LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Kurkuma – Mauste Elintasosairauksia Vastaan

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen PureClinican Curcumin 1000 mg -valmisteeseen.

Se on markkinoiden vahvimpia kurkumiinia sisältäviä valmisteita, eli tätä kurkuman vaikuttavaa ainetta. Ottamalla 1 - 2 kapselia päivässä, saat varmasti riittävän määrän kurkumaa antamaan sen suojaavat vaikutukset.

1 pakkauksessa on 180 kapselia, eli 3 - 6 kuukauden annos.

kurkumavalmiste

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Suurin osa ihmisistä tietää kurkumasta vain mausteena, jos sinäkään.  Tämä oranssin värin currylle antava juures on kuitenkin noussut kovaan suosioon tiedemiesten ja terveydestään huolehtivien keskuudessa sen terveyttä edistävien vaikutusten vuoksi.

kurkuma

Käsittelemätön kurkuma

Kurkuman on osoitettu taistelevan monia nykyajan länsimaalaisia elintasosairauksia vastaan, kuten sydänsairauksia ja kehossa olevaa tulehtuneisuutta.

Ja mikä parasta, kurkuman vaikutukset näyttäisivät tulevan ilman sivuvaikutuksia ja sopivan lähes kaikille!​

Mitä on kurkuma?

​Kurkuma on inkiväärin sukuun kuuluva kasvi, jota kasvaa Etelä-Aasiassa laajalti. Sen juurta käytetään yleisesti paikallisessa ruoanlaitossa, jolloin sitä käytetään erityisesti curryn seassa, antaen currylle sen omaavan oransin värin.

Intiassa tätä maustetta on käytetty jo tuhansien vuosien ajan, mutta nyt sen suosio on rajussa kasvussa myös länsimaissa, kiitos todella lupaavien tutkimustulosten.​

kurkumajauhe

Kurkuma antaa currylle sen tunnetun oransinvärin

Pitkään kurkumaa käytettiin lähinnä väriaineena valmisruoissa, mutta nykyään se on hyvinkin suosittu terveydestään huolehtivien keskuudessa.​ Erityisen tärkeä on kurkumassa oleva kurkumiini, joka vaikuttaa olevan sen terveysetujen takana.

Kurkuma laskee tulehtuneisuutta kehossa

Kehossa olevan, jatkuvan tulehdustilan ​uskotaan olevan useiden elintasosairauksien takana. Näitä ovat mm. useat syövät, sydänsairaudet ja mm. Alzheimerin tauti.

Vaikka hetkellinen tulehdustila on hyväksi esimerkiksi tauteja vastaan taistellessa, tulehdustilan jatkuessa pidempään johtaa se vakaviin ongelmiin.

​Kurkuma ja sen sisältämä kurkumiini ovat erittäin vahvasti tulehdustilaa ehkäiseviä, jopa siinä määrin että ne kilpailevat tehossa joidenkin lääkkeiden kanssa.

Kurkumiini ehkäisee erityisesti molekyylin nimeltä NF-kB aktivoitumista, joka laukaisee soluissa tulehdusreaktion.​ Kurkuma siis taistelee tulehtuneisuutta vastaan molekyylitasolla, ja vielä todella tehokkaasti.

Monissa tutkimuksissa on nähty, että kurkuma toimii tulehdusta helpottavan lääkkeenä lähes yhtä hyvin kuin monet tulehduslääkkeet, kuitenkin ilman sivuvaikutuksia.​

Kurkuma suojaa vanhenemisen vaurioilta

Oletko koskaan miettinyt, mikä saa ihmisen vanhenemaan? Miksi esim. 40-vuotias on erinäköinen ja "vanhemman oloinen" kuin 20-vuotias?

Vahvin teoria nykyään on hapettumisen aiheuttama vahinko soluihin, jota syntyy ajan kuluessa kehossa.​ Tämän hapettumisen aiheuttajana on vapaat radikaalit, eli molekyylit joilla on pariton määrä elektroneja.

Nämä vapaat radikaalit reagoivat kehossamme olevien proteiinien, DNA:n ja rasvojen kanssa, aiheuttaen ajan myötä kertyvää tuhoa.​ Jos olet kuullut antioksidanteista, niin niiden tehtävä on suojata kehoa tältä vahingolta.

Kurkuma on myöskin erittäin potenttiaali antioksidantti, joka pystyy neutralisoimaan näitä vapaita radikaaleja kehossamme.​ Tämän lisäksi se parantaa kehomme kykyä luoda itse näitä antioksidanttisia entsyymejä.

