LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Tärkeimmät Omega-3-Rasvahappojen Muodot

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen NutriWorksin Strong Omega-3 tuotteseen.

Koemme, että se on tarpeeksi vahva antamaan riittävän määrän omega-3-rasvahappoja päivittäin, ilman että tarvitsee vetää kapseleita kourakaupalla. Lisäksi olemme vakuuttuneet NutriWorksin tuotteiden laadusta ja erinomaisesta hinta-laatusuhteesta

omega3

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Omega-3-rasvahapot ovat rasvoja, joilla on nähty olevan monia hyviä vaikutuksia terveydelle.

Omega-3-rasvahappoja on kuitenkin olemassa jopa 11 eri variaatiota, joista kaikki eivät ole yhtä merkittäviä ihmiselle. On kolme eri omega-3:sen variaatiota, jotka ovat kaikkein tärkeimpiä ihmisille, ja ne ovat ALA, EPA ja DHA.

ALA löytyy useimmiten kasvisperäisistä ruoista, kun taas EPA ja DHA ovat lähinnä vain eläinten rasvoista saatavia.

Jos haluat lukea laajemmin omega-3:sista, lukaise tämä artikkeli. Tämä kirjoitus keskittyy tarkastelemaan ALA:n, DHA:n ja EPA:n eroavaisuuksia.

ALA (alfalinoleenihappo)

ALA on luonnossa eniten esiintyvä omega-3:sen muoto. Suurin osa kasviksissa olevista omega-3-rasvahapoista on juuri tätä kyseistä muotoa.

Ongelmana ihmisillä on kuitenkin, että kehon pitää prosessoida ALA ensiksi joko EPA:ksi tai DHA:ksi, ennen kuin se pystyy käyttämään sitä hyödyksi. Tämä prosessi on ihmisillä todella tehoton, ja sen seurauksena vain noin 5 % saadusta ALA:sta pystytään käyttämään hyödyksi.

omega-3 lehtikaali

Konvertoimaton ALA käyttäytyy kuten muutkin rasvat, jolloin se käytetään energiana tai se kerääntyy kehon rasvavarastoihin.

ALA:a löytyy erityisen hyvin mm. lehtikaalista, pinaatista, soijapavuista ja saksanpähkinöistä. Lisäksi sitä on monissa siemenissä ja niistä tehdyissä öljyissä. Sitä löytyy myöskin pieniä määriä eri eläinten rasvoista.

Yhteenvetona ALA on kasviksista saatava omega-3-rasvahapon muoto, joka on kuitenkin ihmisen terveyden kannalta se kaikkein heikkotehoisin. Tämän takia kasvissyöjillä voi olla vaikeaa saada tarpeeksi omega-3:sia.

EPA (eikosapentaeenihappo)

EPA on toinen ihmisille merkittävä omega-3:sen muoto, jota saadaan parhaiten liharuoista ja erityisesti äyriäisistä.

Omega-3-rasvahapoista saatava EPA laskee kehon tulehtuneisuutta, kun taas oemga-6:sista saatu EPA nostaa sitä.

Kroniininen tulehtuneisuus kehossa aiheuttaa monia yleisiä nykymaailman sairauksia, kuten sydänongelmia.

Tämän lisäksi EPA vaikuttaisi vähentävän masennuksen esiintymistä ja oireiden lukumäärää, jopa paremmin kuin DHA.

Myös naisten kuumien aaltojen esiintymistiheys laskee EPA:n saannin jälkeen.

EPA:ta saa parhaiten rasvaisista kaloista, äyriäisistä sekä useimmista omega-3 lisäravinteista.

Yhteenvetona EPA laskee kehon tulehtuneisuutta ja vaikuttaa olevan paras rasvahappo masennusta vastaan.  EPA:ta saadaan ainoastaan eläinperäisistä tuotteista.

DHA (dokosaheksaeenihappo)

DHA on erittäin tärkeä aines ihon ja silmän terveydelle. Muun muassa vauvan maitoon lisätty DHA parantaa vauvojen näkökykyä.

Tämän lisäksi DHA on erityisen tärkeää aivojen kehitykselle ja toiminnalle. Nuorena kärsitty DHA:n puutos kasvattaa oppimisvaikeuksien, ADHD:n, agressiivisen käytöksen ja monien muiden oireiden riskiä.

Vanhemmilla DHA:n määrän lasku on monesti merkki heikentyneestä aivotoiminnasta ja jopa Alzheimerin taudin alkamisesta.

omega kala

DHA laskee myöskin EPA:n tavoin kehon tulehtuneisuutta, ja se vaikuttaa suojaavan erityisen hyvin sydänsairauksilta, laskien veressä olevan huonon kolesterolin määrää.

Yhteenvetona DHA vaikuttaa mm. ihon, silmien, aivojen ja sydämen kunnossa pysymiseen. DHA esiintyy usein EPA:n kanssa yhdessä erilaisissa eläinten rasvaa sisältävissä ruoissa.

Muut Omega-3-rasvahappojen muodot

Näiden kolmen jo mainitun muodon lisäksi löytyy 8 erilaista muotoa, joka usein esiintyvät näiden kolmen kanssa yhdessä.

Loput 8 eivät kuitenkaan ole välttämättömiä rasvahappoja ihmisille, ja niiden vaikutukset ovat paljon vähäisemmät. Niillä on joitakin pieniä vaikutuksia sopivissa määrin, mutta yleisesti niiden saannista ei tarvitse huolehtia.​

Mikä Omega-3 on paras?

Tiedemiehet ovat yhtämielisiä EPA:n ja DHA:n paremmuudesta omega-3-rasvahapoista.

Koska ALA pitää konveroida ensiksi joko EPA:ksi tai DHA:ksi ja tämä prosessi toimii niin heikosti, on se melko heikko omega-3-rasvahappojen lähde. Sitä pitäisi syödä noin 15 - 20 kertainen määrä verrattuna EPA:han tai DHA:han.

​Koska DHA ja EPA esiintyvät yleensä yhdessä eläinten rasvoissa, ei niiden saannissa usein tarvitse suosia toista. Saat parhaiten kumpaakin mm. rasvaisista kaloista, äyriäisistä sekä omega-3 rikastetuista kananmunista. Myöskin ruoholla ruokitussa lihassa ja villieläinten lihassa on jonkin verran omega-3:sia.

Jos et kuitenkaan syö paljon näitä ruokia, ovat omega-3 lisäravinteet usein helpoin tapa huolehtia omega-3-rasvahappojen saannista. Ne sisältävät lähes aina EPA:ta ja DHA:ta , tosin jotkut kasvissyöjille suunnattut valmisteet voivat sisältää myös ALA:a.

Jos siis haluat päästä hyödyntämään omega-3-rasvahappojen hyötyjä, huolehdi riittävästä - noin 1 grammaa yhteensä - saannista EPA:ta tai DHA:ta päivässä. Tätä määrää ei ole pakko saada päivittäin, vaan riittää että saadaan esimerkiksi noin 7 grammaa viikon aikana.

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen NutriWorksin Strong Omega-3 tuotteseen.

Koemme, että se on tarpeeksi vahva antamaan riittävän määrän omega-3-rasvahappoja päivittäin, ilman että tarvitsee vetää kapseleita kourakaupalla. Lisäksi olemme vakuuttuneet NutriWorksin tuotteiden laadusta ja erinomaisesta hinta-laatusuhteesta

omega3

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.