Lisäravinteet salille – Tehosta treeniäsi oikeilla valinnoilla

Kuntosaliharjoittelussa tavoitteet voivat vaihdella lihaskasvusta kestävyyden parantamiseen. Tässä on otettava huomioon, että täysipainoinen ja monipuolinen ruokavalio on ensiarvoisen tärkeä. Jotkut yksilöt saattavat kuitenkin hyötyä lisäravinteista, erityisesti jos heidän tavoitteenaan on lihasmassan kasvatus tai jos normaali ruokavalio ei täytä kaikkia ravitsemuksellisia tarpeita.

Mitä lisäravinteita sitten kannattaa harkita?

 • Proteiinijauheet: Ne voivat edistää lihasten korjaantumista ja kasvua, etenkin jos harjoitellaan usein ja intensiivisesti.
 • Kreatiini: On suosittu lisäravinne, joka on tunnettu kyvystään parantaa lyhytkestoista suorituskykyä ja voimaa.
 • Vitamiinit ja kivennäisaineet: Ne ovat tärkeitä yleiselle terveydelle ja auttavat ylläpitämään optimaalista suorituskykyä.

Lista suosituista lisäravinteista saliharjoittelua varten:

 • Proteiinit
  • Heraproteiini
  • Kaseiini
  • Kasviperäiset vaihtoehdot
 • Hiilihydraatit
  • Maltodekstriini
  • Vitargo
 • Tehonlisääjät

Lisäravinteiden käytön aloittaminen on hyvä tehdä asiantuntijan kanssa keskustellen, jotta varmistutaan niiden sopivuudesta omiin tavoitteisiin ja terveydentilaan. Harjoittelun tueksi valitut lisäravinteet voivat tuoda lisäarvoa, kunhan ne eivät korvaa terveellisiä ruokailutottumuksia.

Proteiinivalmisteet

Kuntosaliharjoittelijoille ja urheilijoille proteiinivalmisteet tarjoavat tehokkaan tavan täydentää päivittäistä proteiinin saantia. Ne auttavat lihasmassan kasvattamisessa ja toipumisessa.

Heraproteiini

Heraproteiini on suosittu lisäravinne niin urheilijoiden kuin aktiiviliikkujienkin keskuudessa. Se on erittäin nopeasti imeytyvä proteiinilähde, mikä tekee siitä ihanteellisen nautittavaksi heti treenin jälkeen. Heraproteiinin hyötyihin kuuluu myös sen korkea aminohappoprofiili, joka sisältää runsaasti haaraketjuisia aminohappoja (BCAA).

Kaseiini

Kaseiiniproteiini eroaa heraproteiinista hitaamman imeytymisväylänsä ansiosta. Se vapauttaa aminohappoja tasaisesti, minkä vuoksi sitä käytetään usein illalla ennen nukkumaanmenoa. Kaseiini edistää lihasten palautumista yön aikana ja auttaa ylläpitämään lihasmassaa.

Vegaaniset vaihtoehdot

Vegaaniset proteiinivalmisteet ovat hyvä vaihtoehto niille, jotka noudattavat maidotonta tai eläinperäisiä tuotteita välttävää ruokavaliota. Yleisimpiä kasviperäisiä proteiinijauheita ovat soijaproteiini, riisiproteiini, ja herneproteiini. Nämä proteiinilähteet ovat erinomaisia, sillä niiden aminohappoprofiilit ovat yleensä kattavia ja ne ovat helposti sulavia.

Aminohapot ja niiden merkitys

Kun treenataan salilla, aminohapot ovat avainasemassa lihasten rakennuspalikoina ja niiden palautumisessa. Ne ovat proteiinien komponentteja, jotka pitävät kehon toiminnassa ja tukevat urheilijan suorituskykyä.

BCAA

BCAA (Haaraketjuiset aminohapot) ovat erityinen aminohapporyhmä, joka käsittää leusiinin, isoleusiinin ja valiinin. Ne ovat tärkeitä lihasten kasvun ja palautumisen kannalta, sillä ne osallistuvat proteiinisynteesiin ja voivat auttaa vähentämään lihasten väsymistä treenin aikana.

 • Leusiini: edistää proteiinisynteesiä
 • Isoleusiini: auttaa sokeriaineenvaihdunnassa ja lihasten palautumisessa
 • Valiini: tukee lihasaineenvaihduntaa ja energiantuotantoa

EAA

EAA (Välttämättömät aminohapot) ovat aminohappoja, joita keho ei pysty valmistamaan itse vaan ne on saatava ravinnon kautta. EAAt ovat olennaisia lihasten kehityksen ja yleisen hyvinvoinnin kannalta.