Kurkuma on siis kahdellakin tapaa erinomainen suoja hapettumisen aiheuttamilta ongelmilta, ja voi täten suojata vanhentumisen myötä tulevilta vahingoilta solujemme tasolla.​

Kurkuma pitää huolta aivoistasi

Pitkään oli vallalla uskomus, että aivomme eivät muuntuneet enään aikuisiällä. Nykyään kuitenkin tiedämme, että niiden neuronit pystyvät luomaan uusia yhteyksiä, jonka lisäksi myöskin neuronien määrä aivoissa voi kasvaa.​

BDNF on hormooni, joka erityisesti kasvattaa neuronien määrää aivoissa.​ Tämän hormoonin määrän lasku on yhteydessä moniin neurologisiin sairauksiin, kuten masennukseen ja Alzheimerin tautiin.

Hyvänä uutisena kurkuman on nähty​ kasvattavan BDNF hormonin määrää aivoissa. Tämä voi olla suojata ihmisiä vanhuuden seurauksena syntymistä muisti- ja aivojen toiminnan ongelmista.

Hiirillä tehdyissä kokeissa tämän on jopa nähty parantavan hiirien älykkyyttä ja muistia, mutta ihmisillä asiaa ei ole vielä tutkittu. On kuitenkin mahdollista, että sama pätisi myöskin ihmisillä.

Kurkuma on hyvä suoja sydänsairauksilta

Sydänsairaudet ovat vieläkin suurin kuolemaan johtava syy suomalaisilla, jonka aiheuttajina ovat monet tekijät.

Kurkuma vaikuttaisi kuitenkin olevan erittäin hyvä suoja sydänsairauksia vastaan useammaltakin kantilta.

Kurkuma parantaa verensuonten seinämien kuntoa ja toimintaa. Kun tämä toiminta on heikkoa, ei verisuonet pysty säätelemään verenpainetta, -paksuutta ja monia muita tärkeitä seikkoja yhtä tehokkaasti. Seurauksena on usein ajan kanssa sydänkohtaus.​

Tutkmuksissa on kuitenkin nähty, että kurkuma parantaa tätä toimintoa yhtä hyvin kuin liikunta tai jotkin lääkkeet.​

Ehkä vakuuttavinen tulos saatiin tutkimuksessa, jossa 121 ohitusleikkaukseen menevää koehenkilöä sai joko kurkumaan tai placeboa pari päivää leikkausta ennen ja sen jälkeen.

Kurkumaa saaneella ryhmällä oli 65 % pienempi sydänkohtauksen uusiutumisriski verrokkiryhmään verrattuna.​

Kurkuma voi ehkäistä ja jopa (joissakin tapauksissa) parantaa syöpää

Syöpä on eräs aikamme pelätyimmistä sairauksista, ja hyvästä syystä. Sen aiheuttaa hallitsematon syöpäsolujen kasvu kehossamme, jonka aiheuttajiksi löytyy yhä uusia ja uusia syitä.

​Vaikka syövät voivat erota toisistaan huomattavastikkin, riippuen missäpäin kehoa ne ovat, on niillä kuitenkin yhteisiä tekijöitä, joitakin joihin kurkuma vaikuttaa tehoavan.

Kurkuman käyttöä syöpähoidoissa onkin tutkittu todella paljon viime aikoina, sillä se vaikuttaisi hidastavan syöpäsolujen leviämistä, heikentävän niiden verenkiertoa ja jopa tappavan osan niistä.​

Eläinkokeissa suurten kurkumiini annosten on nähty hidastavan syöpäsolujen kasvua koe-eläimillä.​ Seuraavaksi tutkimukset kääntyvät todennäköisesti ihmisillä kokeiluun, mutta vielä tätä kirjoittaessa tuloksia ei ole saatu.

Eräässä ihmisillä tehdyssä kokeessa saatiin kuitenkin lupaava tulos.​ 44 miestä, joilla oli haavaumia eturauhassa, jotka joskus muuntuvat syöpäsoluiksi, söi suuren määrän kurkumiinia (4 g) päivässä 30 päivän ajan.

