LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Sinkin Avulla Iho Kuntoon?

Sinkki ei tule välttämättä ekana mieleen, kun puhutaan ihon terveydestä ja hyvinvoinnista. Moni ei ole ikinä edes osannut ajatella näiden asioiden yhteyttä.

Tämä hivenaine osallistuu kehossa kuitenkin yli 100 erilaiseen prosessiin, joista osa vaikuttaa juuri ihon terveyteen. Ihosolut sisältävätkin enemmän sinkkiä kuin monet muut kehon solut. Esimerkiksi ihon päällyskerros sisältää jopa 6 kertaa enemmän sinkkiä kuin ihon alimmat kerrokset.​

Seuraavassa on listattuna syitä, joiden ansiosta sinkki pitää ihosi kunnossa suun kautta nautittuna:

Se toimii antioksidanttina

Vaikka sinkki ei varsinaisesti ole mikään virallinen antioksidantti kuten vaikkapa c-vitamiini, toimii se vastaavassa roolissa mitä tulee ihon terveyteen.

Sinkki estää vaarallisesten ja ihoa vahingoittavien vapaiden radikaalien aiheuttamaa vahinkoa iholla. Tämän lisäksi se mm. suojaa ihon rasvoja ja kollageenia tuottavia soluja UV-säteilyltä ja muilta saasteilta.

Se auttaa ihoa parantumaan ja korjaantumaan​

Eräs sinkin tärkeistä tehtävistä on uusien solujen luonti.

Kun saat esimerkiksi haavan tai muun naarmun ihoosi, ryntää sinkki auttamaan tämän haavan korjauksessa ja uuden ihon muodostamisessa.

Ja vaikka iho olisi kunnossa, tarvitsee se jatkuvasti uusia soluja ja niiden osia pysyäkseen terveenä. Ja tähän tarvitaan sinkkiä.​

Sinkki voi vähentää aknea​

sinkki akne

Finnit syntyvät yleensä, kun ihohuokosiin kerääntyy öljyä, bakteereita ja kuolleita ihon soluja. Tämän seurauksena iho ei pääse hengittämään kunnolla, ja tulehtuu ja siihen muodostuu helposti finni.

Sinkki voi estää tämän prosessin alku monella eri tapaa.

Ensinnäkin se tehostaa suoraan kehon immunitoimintaa, jonka ansiosta tulehdus voidaan saada hoidettua nopeammin. Tämä voi nopeuttaa finnien paranemista ja poistumista.

Tämän lisäksi sinkki edistää solujen uusiutumista ja uusien solujen muodostumista (ei niin paljon kuolleita ihosoluja tukkimassa ihohuokosia), sekä vähentää öljyn määrää ihollasi, voi sinkki myös estää uusien finnien syntymistä.​

Sinkkiä käytetään myös ihohoidossa ulkoisesti, jolloin sitä levitetään erilaisten voiteiden kanssa iholle. 

Ulkoisesti käytetty sinkki vaikuttaa ihon terveyteen ja hyvinvointiin mm. seuraavilla tavoilla:

Se on äärimmäisen tehokas aurinkosuoja​

Monissa vähänkään hienommissa aurinkorasvoissa on sinkkiä.

Tavalliset kemialliset aurinkosuojat toimivat siten, että ne imeytyvät ihon päällyskerroksiin, ja sieltä kautta estävät haitallisen UV-säteilyn pääsyä ihon syvempiin kerroksiin.

Sinkki toimii siten eri tavalla, että se muodostaa suojan ihon päälle, imeytymättä suoraan iholle ollenkaan. Tämän ansiosta haitalliset säteilyt eivät pääse ollenkaan ihoon saakka.

sinkki aurinkovoide

Lisäksi koska sinkki ei ollenkaan imeydy ihoon, on se ystävällisempää myös iholle. Tämän takia monissa herkälle iholle suunnatuissa aurinkorasvoissa on käytetty sinkkiä kemikaalikoktailin sijasta.

Helpoiten näet onko aurinkorasvassa käytetty sinkkiä katsomalla sen ainesluetteloa, ja erityisesti ainetta nimeltä "sinkkioksidi" tai "zinc oxide"​

Ennen vanhaan sinkkiä sisältävät aurinkosuojat jättivät helposti valkoisen, näkyvän kerroksen iholle. Nykyään ne on kuitenkin ionisoitu, jonka ansiosta ne levittyvät iholle aivan yhtä hyvin kuin sinkkiä sisältämättömät aurinkorasvat.​

Sinkki voi suojata hilseeltä​

Sinkkiä käytetään yleisesti myös monissa hilseshamppoissa.

Hilse syntyy, kun päänahan​ iho ärtyy ja alkaa tulehtuneisuuden myötä tuottamaan entistä enemmän kuolleita ihosoluja. Samalla päänahka voi tuntua ärtyneeltä ja kutiavalta.

Sinkki vähentää päänahassa olevan öljyn määrää, ja samalla se laskee päänahan tulehtuneisuutta. Se siis estää hilseen syntyä, ja samalla rauhoittaa päänahkaa.

Tämän takia sinkkiä löytyykin myös tuotteista, joiden tarkoitus on rauhoittaa ärtynyttä tai kutiavaa päänahkaa.​

Sinkki nopeuttaa ihon paranemista myös ulkoisesti​

Sinkin ihoa parantavat ominaisuudet vaikuttavat toimivan myös ulkoisella käytöllä.

Tämän takia sitä löytyykin monista ihon ärtyneisyyttä laskevista voiteista, kuten vaikka peräpukamavoiteista.

Voiteena levitetty sinkki laskee tulehtuneisuutta ja voi edistää uusien solujen muodostumista. Samalla se toimii anti-mikrobisena, jonka ansiosta se voi rauhoittaa ja nopeuttaa ihon parantumista.​

Mistä sinkkiä

Sinkkiä saa sekä ruoasta että myöskin lisäravinteina.

Parhaita sinkin ruokalähteitä voit katsella sinkkiä tarkemmin tarkastelevassa kirjoituksessa.​

Sinkkiä tarvitaan noin 10 mg suomalaisten suositusten mukaan. Amerikassa suositus on 15 mg. Kuitenkin sinkki on keskimäärin turvallinen ainakin 50 mg päiväsaantiin saakka. Sen jälkeen riski kasvaa kuparin puutoksista, sillä kupari ja sinkki ovat läheisessä yhteydessä toisiinsa.

Lisäravinteena sinkkiä on todella helppo saada, ja se on myöskin hyvin edullinen lisäravinne. Mikäli haluat ottaa sinkkiä mielummin lisäravinteena, voimme suositella seuraavaa edullista ja laadukasta sinkkilisää päivittäiseen käyttöön.

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen NutriWorksin Strong Zinc tuotteeseen.

Se on noussut markkinoiden ykköseksi laadullisesti sekä erittäin hyvällä hinta-laatusuhteella. Plussana voimme vielä mainita sen, että se on Suomessa suunniteltu, ja suomalaisen yrityksen ylläpitämä tuotemerkki, joka tekee monia muitakin korkealaatuisia tuotteita.

D-asparagiinihappo

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.