pääsevät monet vatsabakteerit helpommin kehoomme, ja seurauksena on erittäin vaikeasti hoidettava ripuli joka voi johtaa kuolemaan varsinkin kehittymättömissä maissa.

Huomattavasti harvinaisempi oire varakkaissa maissa, mutta eräs pahimmista köyhissä maissa, joissa sairaanhoito on puutteellista.​

4) Testosteronivaje miehillä

Alhainen testosteronin määrä kehossa on kasvava ongelma, kun ihmiset liikkuvat vähemmän, syövät heikommin ja nukkuvat vähemmän. Se koskee erityisesti keski-ikäisiä ja sen ylittäneitä miehiä, joiden elintavat eivät ehkä ole kaikkein parhaita.

​Sinkin puute aiheuttaa myöskin testosteronin tuotannon heikkenmistä. Sinkkilisien ottamisen onkin havaittu nostavat testosteronin määrää ja hedelmällisyyttä jo 6 viikossa.

Samoin on huomattu, että sinkin saannin rajoittaminen johtaa ​alentuneeseen testosteroninmäärään muuten terveillä aikuisilla.

Tämän takia miesten on erityisen tärkeää huolehti sinkin saannistaan, ja varmistaa se vaikka syömällä lisäravinteita.

5) Hiusten lähtö tai oheneminen

sinkki ja hiukset

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen ja tunnettu hiusten ohenemisen ja lähdön aiheuttaja. Uudehko tutkimus on osoittanut, että sinkin puutos, samoin kuin kuparin ja seleniumin puutos voivat johtaa tähän vajaatoimintaan.

Yllättävällä hiusten lähdölla voi johtua monesta eri tekijöistä, joista sinkin puute on vain yksi. Toinen selittävä tekijä on mm. raudan puutos. ​Tämän takia olisi aina hyvä selvittää tarkoin hiusten lähdön aiheuttaja, ennen kuin alkaa syödä enemmän sinkkiä tai rautaa.

6) Iho-ongelmat, kuten ihottumat ja akne

Monet ihmiset ovat huomanneet helpotusta ihottumiinsa ja jopa akneen alettuaan syömään enemmän sinkkiä.​ On vaikea sanoa mistä tämä johtuu, mutta ilmeisesti sinkin puute aiheuttaa jotakin ongelmia ihosoluille, joka voi joillakin esiintyä monin eritavoin ongelmina iholla.

7) Vuotavan suolen hoito​

Vuotava suoli -oireyhtymä tarkoittaa suomeksi sitä, että suoliston seinämän lävitse pääse aineita, joiden ei siitä kuuluisi päästä. Yleensä tämä tarkoittaa suoliston vielä prosessoimattoman ruoan pääsemistä seinämän lävitse verenkiertoon.

Tällöin keho reagoi hälyttävästi vieraaseen aineeseen verenkierrossa, ja laukaisee tulehdusreaktion jota voi usein olla vaikea havaita muuna kuin heikkoina vatsaoireina. Kuitenkin jos tätä jatkuu päivästä toiseen, viikosta seuraavaan, aiheuttaa se kasvavaa rasitusta kehossa joka johtaa helposti vakaviin ongelmiin ajan kanssa.​

On kuitenkin havaittu, että ainakin Crohnista kärsivillä sinkin saanti parantaa suonenseinämien jykevyyttä, estäen vieraiden aineiden läpipääsyn.​ Sinkki voikin jonkin verran estää tämän oireyhtymän jatkumista, mutta todennäköisesti ei ole riittävä hoito sellaisenaan.

Sinkin lähteet

Sinkin lähteitä on tarkasteltu tarkemmin sinkkiä koskevassa kirjoituksessamme.​

Osteri on ylivoimaisesti paras sinkin lähde, mutta harvat syövät niitä kovinkaan usein.

Lyhyesti voimme kuitenkin sanoa, että parhaita sinkin lähteitä ruoista ovat yleensä erilaiset siemenet, punaiset lihat, pähkinät, merenelävät ja sienet.​

Esimerkiksi seuraavat ovat erinomaisia sinkin lähteitä:​

  • Äyriäiset
  • Naudan liha
  • Kurpitsan- ja auringonkukansiemenet
  • Cashew -pähkinät
  • Kefir, piimä ja muut hapanmaitotuotteet
  • Herkkusienet

Lisäravinteen muodossa sinkki on edullinen ja helposti saatavilla oleva lisäravinne, jota on myös melko turvallista käyttää. Tärkeää on kuitenkin pitää käyttömäärät maltillisena, sillä enemmän ei tässä tapauksessa useinkaan ole parempi.

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Zinkosan Sinkki + C valmisteeseen, sillä se on kovassa tarjouksessa aina syyskuun loppuun asti Hyvinvoinnin Tavaratalossa.

Tuote on laadukas, Suomessa tehty, ja sisältää imeytyvistä edistävää C-vitamiinia. Ja nyt 30.9.2017 asti se on myös hyvin edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme Sinkkituote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

Vinkkinä voin mainita, että moni voi ostaa tämän purkin, ja puolittaa pillerit päivää kohden. 12,5 mg riittää mainiosti lähes kaikille ylläpitoon, kun sinkin puute on saatu paikattua.'

Tällä tavalla purkki riittää melkein koko vuoden, ja hintaa ei tule juuri mitään. Helpompaa ja halvempaa kuin ostaa kalliita äyriäisiä ja siemeniä.

Yhteenveto

Sinkin puute on vakava tila, jota ei kannata jättää hoitamatta, jo ihan oman hyvinvoinnin kannalta. Puutos ei ole yleensä vaarallinen, mutta se laskee elämänlaatua monin eri tavoin.

Erityisen tärkeää sinkin saanti on miehillä, joiden muut elintavat jättävät jotakin parannettavan varaan. Sinkin puutos näkyy heillä usein heikentyneenä testosteronin tuotantona, jonka oireet ovat lukuisat.

Tarkemmin voit tutustua testosteronivajeen ongelmiin siitä kertovassa artikkelissa.​