Lopputuloksena heidän haavaumiensa määrä laski 40 %, joka laski syövän riskiä samalla huomattavasti.​

Kurkuma vaikuttaisi labra- ja eläinkokeiden mukaan suojaavan syövältä, mutta varmaa tietoa sen toimivuudesta ihmisiin ei ole vielä saatu. Itse kuitenkin pidän saatuja tuloksia jo sen verran lupaavina, että olen aloittanut kurkuman ottamisen yleisterveyden kannalta.

Kurkuma voi suojata Alzheimerilta

​Alzheimerin tauti on yksi yleisimmistä neurologisista sairauksista maailmassa ja Suomessa. Tämä vakava sairaus aiheuttaa monia muistiongelmia, ja valitettavasti siihen ei ole olemassa hoitokeinoa.

Tämän takia sen syntymisen estäminen ylipäätänsä on todella tärkeää, ja kurkuma voi olla hyvä apu tähän.​

Kurkuman on osoitettu kulkeutuvat verenkierrosta aivoihin asti. Kuten edellä mainitsimme, kurkuma laskee sekä tulehtuneisuutta, että estää vapaiden radikaalien vahinkoja. Nämä kummatkin tekijät ovat ​osasyitä Alzheimerin syntyyn.

Lisäksi kurkuma poistaa aivoista Amyloid -nimisiä proteiinikertymiä, jotka ovat eräät Alzheimerin taudin peruspiirteistä.​

Ei ole kuitenkaan tarkkaan ja luotettavasti osoitettu, että kurkuma estäisi tai auttaisi Alzheimeria vastaan. Sen on kuitenkin nähty toimivan monin eri tavoin, joiden pitäisi ehkäistä Alzheimerin taudin syntyä.​

Kurkuma voi auttaa nivelrikkoon​

Edellisessä MSM:än liittyvässä artikkelissa käsittelimme tarkemmin sen käyttöä nivelrikon helpottamiseen.​

Kurkuma on toinen hyvä aines, joka voi auttaa nivelrikon aiheuttamiin kipuihin ja turvotuksiin. Koska kurkuma on tulehdusta laskeva aine, laskee se myöskin nivelissä olevaa tulehdusta jopa tehokkaammin kuin jotkut lääkkeet.​

Tämä tulos on saatu monissa eri tutkimuksissa, joskin vaikutuksen vahvuus on vaihdellut määrien ja koehenkilöjen mukaan.​

Kurkuma helpottaa masennuksen oireita, joko masennuslääkkeen kanssa tai ilman

​Mielenkiintoinen havainto saatiin 2014 tehdyssä tutkimuksessa, jossa masennuksesta kärsivät jaettiin kolmeen eri ryhmään. Kolmannes sai vain kurkumaa, kolmannes vain masennuslääkettä (Prozac) ja viimeinen kolmannes kumpaakin.

Mielenkiintoista kyllä, kurkuma vaikutta erikseen otettuna olevan lähes yhtä tehokas kuin Prozac, kuitenkin pienemmillä sivuvaikutuksilla. Ryhmä joka oli saanut kumpaakin ainetta pärjäsi kaikkein parhaiten.​

Selittävä tekijä voi olla kurkuman kyky kasvattaa serotoniinin ja dopamiinin tuotantoa, jotka kummatkin ovat ns. "hyvän olon hormooneja"​

Kurkumalla on siis selvästi aikamoinen lista positiivisia puolia, ja se vaikuttaakin suojaavan ihmisiä todella monilta vakavilta sairauksilta.

Kurkuman käyttö

kurkumiini

Curryruokien syöminen on eräs tapa saada kurkumaa

Kurkumaa voi nauttia useammalla eri tavalla.​ Kuitenkin kurkuma-lisäravinteet ovat ehdottomasti se helpoin ja tehokkain tapa eräästä tärkeästä syystä.

Kuten kirjoituksen alussa puhuin, suurin osa kurkuman eduista johtuu sen sisältämästä kurkumiinista. Ongelma kuitenkin on se, että itse kurkumassa on vain melko vähän kurkumiinia, noin 3 % painosta.​ Curryssa, josta vain osa on kurkumaa määrät ovat vieläkin pienemmät.

Useimmissa edellä käsitellyissä tutkimuksissa on koehenkilöille annettu juuri kurkumiini-lisäravinteita. Kurkumiinin määrätkin ovat keskimäärin olleet yli 1 gramma päivässä, monesti jopa 3 -4 grammaa päivässä.