 • L-histidiini: tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle
 • L-lysiini: vaikuttaa rasvan muuntamisessa energiaksi ja voi alentaa kolesterolia

Glutamiini

Glutamiini on yksi runsaimmista vapaista aminohapoista ihmiskehossa ja sillä on keskeinen rooli immuunijärjestelmän tukemisessa. Se edistää myös suoliston hyvinvointia, mikä on tärkeää ravinteiden imeytymisen kannalta.

 • Tärkeä lihasten palautumisen ja immuunipuolustuksen kannalta
 • Auttaa ylläpitämään suoliston terveyttä

Energiatuotteet

Energiatuotteet ovat erityisen suosittuja kuntoilijoiden ja urheilijoiden keskuudessa, sillä ne auttavat lisäämään energiaa ja tehoa harjoitusten aikana. Käyttäjät löytävät niistä tarpeellisen lisäbuustin, joka auttaa ylittämään rutiinitreenien tuoman tavanomaisen suorituskyvyn rajat.

Kreatiini

Kreatiini on yksi tunnetuimmista ja tutkituimmista energiatuotteista. Se auttaa lisäämään lihasten voimantuottoa sekä lyhytkestoisissa suorituksissa että raskaassa vastusharjoittelussa. Kreatiini varastoituu lihaksiin, jolloin se:

 • Edistää: Lihasvoimaa ja nopeutta
 • Tukee: Lihasten palautumista ja kasvua

Pre-workout -lisät

Pre-workout -lisät, eli esitreenivalmisteet, ovat monien suosiossa tuomaan lisäenergiaa ennen treeniä. Niiden koostumus on suunniteltu tarjoamaan nopeasti vaikuttavaa energiaa ja usein ne sisältävät:

 • Stimulantteja: Kuten kofeiinia keskittymiskyvyn parantamiseksi
 • Aminohappoja: Esimerkiksi beta-alaniinia, joka voi auttaa lykkäämään väsymystä

Kofeiinituotteet

Kofeiini on tuttu stimulantti, jota käytetään usein virkistäytymiseen ja keskittymiskyvyn parantamiseen. Kuntoilijoille se on arvokas energiaa lisäävä aine, joka:

 • Boostaa: Energiatasoja ja suorituskykyä
 • Parantaa: Tarkkaavaisuutta ja valppautta treenin aikana

Kofeiinituotteita löytyy monenlaisina, tableteista juomiin, ja ne ovatkin helppo tapa saada lisäpotkua treenihetkiin.

Palautumista edistävät lisäravinteet

Kuntoilijat ja urheilijat käyttävät usein lisäravinteita tukeakseen harjoittelunsa tuloksia ja nopeuttaakseen palautumista. Palautumisen nopeuttaminen treenin jälkeen on avainasemassa, jotta keho saa tarvitsemansa ravintoaineet ja pystyy toipumaan jännitteestä.

Palautumisjuomat

Palautumisjuomilla on oleellinen rooli harjoituksen jälkeisessä ravinnonsaannissa. Ne toimittavat lihaksille nopeasti proteiinia ja hiilihydraatteja, jotka ovat tärkeitä lihasten korjaamiselle ja glykogeenivarastojen täydentämiselle. Monet ammattilaiset suosivat palautumisjuomia, jotka yhdistävät maltodekstriiniä tai isomaltuloosia nopeaksi energianlähteeksi sekä tärkeitä vitamiineja ja elektrolyyttejä kehon tasapainon palauttamiseksi.

Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot ovat tärkeitä terveelle sydämelle ja aivojen toiminnalle, mutta ne auttavat myös lihasten palautumista vähentämällä tulehdusta, jonka treeni voi aiheuttaa. Tämä hyödyntää erityisesti pitkäketjuisia EPA- ja DHA-rasvahappoja, jotka ovat omega-3-rasvahappojen aktiivisimpia muotoja ja edistävät kehon palautumista fyysisestä rasituksesta.

Vitamiinit ja mineraalit

Kuntoilijat ja urheilijat tarvitsevat vitamiineja ja mineraaleja tukemaan kehonsa toimintoja ja parantamaan suorituskykyä salilla. Ne ovat avainasemassa kehon normaalissa toiminnassa ja auttavat palautumisessa.

