LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

MSM – Jauhe Nivelkipuun ja Palautumiseen?

MSM

Olisiko MSM parempi lääke nivelkipuihin kuin perinteiset pillerit?

MSM on rikkiä sisältävä orgaaninen yhdiste, jota käytetään erityisesti nivelten kiputilojen hoitoon ja helpottamiseen.

Tämä monille tuntematon aines on tutkimuksissa osoittautunut yllättävänkin tehokkaaksi hoitokeinoksi nivelkipuja vastaan,​ jonka lisäksi sitä käytetään mm. ruoansulatusongelmiin, ruusufinnejä vastaan sekä palautumista nopeuttavana aineksena urheilijoiden keskuudessa.

Tässä artikkelissa tarkastellaan, kuinka hyvin MSM toimii näissä hyvinkin erilaisissa rooleissa, ja mitä tutkimukset sanovat sen toimivuudesta erilaisiin vaivoihin ja käyttötarkoituksiin.​

Päivitys Marraskuu 2017: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2017, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Nutri Worksin MSM + C tuotteeseen

Tällä valmisteella on tunnetulta valmistajalta, omaa hyvän hinta-laatusuhteen, ja sisältää C-vitamiinia joka yleensä tekee hyvää MSM:n kanssa ja on joka tapauksessa korkeintaan turha, ei koskaan vaarallinen lisä.

nw-msm-c_orig

Tämä tuote on mielestämme erinomainen heraproteiinijauhe, joka sopii hyvin lähes kaikille. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Mitä MSM oikein on?

MSM​ (Metyylisulfonyylimetaani) on luontainen rikkiä sisältävä yhdiste, joka tarjoaa keholle biologisesti aktiivista rikkiä. Rikki on kehon neljänneksi eniten tarvitsema mineraali, ja monet erilaiset kehon prosessit ovat riippuvaisia siitä. 

parsakaali

Parsakaali on eräs parhaista MSM:n ruokalähteistä

Lisäravinteena sen suosio on kasvanut, kun tutkimuksissa on havaittu sen olevan erityisen hyväksi ​jänteiden ja nivelten terveyteen ja vahvuuteen. Tämän takia sen suosituin käyttötarkoitus onkin nivelkipujen ja -jäykkyyksien hoitaminen.

Miten MSM toimii?

MSM on rikkiyhdiste, jota ihmiset ovat perinteisesti saaneet ruokansa kautta. Erityisen paljon sitä esiintyy tummalehtisissä kasviksissa, kuten parsakaalissa, kaalissa sekä kananmunissa. Kuitenkin kaikenlainen kokkaaminen ja kuumentaminen tuhoaa näiden ruokien rikkipitoisuuksia hyvinkin tehokkaasti, jonka takia monilla on jonkinasteinen puute MSM:stä.​

Kehossa MSM vaikuttaa erityisesti stressireaktioon liittyviin hormonisysteemeihin, jonka lisäksi sitä käytetään nivelten ylläpitämisessä normaalissa kunnossaan.​ Tämän lisäksi MSM vaikuttaa parantavan solujen seinämien kykyä päästää ravinteita soluihin ja niistä ulos.

MSM estää nivelten kipua

MSM vaikuttaisi olevan erityisen tehokas juuri nivelten, jänteiden ja muiden kiinnikkeiden huollossa ja kuntouttamisessa.

Tutkimuksissa on havaittu selvästi, että MSM:n saanti on laskenut koehenkilöjen kipuja, erityisesti nivelrikon tapauksissa.​

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jota esiintyy erityisesti vanhuksilla. Sen aiheuttajaa ei vielä tiedetä​, mutta altistavia tekijöitä ovat erityisesti korkea ikä sekä ylipaino. 

Nivelrikko esiintyy usein jomottavana kipuna nivelissä, usein erityisesti jaloissa. Tämä kipu usein pahenee liikkuessa. Pahimmillaan kivut voivat olla todella lamauttavia, ja heikentää ihmisen liikuntakykyä huomattavasti.​

Nivelrikon lisäksi MSM on osoittautunut tehokkaaksi avuksi myös kaikenlaisiin muihin nivel- ja jännekipuihin, laskien tulehdusta ja kipua monenlaisissa ongelmissa.​

MSM voi auttaa ruoansulatusongelmien kanssa

Rikillä on myöskin suolistoa ja ruoansulatusta hoitavia elementtejä. Se vaikuttaa mm. estävän suoliston seinämien vaurioita, joiden seurauksena voi syntyä niin kutsuttu "vuotavan suolen oireyhtymä"

Kyseisessä oireyhtymässä suoliston seinämien lävitse pääse prosessoimattomia ruoka-aineksia, jotka aiheuttavat ongelmia ja tulehdusta päästessään verenkiertoon. Seurauksena on usein hyvinkin ikäviä ongelmia, erityisesti vatsakipuja. Lisäksi tämä "vieras aines" verenkierrossa aiheuttaa paljon tulehtuneisuutta kehossa, joka on nykytiedon valossa suuri riskitekijä mm. sydänsairauksien syntyyn.