Kuten varmasti osaat laskea, tälläisen määrän saanti vastaisi noin 30 - 100 grammaa kurkumaa päivässä, joka olisi todella työläs hankkia sekä melko kallistakin.​

Tämän takia vain kurkumiinia sisältävät lisäravinteet ovat paras keinosi saada reilusti kurkumiinia kehoosi edullisesti ja vähällä vaivalla.

  • Ottamalla kurkumiinin tai kurkuman parin mustapippurin kanssa, parannat sen imeytymistä jopa 2000 %, kiitos mustapippurin sisältämän piperiinin. Helpoin tapa on nielaista pari kokonaista mustapippuria samalla kun otat lisäravinteen.

Koska kurkuma on rasvaliukoinen, kannattaa se ottaa ainakin jonkun verran rasvaa sisältävän aterian yhteydessä kun halutaan maksimoiden sen imeytyminen.

Huomioitavaa & Mahdollisia haittoja

Vaikka kurkuma ja kurkumiini ovat suurimmalle osalle todella turvallisia ja oireettomia, voi niistä syntyä ongelmia tietyistä vaivoista kärsiville.​ WebMD luettelee mm. seuraavat riskiryhmät.

  • Raskaana olevien ja rintaruokkivien ei kannata ottaa kurkumaa lisäravinteena, sillä suurina määrinä se voi aiheuttaa vaaraa sikiölle. Ruuissa olevat määrät ovat turvallisia.
  • Sappiongelmista kärsivien ei tule käyttää kurkumaan, sillä se voi pahentaa ongelmia. 
  • Diabeteksesta kärsivillä kurkuma voi aiheuttaa vaaran laskemalle verensokeria liian alas. Heidän tulisi olla tarkkana sen käytössä. 
  • Refluksitaudissa kurkuma voi pahentaa oireita.
  • Hormoonitoimintaan liittyvissä vaivoissa kurkuman vaikutus on vielä epäselvä, jonka takia sen käytössä kannattaa olla varovainen. Näitä ovat esim. rintasyöpä ja kohdunkaulasyöpä.
  • Hedelmättömien miesten ei kannata ottaa runsaita määriä kurkumaa, sillä se laskee joillakin miehillä testosteronin määrää ja laskee sperman laatua.
  • Raudan puutteesta kärsivillä suuret määrät kurkumaa voivat estää raudan imeytymistä.
  • Leikkaukseen menevien ja leikkauspotilaiden tulisi välttää kurkuman käyttöä 2 viikkoa ennen ja jälkeen leikkauksen, sillä se saattaa ohentaa veren hyytymistä ja näin ollen pahentaa verenvuotoa.

Muuten terveillä ihmisillä liian suuret annokset kurkumaa johtavat lähinnä pahoinvointiin ja ripuliin. Tämä on lähinnä mahdollista lisäravinteiden väärinkäytöllä ja suurilla kerta-annoksilla.

Yhteenveto

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen PureClinican Curcumin 1000 mg -valmisteeseen.

Se on markkinoiden vahvimpia kurkumiinia sisältäviä valmisteita, eli tätä kurkuman vaikuttavaa ainetta. Ottamalla 1 - 2 kapselia päivässä, saat varmasti riittävän määrän kurkumaa antamaan sen suojaavat vaikutukset.

1 pakkauksessa on 180 kapselia, eli 3 - 6 kuukauden annos.

kurkumavalmiste

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Kurkumaa voisikin näillä näytöillä luonnehtia todellakkin superfoodiksi, jonka parhaat edut tulevat kuitenkin esiin vasta lisäravinteena saatavilla annoksilla.

Kurkuman lisääminen ruokiin ja mausteena syöminen on jo hyväksi, mutta sen etuja maksivoiva ottaa sitä lisäravinnemuodossa, jolloin kurkumiinin osuus saadaan tarpeeksi suureksi.​

Kurkumiini vaikuttaakin olevan erinomainen suoja monia elintasosairauksia vastaan, ja täten erinomainen lisä lisäravinteiden joukkoon. Ja mikä parasta, se vaikuttaisi olevan lähes sivuoireeton suurimmalla osalla ihmisistä.

Mikäli siis tahdot maksimoida terveytesi, ja suojautua mm. sydänsairauksilta, syöviltä ja kehon tulehtuneisuudelta, kannattaa kurkumaa ja erityisesti kurkumiinia yrittää saada kehoon mieluiten päivittäin. Helpoiten ja tehokkaimmin tämä vaikuttaisi onnistuvan lisäravinteiden avulla.​