LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Heraproteiini Haitat

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Nutri Worksin Whey Protein Isolate herajauhetta.

Tämä hera on tunnetulta valmistajalta, omaa hyvän hinta-laatusuhteen, on laktoositon, ja sitä on tarjolla 4 eri makuvaihtoehdolla. Jos et tiedä mitä makua kokeilisit, suosittelemme suklaata, sillä monille ne ovat parhaimman makuisia.

heraproteiinijauhe

Tämä tuote on mielestämme erinomainen heraproteiinijauhe, joka sopii hyvin lähes kaikille. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Heraproteiini on varmasti eräs eniten käytetyistä lisäravinteista kuntosalilla käyvien keskuudessa. Se on helppo tapa saada syötyä enemmän proteiinia. Lisäksi se on eräs edullisimmista proteiinin lähteistä.

Myös monet laihduttajat ovat ottaneet heraproteiinin osaksi laihdutuksen aikaisa ruokavaliotaan. Heralla on helppo korvata esimerkiksi välipala tai jopa lounas, ja samalla säästää paljon kaloreita.​

Osalla herää kuitenkin kysymys, ovatko heraproteiinituotteet kuitenkaan niin terveellisiä ja turvallisia kuin sanotaan. Vai onko heraproteiinin haitat suuremmat kuin monet luulevat.

Tämä kirjoitus keskittyykin katsomaan, millaisia haittoja heraproteiinilla mahdollisesti on.​

Hyvä kohta lähteä tätä tarkastelemaan on selvittää, mitä heraproteiini tarkalleen on, ja miten se syntyy.

Heraproteiinin valmistus​

heraproteiini haitat

Heran taival jauheeksi alkaa täältä

Heraa syntyy ylijäämätuotteena kun valmistetaan juustoa. Juustoa valmistettaessa syntyy lopuksi kaksi tuotetta, itse juusto ja maidosta ylijäämäosa, eli hera.​

Tarkemmin tänäpäivänä aluksi maito käsitellään erilaisilla entsyymeillä, joiden ansiosta kaseiini ja hera erottuvat toisistaan. Kaseiinista tehdään juustoa​ ja se on juustomaisen kiinteää. Hera taas on tässä vaiheessa vielä nestemäistä, ja siinä on seassa rasvaa, hiilareita ja muita mineraaleja.

Lopuksi nestemmäinen heraosa käsitellään omissa koneissa, joiden avulla sen proteiinipitoisuus saadaan nostettua niin korkeaksi kuin se monissa tuotteissa. Samalla siitä poistetaan rasvoja ja hiilareita, ja se kuivataan jauheeksi.​

Heralla on mielenkiintoinen taustatarina.

Alunperin heraa syntyi kun valmistettiin juustoa, mutta se heitettiin yleensä roskiin ylijäämänä. Joku nerokas ihminen kuitenkin keksi alkaa myydä sitä lisäravinteena, ja nykyään pelkkiä heratuotteita myydään miljardien arvosta maailmanlaajuisesti.

Osa ruokahifistelijöistä voi valittaa siitä, kuinka prosessoitua hera nykyään on. Kuitenkin oikein tehtynä hera on melkein pelkästään maidosta tullutta, joten tätä kautta siinä ei ole ongelmaa. 

Onko heraproteiinilla haittoja?

Kuten lähes kaikilla asioilla elämässä, myös heralla on omat haittapuolensa. Kysymys onkin lähinnä, millaisia nämä ovat, ja kuinka suuria haittoja ne aiheuttavat.

Aloitetaanpa haittojen tarkastelu...

Haitta #1 Hera voi saada vatsan sekaisin​

Heraproteiinituotteet ovat lähtöisin maidosta, ja täten ne voivat aiheuttaa ongelmia vatsoissa jotka eivät siedä maitoa. Ongelmia voi varsinkin syntyä, jos henkilöllä on laktoosi-intoleranttissi tai maitoallergiaa.

heraturvotus

Raskaana vai liikaa heraa juonut?

Vaikka heraisolaateissa on yleensä eroteltu laktoosit pois, voivat nämä kuitenkin tuottaa ilmavaivoja tai muita ongelmia herkkävatsaisille.​

Hera on tavallaan prosessoitua maitoa (tosin pitkälle prosessoitua eikä siten aivan sama asia), ja tämän takia se voi aiheuttaa samanlaisia ongelmia kuin muut maitotuotteet.​

Haitta #2 Heran sisältöä on vaikea tietää

Monet varsinkin edullisemmat heraproteiinit valmistetaan Kiinassa, ja hintojen pitämiseksi alhaalla voi niiden laaduvalvonta olla heikkoa.

