LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Vihreä Tee Kapselit – Tehokkaita vai ei?

Päivitys Joulukuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin joulukuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen SelfOmniNutritionin Green Tea Fortteen.

Jokainen kapseli sisältää 500 mg vihreä tee uutetta, joka on sopiva määrä lähes kaikille, ilman myrkytyksen vaaroja. 1 kapseli päivässä tuokin lähes kaikki vihreän teen edut helposti ja nopeasti.

vihreä tee kapselit

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Vihreä tee on yksi terveellisimmistä juomista.

Siinä on paljon antioksidantteja ja monia ravinteita, jotka ovat hyväksi keholle. Yleisimmin sitä juodaan ihan teen muodossa, mutta yhä useammat ovat kiinnostuneita saamaan vihreän teen edut suoraan kapseleista.​

vihreä tee

Vihreä tee kapselien avulla on mahdollista saada helposti suuret määrät vihreän teen​ terveellisiä polufenoleita ja ravinteita. Voisivatko nämä kapselit olla siis helpompi tapa saada vihreän teen edut, ilman että sitä tarvitsisi juoda litrakaupalla päivittäin?

Vihreän Teen Edut

Minkä takia vihreää teetä olisi sitten ylipäätänsä syytä nauttia? Seuraavassa on listattuna 8 syytä, joiden takia vihreätä teetä pidetään yhtenä kaikkein tervellisimmistä juomista.​

1. Vihreä tee parantaa aivojen toimintaa

Vihreässä teessä on useampia aineita, jotka vaikuttavat aivojen toimintaa positiivisella tavalla, parantaen vireystilaa ja jopa älykkyyttä.

Kofeiini, tuo kahvistakin tunnettu piriste aine on toinen niistä.​ Vihreässä teessä on vähemmän kofeiinia kuin kahvissa, mutta usein riittävästi jotta se antaisi hieman tehoa ja boostia aivoille.

Kofeiini estää aivojen ​hermojen välittäjäaineen Adenosiinin toimintaa. Tämän seurauksena aivot tuottavat enemmän dopamiinia ja muita välittäjäaineita, jotka auttavat keskittymisessä ja hereillä pysymisessä.

Kofeiini parantaa myös mielialaa, reaktionopeutta ja muistia.

Kofeiinin lisäksi vihreä tee sisältää myös aminohappo L-teaniinia. Teaniini vaikuttaa välittäjäaineeseen nimeltään GABA, jolla on rauhoittava vaikutus. Sen on havaittu tehostavat dopamiinin tuotantoa entisestään.

Kofeiini ja teaniini toimivat erityisen hyvin yhdessä. Kofeiinin piristävä vaikutus tehostaa toimintaa, kun taas teaniinin rauhoittava vaikutus estää ylikierroksille menoa.

Vihreä tee on eräs ainoista juomista, jossa esiintyy luontaisesti kofeiinia ja teaniinia yhdessä.

2. Vihreä tee edistää laihtumista

Toinen asia mihin vihreää teetä käytetään paljon on laihtumisen edistämiseksi. Tähän käyttöön sen kapselit toimivatkin ehkä parhaalla tavalla.

Tutkimuksissa on havaittu, että vihreä tee kiihdyttää aineenvaihduntaa.​ Miehillä tehdyssä tutkimuksessa kiihdytyksen suuruudeksi saatiin noin 4 %.

Tämän lisäksi vihreä tee vaikuttaisi lisäävän erityisesti kehon rasvan käyttöä energiaksi. ​Liikunnan aikana rasva paloi jopa 17 % tehokkaammin vihreä tee kapseleita saaneilla ihmisillä.

Mielenkiintoisesti tämä rasva vaikuttaa lähtevän erityisesti vyötärönseudulta.​

3. Vihreän teen antioksidantit voivat suojata syöviltä

Syöpäsolut syntyvät usein hapettumisen aiheuttamien vahinkojen takia. Paras keino suojautua hapettumisen vahingoilta ovat antioksidantit, jotka taistelevat näitä vahinkoja aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan.​

Tutkimuksissa onkin havaittu, että vihreää teetä juovilla havaittaan muita vähemmän syöpiä.​ Huomioitavaa on, että vaikutus oli paras ihmisillä, jotka joivat yli 10 kuppia vihreää teetä päivittäin.

Vihreän teen on havaittu laskevan ainakin seuraavien syöpien riskiä:

  • Rintasyöpä: Eniten vihreää teetä juovien naisten ryhmällä oli 22 % pienempi riski saada rintasyöpä, joka on naisten yleisin syöpä.
  • Eturauhassyöpä: yli 5 kuppia päivässä juovilla miehillä havaittiin jopa 48 % pienempi riski saada eturauhassyöpä, joka on miesten yleisin syöpä.
  • Paksusuolen syöpä: Vihreää teetä päivittäin juovilla kiinalaisnaisilla havaittiin 57 % pienempi riski sairastua paksusuolen syöpään.

