LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Glutamiini Tehostaa Lihasten Kasvatusta ja Säilymistä

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Nutri Worksin Glutamiinijauheeseen.

Laadukas merkki ja erinomainen hinta-laatusuhde varmistivat suosituksemme tälle lisäravinteelle.

Tuote on riittoisa, 500 g pakkaus, josta riittää glutamiinia pitkäksi aikaa!

Tämä tuote on mielestämme parhaita markkinoilla olevia glutamiinituotteita. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

glutamiinituote

Glutamiini pähkinänkuoressa

  • Kehosi tarvitsee runsaasti tätä aminohappoa
  • Löytyy luontaisesti proteiinilähteistä, niin kasvis- kuin eläinkunnantuotteista.
  • Edistää ruoansulatusta, aivojen terveyttä, lihasten kasvatusta ja suorituskykyä urheilun aikana ja monin muin tavoin.
  • Erityisen tehokas laihdutuksen aikana tukien lihasten säilymistä.

Mitä on glutamiini?

Glutamiini on aminohappo, yksi 20 ihmisen tarvitsemasta. Verenkierrossa glutamiini on kaikkein yleisin aminohappo.  Se on myös yksi kehon eniten tarvitsemista aminohapoista.

Glutamiini on proteiinin rakenneosa, jota on lisäravinteena käytetty jo jonkin aikaa kehonrakentajien keskuudessa. Sitä on käytetty lihasten säilyttämiseen laihdutuksen aikana, tehokkaampaan laihtumiseen sekä lihasten kasvatukseen.

Nykyään tiedetään kuitenkin, että glutamiinilla on näiden lisäksi monia muitakin hyötyjä, joita käsitellään tässä artikkelissa.

Lisäravinnemuodossa myydään yleisesti l-glutamiini, joka on puhdas glutamiininmuoto.

L-glutamiini auttaa lihasten kasvatuksessa

glutamiini

Glutamiini on erityisen tärkeää liikunnan jälkeen ja aikana, sillä rasituksen seurauksena solujen glutamiinipitoisuudet voivat laskea jopa 50 %.

Seurauksena on lihasten tehottomuus sekä mahdollinen tarve kropalla käyttää lihaksia energiakseen, erityisesti jos rasitus jatkuu pidempään.​

Glutamiinin syöminen lisäravinteen voi kuitenkin estää tätä glutamiinipitoisuuden laskua, jonka ansiosta lihas pysyy tehokkaana pidempään ja pystyy toipumaan rasituksesta nopeammin.​

Glutamiini voikin auttaa toipumaan nopeammin rasituksesta ja jopa vammoista ja palovammoista.​

L-glutamiini voi auttaa polttamaan rasvaa ja tehostamaan aineenvaihduntaa

Glutamiini vaikuttaa olevan tehokas kasvuhormonin tuotannon tehostaja.​ Jopa pienet glutamiiniannokset suun kautta nautittuna voivat nostaa kasvuhormonin määrää kehossa jopa 400 % useamman tunnin ajaksi.

Korkeampi kasvuhormonin määrä johtaa samalla korkeampaan aineenvaihduntaan ja tehostuneeseen rasvanpolttoreaktioon liikunnan jälkeen.

Näin ollen glutamiini voikin tehostaa liikunnan jälkeistä rasvanpolttoa, ja ohjata kehoa käyttämään rasvojaan lihasten sijasta energianaan.

Lisäksi glutamiinin on havaittu hillitsevän insuliinireaktiota ja tasoittavan veren glukoositasoja. Tämän ansiosta lihaksista ei tule niin helposti insuliiniresistantteja, jonka ansiosta ne pystyvät käyttämään ravinteita ja energiaa tehokkaammin.

Tämä johtaa niiden säilymiseen laihdutuksen aikana ja tehokkaampaan kasvuun.

Lisäksi insuliinitasojen hillitseminen on erityisen hyödyllistä diabeetikoilla sekä heillä, jotka syövät runsaasti sokeria, mutta eivät ole vielä diabeetikoita. Heillä glutamiini voi estää 2-tyypin-diabeteksen syntyä.

Mielenkiintoisesti erään glutamiinin yhdisteen on havaittu rotilla vähentävän heidän himoaan alkoholia kohtaan, mutta kuinka hyvin tämä toimii ihmisillä on vielä epäselvää.

L-glutamiini auttaa moniin ruoansulatusvaivoihin

Yhä useampi suomalainenkin kärsii vuotavan suolen sairaudesta, joka on eräs merkittävimmistä autoimmuunisairauksia aiheuttavista vaivoista nykyään. Vuotava suoli johtaa yleisesti jatkuvaa tulehtuneisuuteen kehossa, jolla on vakavia seurauksia ajan kanssa.

glutamiini-ruoansulatus

Glutamiini saattaa korjata suoliston vaurioita, ja täten auttaa ruoansulatuskipuihin ja -häiriöihin

Tämän takia sen oireiden ja syntytekijöiden estävinen ja parantaminen on niin tärkeää, ja glutamiini saattaa olla avuksi tähän tarkoitukseen.​

Koska glutamiini on merkittävä ohutsuolen solujen energian lähde, on sen nähty tutkimuksissa hoitavan vuotavan suolen tautia.​

Glutamiini estää vieraiden aineiden pääsyä suoliston seinämien läpi, joka on vuotavan suolen suurin ongelma ja tulehduksen aiheuttaja.​

Eläinkokeissa glutamiinin on nähty myöskin auttavan tulehtuneen suolen oireyhtymään.​

L-glutamiini parantaa immuunitoimintaa ja suojaa sairauksilta

Glutamiini on myöskin tehokas immuunitoiminnan tehosta​ja, erityisesti jos sen ongelmat johtuvat ruoansulatusongelmista.