Vuonna 2010 Consumer Reports tutki Ameriikassa myytäviä heraproteiinituotteita, ja havaitsi​ että 3 tuotteessa 15:sta oli jopa pelottavan paljon raskaita metalleja, kuten elohopeaa ja arsenikkia.

Kolme kupillista päivässä näitä jauheita olisi ylittänyt turvalliset rajat sekä arsenikille, lyijylle että myös kadmiumille.​ Kaikki kolme ovat ihmiskeholle vaarallisia metalleja ja myrkkyjä.

Tätä haittaa voi minimoida seuraavin tavoin:

  1. Ostaa hieman laadukkaampia ja kalliimpia heratuotteita
  2. Testaa tuotteen itse (ei kovin käytännöllinen)
  3. Käyttää heraa harvemmin, tai ei ainakaan useita annoksia päivässä.

Haitta #3 Heraproteiini voi pahentaa aknea

Melko paljon väitellään siitä, aiheuttaa maito aknea. Osa on sitä mieltä, että sen juominen pahentaa aknea, kun taas toiset vakaasti sitä mieltä, että se ei vaikuta akneen mitenkään.

Oli totuus maidon kanssa sitten mikä tahansa, muutama tutkimus (1,2) on havainnut, että heraproteiinin käyttö voi pahentaa aknea.​

Tarkkaa syytä tälle ei tiedetä, mutta tämä haitta voi johtua jostakin seuraavista tekijöistä tai niiden yhdistelmästä.

  • Herassa on samat ongelmat kuin maidossa, ja se aiheuttaa aknen pahenemista
  • Herajauheen epäpuhtaudet, joita käsiteltiin äskön, ovat osasyy tähän ongelmaan.
  • Herassa olevat maidon kasvuhormonit ja epäpuhtaudet ovat voimakkaammin esillä ja aiheuttavat aknea (koska hera on tavallaan tiivistettyä maitoa).

Oli syy mikä tahansa, jos heraproteiinin käytön jälkeen tuntuu että akne on pahenemaan päin, kannattaa käytön lopettamista harkita. Tutkimuksissa näkyi, että akne hellitti aika nopeasti käytön lopettamisen jälkeen.

Haitta #4 Heraproteiinissa ei ole pahemmin ravinteita

Nykyään myytävät heratuotteet ovat pitkälti pitkälle prosessoituja, jolloin niissä ei ole juuri muuta kuin heraa ja mahdollisia makeutusaineita.

Tämän takia varsinkin ihmiset jotka korvaavat useamman aterian heralla, voi olla vaikeaa saada tarpeeksi muita kehon tarvitsemia ravinteita.​

Esimerkiksi kananmunien ja kalojen mukana tulee proteiinin lisäksi paljon muita hyviä asioita, kuten vaikka hyviä rasvoja ja esimerkiksi rautaa.

Tämän takia en suosittelekkaan liikaa tukeutumaan heran puoleen, vaan varmistamaan että tulee syötyä myös sitä "oikeaa ruokaa", myös salaattia ja vihreitä.​

terveellinen ruoka

Heralla ei kannata korvata muuten tervellistä ruokavaliota

Yhteenveto haitoista

Yhteenvetona heraproteiinin haitoista voisi sanoa, että ne liittyvät yleensä jompaankumpaan seuraavista seikoista:

  • Joko herkkyyteen maitoa kohtaan
  • Tai "liialliseen" heraproteiinin käyttöön

Jos vatsasi on herkkä maidolle, tai hera pahentaa aknea, kannattaa sen käyttöa harkita tarkkaan. Erityisesti jos olet laktoosi-intoleranssi.

Ja muutenkin heraa kannattaa käyttää harkiten, jos haluaa olla varma haittojen minimoimisesta. Näin voi välttää mahdollisten epäpuhtauksien ongelmia, ja huolehtia että saa tarpeeksi muita tärkeitä ravinteita, joita herasta ei saa

Turvallisena ohjeena voidaankin pitää seuraavaa. Jos vatsa ei tykkää maidosta, ole tarkkana. Ja älä vedä herajuomia jatkuvasti, vaan syö mielummin välillä myös muita ravinteita sisältäviä terveellisiä ruokia.

Kun seuraat näitä ohjeita, ovat heraproteiinin haitat hyvin pieniä, ja sitä voi tavallinen ihminen käyttää hyvinkin turvallisin mielin.​

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Nutri Worksin Whey Protein Isolate herajauhetta.

Tämä hera on tunnetulta valmistajalta, omaa hyvän hinta-laatusuhteen, on laktoositon, ja sitä on tarjolla 4 eri makuvaihtoehdolla. Jos et tiedä mitä makua kokeilisit, suosittelemme suklaata, sillä monille ne ovat parhaimman makuisia.

heraproteiinijauhe

Tämä tuote on mielestämme erinomainen heraproteiinijauhe, joka sopii hyvin lähes kaikille. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.