Mielenkiintoista kyllä, MSM voi voidemuodossa teepuuöljyn kanssa olla myöskin hyvä ja hellä hoitokeino peräpukamiin​, vähentäen ärsytystä ja verenvuotoa nopeastikkin.

Jotkut käyttävät MSM:ää myöskin ns. "Detox" hoitona. Ajatuksena on, että MSM:n kyky parantaa ravinteiden kykyä liikkua solujen seinämien läpi auttaisi myöskin myrkkyjen poistumista soluista nopeammin osana detox-ohjelmaa.

Tutkimusnäyttöä MSM:n käytöstä detox-hoitoon ei ole kuitenkaan tutkittu.​

MSM & ihonhoito

​Voidemuodossa MSM on myöskin hyvä apu ruusufinnejä vastaan. Kuukauden käytön jälkeen se vähensi koehenkilöjen ihon punoittavuutta, kutinaa, kosteutta ja väriä.

msm rosacea

ruusufinnejä

Jotkut käyttävät MSM:ä myöskin ihon nuorekkaana pitämiseen. Tutkimustulokset eivät ole vahvistanut MSM:n toimimista tähän tarkoitukseen, mutta se ei ole poissuljettua.

MSM nimittäin parantaa solujen kollageenin tuotantoa. Tämä kollageeni auttaa ihoa pysymään nuorekkaampana, ja estää sen ryppyyntymisen, kuivumisen ja halkeilun.

Kollageenin tuotanto heikkenee ihmisen vanhetessa, joten MSM voide saattaa estää tätä heikentymistä iholle levitettynä. Kuten kuitenkin sanoin, tutkimustulokset eivät ole tätä vahvistaneet.

MSM estää lihaskipua sekä kramppeja

​MSM laskee yleisesti tulehdusreaktioiden voimakkuutta kehossa, jonka takia se helpottaa myöskin lihaskipuja ja -tulehduksia. Samalla se voi myöskin parantaa nivelten liikkuvuutta, kun niiden ympärillä olevan lihakset eivät ole niin tulehtuneita ja täten jäykkiä.

Tämän lisäksi MSM nopeuttaa lihasten palautumista rasituksen jälkeen.​ MSM parantaa solujen seinämien mukautumiskykyä, jonka ansiosta ravinteet pääsevät kulkemaan tehokkaammin solujen sisälle, parantaen näin niiden toipumiskykyä rasituksesta.

MSM syöminen ennen liikuntaa voi näin ollen nopeuttaa lihasten palautumisaikaa, ja erityisesti aikaa joka kuluu maitohappojen poistumiseen lihaksista. Tuloksena on vähäisempi levon tarve urheilusuoritusten välillä sekä vähemmän kipua ja turvotusta.​

MSM voi parantaa hiusten kasvua

Koska MSM parantaa kollageenin tuotantoa, on sillä myöskin mahdollinen vaikutus hiusten kasvun parantamisen kannalta.

Eräs julkaisematon tutkimus kertoi sen parantaneen koehenkilöjen hiusten kasvua ja tuuheutta jo kuuden viikon käytön jälkeen.

Tutkimuksen tulosta ei ole kuitenkaan tarkastettu vertaisarviossa, jonka lisäksi sen kohteena oli vain 11 koehenkilöä. Tämän takia sen saaman tuloksen suhteen kannattaa olla varovainen.

Toisessa paremmassa tutkimuksessa nähtiin, että MSM voide tehosti hiirien karvojen tuotantoa ja kasvua. Kasvu oli sitä parempi, mitä vahvempi MSM voide oli käytössä.

On siis olemassa joitakin viitteitä, että MSM voisi päänahkaan levitettynä tai suun kautta nautittuna parantaa hiusten kasvua, mutta asian suhteen tehdyt tutkimukset eivät voi vielä asiaa varmistaa.

Kuitenkin jos etsit hoitoa oheneviin hiuksiisi tai nousevaan hiusrajaasi, voisi MSM:n kokeilu vaikka kuukauden tai kahden ajan olla ihan turvallinen kokeilu.

MSM auttaa kehoa toipumaan stressistä

tulehtunut jalka

MSM auttaa kehoa toipumaan stressistä nopeammin, oli tämä stressi sitten urheilun aiheuttamaa tai vaikkapa leikkauksen seurausta.

Koska MSM parantaa myöskin solujen seinämien toimintaa, parantaen ravinteiden kykyä päästä soluihin (cell permeability), auttaa se kehoa hoitamaan vaurioituneita ja rasituksesta kärsineitä soluja toipumaan stressistään nopeammin.

