LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Omega-3-rasvahappojen Lähteet – 10 Parasta Listattuna

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Bioteekin Omega Duo valmisteeseen, jota saa edullisesti Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Tuote on vahva valmiste, tehty laadukkaista aineista, ja mikä hienointa, myös mereneläimien suojelu huomioon ottaen. Se onkin eräs harvoista kalavalmisteitsta joilla on Friends of the Sea -merkintä. Ja nyt  se on myös edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme Omega-3-tuote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

Omega-3:silla on monenlaisia terveydellisiä vaikutuksia. Niitä suositellaankin saavan noin 250 - 500 mg päivässä. Jos kuitenkin mietit vielä, mistä ruoista niitä saisi parhaiten, kannattaa katsoa ideoita tästä listasta.

Tässä on 10 erityisen paljon omega-3-rasvahappoja sisältävää ruokaa.

1) Makrillit (5134 mg / 100 g)

omega-3 lähteet

Makrillit ovat pieniä ja rasvaisia kaloja, joita syödään usein savustettuna. Ne ovat todella ravintorikkaita, ja sisältävät hyvien rasvojen lisäksi mm. B12-vitaminia ja seleniumia.

Nämä kalat ovat melko hyvänmakuisia, eivätkä tarvitse paljoakaan valmistamista savustettuina ostettaessa. ​

Omega-3 sisältö: 5134 mg per 100 grammaa​

2) Lohi (2260 mg / 100 g)

Lohi on yksi kaikkein ravinteikkaimmista kaloista. Siinä on runsaasti proteiinia, omega-3-rasvahappoja, magnesiumia, potassiumia ja seleniumia ja B-vitamiineja

Ihmisillä jotka syövät enemmän rasvaisia kaloja kuten lohta on havaittu olevan alhaisempi riski sairastaa sydäntauteja, dementiaa ja masennusta. ​

Omega-3 sisältö: 2260 mg per 100 grammaa​

3) Turskan maksaöljy (2664 mg / ruokalusikallinen)

Turskan maksaöljy on nimensä mukaisesti kerätty turskan maksasta, ja on ehkä enemmän lisäravinne kuin suorainen ruoka. Se on kuitenkin todella helppo tapa huolehtia samalla kertaa sekä omega-3:sien, D-vitamiinin sekä A-vitamiinin riittävästä saannista.

Yhdessä ruokalusikallisessa on päiväannos näitä kolmea. Kannattaa kuitenkin olla tämän öljyn kanssa tarkkana, sillä liian suuret määrät voivat johtaa A-vitamiinin yliannostukseen.​

Omega-3 sisältö: 2664 mg per 1 ruokalusikallinen​

4) Sillit & Silakat (1729 mg / 100 g)

Listan viimeisenä kalaruokana tulee suomalaisille tutut sillit ja silakat. Näitä saa jokaisesta kaupasta purkitettuna, ja moni suomalainen niitä jo syökin. Kuten muutkin rasvaiset kalat, ne ovat hyvä lähde myöskin B12-vitamiinille, D-vitamiinille ja selleniumille.

Omega-3 sisältö: 1729 mg per 100 grammaa

5) Osterit (672 mg / 100 g)

osterit

Äyriäiset ovat yleisestikkin erittäin ravinteikkaita ruokia, mutta omega-3:sien suhteen niiden kuningas on osterit. Ostereissa on myöskin maailman suurin sinkkipitoisuus, vähättelemättä niiden sisältämän B12-vitamiininkaan määrää.

Omega-3 sisältö: 672 mg per 100 grammaa

6) Kaviaari ja Kalanmädit (~ 6800 mg / 100 g)

Vähemmän yllättäen myöskin kalojen mäti on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde. Se on hieman kalliimpaa, jonka takia sitä kovin moni ei pysty useammin syömään.

Pienetkin annokset esimerkiksi alkupaloina voivat sisältää merkkitävän määrän omega-3:sia, joten mädin merkitystä ei kannata väheksyä.

Omega-3 sisältö: 1080 mg per ruokalusikallinen tai 6800 mg per 100 grammaa.