Kuten edellä viitattiin, glutamiini voi laskea tulehtuneisuutta vatsassa ja muualla kehossa, joka jo suoraan parantaa immuunitoiminnan tehoa sen voidessa keskittyä pahoja bakteereja ja viiruksia vastaan.

flunssa

​Tämän lisäksi glutamiinin on nähty myöskin säätelevän kehon lgA immuunireaktiota, joka hyökkää viiruksia ja pahoja bakteereja vastaan.

Glutamiini myöskin normalisoi TH2 nimistä immuunireaktiota​, joka osaltaan myöskin parantaa kehon kykyä taistella sairauksia vastaan.

Näin ollen glutamiini on tehokas immuunikyvyn tehostaja, joka on erityisesti eduksi heille, jotka kärsivät lisäksi jostakin ruoansulatusongelmasta ja sen aiheuttamasta tulehtuneisuudesta.​

Glutamiini on tärkeää aivojen toiminnan kannalta

Glutamiinilla on myöskin tärkeä rooli aivojen toiminnassa, sillä glutamiinia on paljon keskushermostossa. Siellä se vaikuttaa monin eri tavoin, mutta merkittävästi erityisesti​ hermovälittäjien toimintaa.

Riittävä glutamiinin saanti pitää aivot terveenä, ja voi parantaa mm. keskittymiskykyä ja muistia jos puutos saadaan korjattua. Lisäksi häiriöt glutamiinin saannissa ovat usein yhteydessä mm. epilepsiaan ja muihin kognitiivisiin häiriöihin.​

Glutamiinin tarve ja saanti

Glutamiinia kuten monia muita aminohappoja on useissa proteiinia sisältävissä ruoissa. Näin ollen sitä saadaan ainakin jonkin verran normaalin ruoan mukana, mutta optimaaliset annokset vaativat usein l-glutamiinin ottamista ravintolisänä.​

Ruuista parhaita l-glutamiinin lähteitä ovat villieläinten lihat, maitotuotteet kuten juustot sekä mm. kiinankaali.​

Harva kuitenkaan saa kaikkea haluamaan glutamiinia pelkästään ruoasta, jonka takia erilaiset glutamiinilisäravinteet ovat helppo ja edullinen keino täydentää saantiaan.​

Glutamiini lisäravinteena

L-glutamiinia otetaan lisäravinteena noin 5 - 15 grammaa päivässä, riippuen siitä kuinka paljon sitä arvioidusti saa ruoan mukana. Jos syöt paljon proteiinia ja liharuokia, voi 5 grammaa päivässä riittää sinulle. Muussa tapauksessa optimaalinen annos on hieman suurempi.​

Tässä artikkelissa käsitellyissä tutkimuksissa koehenkilöt ovat yleensä saaneet 10 - 20 grammaa l-glutamiinia päivässä.​

L-glutamiini saattaa imeytyä hieman paremmin aterioiden jälkeen ja yhteydessä, mutta se voidaan ottaa myöskin tyhjään vatsaan. Suositeltavaa olisi sy​ödä sitä 5 grammaan kerta-annoksina sen imeytymisen edistämiseksi ja mahdollisten vatsavaivojen välttämiseksi. Näitä annnoksia voidaan sitten syödä niin monta kun on tarve.

Yleisesti l-glutamiinia käytetään lisäravinteena erityisesti palautumis nopeuttamiseksi, ja tässä roolissa se tuntuu toimivan monilla. Fitnesstukun arvosteluissa kehutaankin erityisesti l-glutamiinin kykyä auttamaan toipumaan treeneistä nopeammin ja jaksamaan taas paremmin tulevissa treeneissä.​

Yhteenveto

L-glutamiini on terveellinen ja turvallinen lisäravinne, jolla voidaan erityisesti nopeuttaa rasituksesta palautumista​. Tämän lisäksi se vaikuttaisi olevan erityisen hyväksi laihdutuksen aikana, jolloin se estää kehoa käyttämästä lihaksia energiaksi ja näin ollen parantaa lihasten säilyvyyttä alhaisille rasvoille mentäessä.

Tämän lisäksi sillä on joitakin etuja mm. suolisto-ongelmiin, parantaen aivojen toimintaa ja parantaen insuliinin toimintaa ja suojaten diabetesta vastaan.​

Jos siis haluat maksimoida palautumisen, suojata lihaksia laihdutuksen aikana tai hoitaa ruoansulatus- ja/ tai suolisto-ongelmia, kannattaa ainakin kokeilla l-glutamiinia lisäravinteena.​

Muihin tarkoituksiin l-glutamiinilla saattaa olla pientä apua, mutta se ei ehkä ole enään rahan väärti mm. sokeri- ja alkoholihimoa vastaan ja aivojen toimintojen parantamiseen.

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Nutri Worksin Glutamiinijauheeseen.

Laadukas merkki ja erinomainen hinta-laatusuhde varmistivat suosituksemme tälle lisäravinteelle.

Tuote on riittoisa, 500 g pakkaus, josta riittää glutamiinia pitkäksi aikaa.

Tämä tuote on mielestämme parhaita markkinoilla olevia glutamiinituotteita. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

glutamiinituote