Se, toimiiko tämä vaikutus muuhunkin stressiin kuten henkiseen stressiin, on vielä epäselvää.​

MSM lisäravinteena

Vaikka MSM:ä on mahdollista saada melko runsaastikkin syömällä paljon tummanvihreälehtisiä kasviksia, on monille kuitenkin helpompi kääntyä lisäravinteiden puoleen.​

MSM:ää on alunperin käytetty eläinten jänteiden ja rasitusvammojen hoitoon, erityisesti hevosilla. Tämän takia lisäravinnetta ostettaessa olisi hyvä varmistaa, että annetut käyttömäärät ovat ihmisille, eivätkä esimerkiksi hevosille suunnatut.​

Periaatteessa itse tuote on usein samaa ainetta, mutta asia kannattaa aina varmistaa ennen ostoa ja käyttöä.​

Lisäksi on hyvä olla tietoinen, että lisäravinnetta on olemassa kahdella eri tavalla tuotettuna. Toinen on ​kristaloitu ja toinen on suodatettu.

  • Kristaloitu on halvempi ja helpompi tapa tehdä tuote, joka kuitenkaan ei puhdista jauhetta mahdollisista epäpuhtauksista
  • Suodatettu MSM on taas suodatettu, jonka takia siinä ei ole epäpuhtauksia tai muita mahdollisia ylimääräisiä aineksia.

Itse suosittelen käyttämään muutaman euron enemmän rahaa, ja valitsemaan suodatetun version ihan varmuuden varalta. Helpoin tapa valita tälläinen tuote on valita tuotteita joiden valmistajana on OptiMSM®. Se on tavaramerkki, jonka valmistamat MSM-tuotteet ovat aina suodatettuja.

Tuotteiden mukana on yleensä annetut ohjeet aineen käytöstä, mutta yleispätevänä vinkkinä voidaan pitää noin 3 gramman päiväannosta, yhtenä tai useampana annoksena.​

Päivitys Marraskuu 2017: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2017, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Nutri Worksin MSM + C tuotteeseen

Tällä valmisteella on tunnetulta valmistajalta, omaa hyvän hinta-laatusuhteen, ja sisältää C-vitamiinia joka yleensä tekee hyvää MSM:n kanssa ja on joka tapauksessa korkeintaan turha, ei koskaan vaarallinen lisä.

nw-msm-c_orig

Tämä tuote on mielestämme erinomainen heraproteiinijauhe, joka sopii hyvin lähes kaikille. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

MSM sivuvaikutukset

Oikein käytettynä MSM on turvallinen ravintolisä​, jonka vaikutuksia ei kuitenkaan ole tutkittu raskaana olevilla tai rintaruokkivilla. Tämän takia heidän kannattaakin ehkä jättää tämä lisäravinne pois, tai ainakin konsultoida lääkäriä ennen aineen käyttöä.

Joillakin MSM voi aiheuttaa ruoansulatukseen liittyviä ongelmia, varsinkin jos kerta-annokset ovat jo alusta lähtien suuria. Näitä oireita ovat mm. ripuli, turvotus ja huono-olo.

Muita havaittuja sivuoireita ovat mm. unettomuus, kutina ja joidenkin allergiaoireiden paheneminen. Nämä ovat kuitenkin kaikki melko harvinaisia, ja usein niiden vaikutusta voi heikentää ottamalla MSM useampana, pienempänä annoksena päivän aikana.

Yhteenveto

MSM on ainakin itselleni uusi tuttavuus, jolla on kuitenkin melko vahva tutkimuksellinen näyttö erityisesti jänteiden ja sidoskudosten kipujen hoidossa.​ Erityisesti nivelrikosta kärsivien kannattaa kokeilla tätä lisäravinnetta oireiden hoitoon.

Sen lisäksi MSM voi parantaa ruoansulatusta, iho-ongelmia, hiusten lähtöä ja nopeuttaa kehon palautusmiskykyä. Näyttöä näistä on kuitenkin heikompi kuin nivelten hoidosta, joskin joitakin lupaavia tuloksia on saatu.​

Jos siis kärsit niveliin ja sidoskudoksiin liittyvistä kivuista ja turvotuksista, kannattaa MSM jauheita kokeilla. 

Muihin mahdollisiin käyttötarkoituksiin MSM:ä voi kokeilla, mutta näyttö aineen toimivuudesta on heikompi. Moni voi kuitenkin olla valmis antamaan aineelle mahdollisuus, ja kokeilla sen vaikutusta esim. hiusten lähtöön tai ruusufinnien hoitoon.

MSM jauheet ovat onneksi melko edullisia, joten kokeileminen ei paljoa maksa, ja hyöty voi olla suurikin mikäli aine omalla kohdalla toimii.

Nivelkivuista kärsivien kannattaa siis MSM:ä ehdottomasti kokeilla, muiden varauksella.