7) Pellavansiemenet (22 760 mg / 100 g)

pellavansiemenet

​Pellavansiemenissä ja niistä puristetussa öljyssä on valtava määrä omega-3:sia. Tämä on alfalinoleenihappon muodossa (ALA), joka ei ole aivan niin hyvä kuin muut omega-3-rasvahappojen muodot EPA ja DHA.

Voit lukea näiden eroista tarkemmin pääartikkelistamme >>​

Siitä huolimatta pellavansiemenillä on parempi omega-3:omega-6 tasapaino kuin useimmilla muilla öljyillä. Lisäksi niissä on paljon kuitua, E-vitamiinia ja magnesiumia.

Omega-3 sisältö: 2338 mg per ruokalusikallinen siemeniä, tai 7196 mg per ruokalusikallinen pellavansiemenöljyä.

8) Saksanpähkinät (9100 mg / 100g)

Saksanpähkinät ovat paras pähkinälähde omega-3-rasvahapoille. Tämän rasvan lisäksi niissä on mm. paljon kuitua, kuparia ja E-vitamiinia.

Lisäksi niiden ihossa on paljon erilaisia antioksidantteja, jonka takia sitä ei kannata kuorimisen jälkeen poistaa.​

Omega-3 sisältö: 7 saksanpähkinässä on noin 2500 mg. Noin 350 mg per yksi pähkinä.

9) Soijapavut (1443 mg / 100g)

soijapavut

Soijapavut ovat erinomainen kuidun ja proteiinin lähde.

Lisäksi niissä on runsaasti muita ravinteita, kuten K-vitamiinia ja magnesiumia. Niissä on kuitenkin myös runsaasti omega-6-rasvahappoja, jonka takia ne eivät sovellu pääasialliseksi omega-3:sien lähteeksi.​

Muista että tärkeää on pitää omega-3 ja omega-6 saanti mahdollisimman tasapainossa.​

Omega-3 sisältö: 1443 mg per 100 grammaa

10) Lisäravinteet

Edellä listatut ruoat ovat erinomaisia tapoja saada riittävästi omega-3:sien ruoan kautta. Monille voi kuitenkin tuottaa vaikeuksia saada tarpeeksi näitä hyviä rasvahappoja pelkästään ruoan kautta, varsinkin jos ei ole kalaihmisiä.

Tällöin avuksi kannattaa otta erilaiset lisäravinteet, joista tunnetuimpia ovat varmasti erilaiset kalaöljyt. On kuitenkin olemassa myös kapseleita, jos ei tahdo maistaa kalanmaksaöljyn melko voimakasta makua.

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus (Tarjous)

Olemme päivittäneet suosituksemme elokuussa 2017 Bioteekin Omega Duo valmisteeseen, jota saa edullisesti Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

Tuote on vahva valmiste, tehty laadukkaista aineista, ja mikä hienointa, myös mereneläimien suojelu huomioon ottaen. Se onkin eräs harvoista kalavalmisteitsta joilla on Friends of the Sea -merkintä. Ja nyt  se on myös edullinen täältä tilattuna.

Sen takia se on suosittelemamme Omega-3-tuote tällä hetkellä.

puhdas arginiini

Katso tarjous ja tilaa tästä >>

Lisäravinteista saa aina optimaalisessa suhteessa omega-3-rasvahappojen EPA ja DHA muotoja, jotka vaikuttavat olevan ihmisille ne kaikkein tärkeimmät. Tämän takia suosittelen niitä useimmille, jos he eivät halua olla tarkkana muuten ruokiensa kanssa.

Mikäli panostat ruokailuun, ja suunnitellet ateriat ja syömiset tarkoin, et todennäköisesti tarvitse omega-3 lisäravinteita. Jos kuitenkin syöt vapaammin, ja asiaa enemmän aina suunnittelematta, voisit hyötyä näistä ravintolisistä.

Ne ovat ehdottomasti helpoin ja halvin tapa huolehtia riittävästä omega-3-rasvahappojen saannista.