Monivitamiinivalmisteet

Monivitamiinivalmisteet sisältävät laajan kirjon erilaisia vitamiineja, jotka on suunniteltu kattamaan ihmisen päivittäinen tarve yhdessä helposti nautittavassa muodossa. Ne varmistavat, että keho saa tasaisesti kaikki tarvittavat vitamiinit, kuten A-, C- ja D-vitamiinit sekä B-vitamiinikompleksin, jotka tukevat energia-aineenvaihduntaa ja hermoston toimintaa.

Mineraalilisät

Mineraalilisät ovat tärkeitä yksittäisten mineraalien saannin turvaamisessa, erityisesti jos ruokavalio on yksipuolinen tai tiukka. Esimerkiksi kalsium on välttämätön luuston terveydelle, magnesium edistää lihasten normaalia toimintaa ja rauta on tärkeä hapen kuljetuksessa veressä. Mineraalilisät voi ottaa tablettina, kapselina tai jauheena, riippuen yksilön tarpeista ja mieltymyksistä.

Painonhallintatuotteet

Monet kuntosaliharrastajat käyttävät painonhallintatuotteita tavoitteidensa saavuttamiseksi. Tuotevalikoima on laaja, mutta erityisen suosittuja ovat L-karnitiini ja rasvanpolttajat, jotka voivat tukea painonpudotusta ja kehonkoostumuksen parantamista.

L-karnitiini

L-karnitiini on suosittu lisäravinne painonhallintatuotteiden joukossa. Sen tehtävä on siirtää rasvahappoja solujen mitokondrioihin, joissa rasvat voidaan polttaa energiaksi. Tämä prosessi voi edistää rasvanpolttoa, erityisesti kun sitä käytetään yhdessä asianmukaisen ruokavalion ja säännöllisen liikunnan kanssa.

 • Käyttötarkoitus: Energian tuotannon tukeminen, rasvanpolton edistäminen
 • Annostus: Yleisimmät suositukset vaihtelevat välillä 500-2000 mg päivässä
 • Käyttöhetki: Usein suositellaan nautittavaksi ennen liikuntasuoritusta

Rasvanpolttajat

Rasvanpolttajat ovat tuoteryhmä, joka sisältää erilaisia valmisteita painonpudotuksen tueksi. Näiden tuotteiden koostumus voi vaihdella, mutta tyypillisesti ne sisältävät yhdistelmiä aineita, kuten kofeiinia, vihreän teen uutetta ja muita aineenvaihduntaa nopeuttavia komponentteja. Nämä aineet voivat edistää termogeneesiä, joka on kehon luonnollinen prosessi tuottaa lämpöä polttamalla kaloreita.

 • Tyypilliset ainesosat:
  • Kofeiini
  • Vihreän teen uute
  • L-tyrosiini
  • Cayennenpippuri
 • Hyödyt: Aineenvaihdunnan nopeuttaminen, energiatason nostaminen, näläntunteen vähentäminen
 • Käyttövinkki: Noudatettava valmistajan antamia suosituksia ja varottava käyttämästä iltaisin, ettei uni häiriinny

Painonhallintatuotteita valittaessa on tärkeä muistaa, että niiden tehokkuus perustuu kokonaisvaltaiseen lähestymiseen terveellisiin elämäntapoihin, joihin kuuluu tasapainoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta.

Erikoistuotteet

Kuntosaliharjoittelijoille suunnitellut lisäravinteet kattavat laajan valikoiman tuotteita, joita käytetään erityisesti tietyissä tarpeissa, kuten nivelten tukemisessa ja testosteronitason tehostamisessa.

Nivelten tuki

Nivelten hyvinvointi on tärkeää erityisesti painoja nostaville urheilijoille. Markkinoilla on lukuisia tuotteita, jotka sisältävät esimerkiksi glukosamiinia, kondroitiinia ja MSM:ää (metyylisulfonyylimetaania). Nämä aineet voivat auttaa ylläpitämään nivelten terveyttä ja liikkuvuutta.

Testosteronin tehostajat

Testosteronin tehostajia käytetään yleensä luonnolliseen testosteronituotannon edistämiseen. Ne voivat sisältää eri yhdistelmiä aineista, kuten D-asparagiinihappoa, tribulus terrestrista ja fenugreek-siementä. Nämä ainesosat voivat tukea lihaskasvua ja fyysistä suorituskykyä.