Huomionarvoista on se, että maidon lisääminen teehen vaikuttaa vähentävän sen antioksidanttien imeytymistä ja tehoa syöpää vastaan.

Juo siis teesi ilman maitoa, mikäli tahdot saada sen antioksidanteista kaiken irti.​

4. Vihreä tee voi suojata aivojasi vanhuuden tauteja vastaan

Sen lisäksi että vihreä tee voi parantaa aivojesi toimintaa nyt, vaikuttaa se suojaavan niitä myös monilta vanhuksia vaivaavilta ongelmilta.

vihreä tee aivot

Vihreä tee vaikuttaakin olevan tehokkaimmillaan juuri iäkkäillä ihmisillä

Vakavampia näistä ovat Alzheimerin tauti sekä Parkinsonin ​tauti. Kumpikin ovat vakavia neurologisia sairauksia, jotka aiheuttavat vakavia ongelmia.

Eläin- ja koeputkitutkimuksissa on havaittu selvästi, että vihreän teen sisältämät katekiinit laskevat riskiä Alzheimerin tai Parkinsonin taudin syntyyn monilla tavoin.

Toivottavasti saamme asiasta nopeasti tuloksia myös ihmisillä.​

5. Vihreä tee voi parantaa suusi terveyttä

Näillä vihreän teen katekiineilla on myös toinen vaikutus. Ne nimittäin tappavat bakteereja, ja voivat jopa estää virusten iskemistä kehoon.​

Erityisen vahva näyttö on streptococcus mutans bakteeria vastaan., joka on yleisimpiä bakteereja suussa. Tämä bakteeri aiheuttaa mm. plakin syntyä ja on pääasiallinen syy reikien muodostumiseen.

Vihreän teen nauttiminen laskeekin riskiä saada reikiä hampaisiin, ja parantaa muutenkin hampaiden terveyttä.​

Lisäksi pahasta hengityksenhajusta kärsivien kannattaa nauttia vihreää teetä toisestakin syystä. Se nimittäin laskee pahan hajun voimakkuutta.​

6. Vihreä tee voi laskea 2-tyypin-diabeteksen riskiä

2-tyypin-diabetes on yleistyvä ongelma maailmalla ja meillä Suomessa. Sen aiheuttaa kohonneet verensokeriarvot, jotka ovat seurausta insuliiniresistanttiudesta.​

Vihreän teen on nähty parantavan insuliiniresistanttiutta ja samalla laskevan verensokeriarvoja.​

Useita tutkimuksissa tarkastelleessa meta-analyysissa havaittiin, että vihreää teetä juovilla oli noin 18 % pienempi riski saada tämä 2-tyypin-diabetes.​

7. Vihreä tee voi laskea sydänsairauksien riskiä

Suomessa korkeat kolesteroliarvot ja sydänkohtaukset ovat olleet iso ongelma vuosikymmenien ajan. Vihreästä teestä voikin olla apua jonkin verran tätä ongelmaa vastaan.

​Sekä tummemmat teet, että vihreä tee vaikuttavat laskevan kokonaiskolesterolia, ja erityisesti parantavan huonon LDL- kolesterolin määrää.

Vihreää teetä paljon nauttivilla onkin havaittu​ jopa 31 % pienempi riski saada sydänsairaus.

8. Vihreä tee voi saada sinut elämään pidempään

Kaikkien edelläolevien asioiden perusteella on helppo nähdä, miksi vihreän teen nauttiminen voi laskea kokonaiskuolleisuutta.​ Vihreä tee voikin auttaa sinua elämään pidempään.

​Japanilaisia vanhuksia tarkkailleessa tutkimuksessa nähtiin, että yli 5 kuppia vihreää teetä nauttineet vanhuksilla oli huomattavasti pienempi kuolleisuuden riski. 11 vuoden tarkastelujaksolla heillä nähtiin jopa 23 % pienempi kokonaiskuolleisuuden riski naisilla ja 12 % miehillä.

Toisessa samanlaisessa tutkimuksessa 6 vuoden tarkastelujaksolla kokonaiskuolleisuus oli jopa 76 % alhaisempi yli 7 kuppia vihreää teetä nauttineilla ikääntyneillä japanilaisilla.

Vihreän teen juominen vai vihreä tee kapselit?

vihreä tee kapseli

Näytöt vihreän teen eduista ovatkin kiistattomat. Se parantaa aivojen toimintaa, suojaa niitä vanhuuden sairauksilta. Se suojaa sydänsairauksilta, joiltakin syöviltä, 2-tyypin-diabetekselta. Ja kaiken tämän lisäksi se auttaa laihduttamisessa.

Selvää onkin että sitä olisi hyvä saada. Kysymys onkin, missä muodossa?​

Vihreän teen nauttimine on tietenkin aina hyvä ja "luonnollinen" tapa saada vihreän teen etuja. Kuitenkin kuten tutkimuksista kävi ilmi, tulee vihreän teen parhaat edut esille vasta kun käyttömäärät ovat siellä yli 5 kupissa päivittäin.​

Jos 5 kuppia vihreää teetä menee nauttien päivässä, loistavaa! Kuitenkin meitä on monia, joille ajatus tästä määrästä tuo mieleen jotain aivan muuta kuin nautintoa. Tällöin ovat vihreä tee kapselit usein se paras ratkaisu.​

Toinen asia mikä kannattaa ottaa huomioon on, että vihreää teetä juomalla saat huomattavasti enemmän kofeiinia kuin kapselien kautta. Vihreän teen kapseleista kofeiinia on yleensä poistettu aika paljon, jonka takia ne sopivat paremmin kofeiiniherkille ihmisille, tai meille jotka tahtovat kuitenkin nauttia kahvia päivän aikana.

5 kuppia vihreää teetä voikin sisältää aika annoksen kofeiinia, jopa 500 mg päivässä. Tämän takia esim. laihdutuksen aikana kannattaa ehkä siirtyä kapseleihin, jotta nämä hyödyt saisi ilman järkyttävää kofeiiniannosta.​

Yksi vihreä tee kapseli vastaa arvoiltaan noin 3 kuppia vihreää teetä.​ Lisäksi vihreä tee kapselien ravinteiden on nähty imeytyvän kehoon yhtä hyvin tai jopa paremmin kuin juodun teen.

Vihreä tee kapselien turvallisuus

Näitä ei kuitenkaan kannata ottaa liikaa, sillä liian suurina annoksina voivat vihreän teen flavonoidit aiheuttaa ongelmia.​ Joissakin tapauksissa myrkytyksen aiheuttamia ongelmia on havaittu, kun vihreän teen uutetta on otettu yli 10 mg / painokilo päivässä. 

50 kiloisella ihmisellä tämä tarkoittaisi siis 500 mg vihreän teen uutetta, joka on keskimäärin noin 1 kapseli.​

Tämän suhteen on kuitenkin paljon eroja. Osittain yksilöllisiä ja osittain sen suhteen, paljonko kapseleissa on mitäkin aineksia.

Kuitenkin tätä suurempien annosten kanssa kannattaa olla hieman varovainen, ja lopettaa käyttö jos ilmenee esim. vatsavaivoja tai muita ongelmia.

Raskaana olevien naisten tai imettävien naisten kannattaa kapselit jättää pois kokonaan.​ Vihreän teen katekiinit voivat suurina annoksina nimittäin siirtyä sikiöön ja aiheuttaa ongelmia. Vihreää teetä kannattaa myös juoda vain kuppi pari päivässä.

Yhteenveto

​Vihreä tee sisältää lukuisia terveydelle hyviä aineksia, jonka takia sen nauttimista voikin lämpimästi suositella. Moni kuitenkin suosii mielummin vihreä tee kapseleita, sillä vihreää teetä saisi nauttia monta kuppia päivässä kaikkein etujen saamiseksi.

Toiminnaltaan kapselit ja teen juominen vaikuttavat olevan yhtä tehokkaita. Valinta kannattaakin siten tehdä sen mukaan, kuinka paljon nauttii vihreän teen juomisesta.

Toisaalta kofeiinia välttelevien kannattaa suosio kapseleita, sillä niiden kautta tulee huomattavasti vähemmän kofeiinia suhteessa teen juomiseen.​

1 vihreä tee kapseli päivässä vaikuttaakin olevan helppo tapa suojautua monilta vakavilta sairauksilta.

Ihmeitä vihreän teen kapselit eivät aiheuta, mutta antavat suojaa monia ongelmia vastaan, jonka lisäksi pientä etua laihdutuksessa ja aivojen toiminnassa.​

Päivitys Joulukuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin joulukuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen SelfOmniNutritionin Green Tea Fortteen.

Jokainen kapseli sisältää 500 mg vihreä tee uutetta, joka on sopiva määrä lähes kaikille, ilman myrkytyksen vaaroja. 1 kapseli päivässä tuokin lähes kaikki vihreän teen edut helposti ja nopeasti.

vihreä tee kapselit

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.