Kreatiini terveysvaikutukset ja hyödyt: Voimaa ja Vitaliteettia Arkeesi!

Kreatiini on erityisen suosittu lisäravinne, jolla on lukuisia terveysvaikutuksia. Sen on osoitettu edistävän sydänterveyttä, lisäävän lihasvoimaa sekä parantavan kognitiivisia toimintoja.

Sydänterveyden edistäminen

Kreatiini voi auttaa alentamaan homokysteiinin tasoa veressä, mikä voi olla hyödyllistä sydänterveyden kannalta. Se on myös osoittanut potentiaalia sydämen energiametabolian parantamisessa, joka on tärkeää sydämen toiminnalle.

Lihasvoiman ja suorituskyvyn parantaminen

Kreatiini on tunnettu kyvystään parantaa lihasvoimaa ja suorituskykyä etenkin lyhytkestoisissa, korkean intensiteetin harjoituksissa. Lihassolujen energiavarastojen kasvu kreatiinin avulla tekee siitä tehokkaan:

 • Voiman ja lihasmassan kasvattaja
 • Suorituskyvyn parantaja erityisesti taito- ja voimalajeissa

Aivoterveyden ja kognitiivisten toimintojen tuki

Tutkimukset viittaavat siihen, että kreatiini voi tukea aivoterveyttä ja auttaa kognitiivisten toimintojen ylläpidossa. Se tarjoaa aivoille lisäenergiaa, mikä saattaa olla hyödyllistä erityisesti vaativissa tehtävissä ja stressaavissa tilanteissa.

Kreatiinin hyödyt eri käyttäjäryhmille

Kreatiini on suosittu ravintolisä, joka tunnetaan etenkin urheilijoiden keskuudessa. Sen on todettu tarjoavan hyötyjä useille erilaisille käyttäjäryhmille, kuten urheilijoille, vanhemmille aikuisille sekä kasviperäistä ruokavaliota noudattaville.

Urheilijat ja kestävyys

Urheilijat hyödyntävät kreatiinia erityisesti lyhytkestoisissa, korkeatehoisissa suorituksissa, kuten sprinteissä tai painonnostossa. Kreatiinin on todettu:

 • Lisäävän lihasmassaa ja voimaa: Kreatiinin käytön yhteydessä lihassolukko voi tehokkaammin varastoida energiaa, mikä johtaa parempaan voimantuottoon.
 • Parantavan suorituskykyä: Kreatiini voi auttaa urheilijoita suorittamaan korkean intensiteetin harjoituksia tehokkaammin, mikä voi johtaa parempiin tuloksiin.

Vanhemmat aikuiset ja lihasmassan ylläpito

Vanhemmat aikuiset voivat kohdata haasteita lihasmassan ylläpidossa ikääntyessään. Kreatiinin käytöllä on havaittu olevan seuraavia etuja:

 • Parannetaan lihasmassan säilymistä: Regular kreatiinin saanti voi auttaa ehkäisemään ikään liittyvää lihasmassan vähenemistä.
 • Tukee fyysistä toimintakykyä: Kreatiini voi auttaa ylläpitämään vanhempien aikuisten lihasvoimaa ja kestävyyttä, mikä on tärkeää päivittäisen toimintakyvyn kannalta.

Vegaanit ja kasvissyöjät

Vegaanit ja kasvissyöjät saattavat saada ruokavaliostaan vähemmän kreatiinia, sillä se esiintyy pääasiassa eläinperäisissä tuotteissa. Kreatiinin nauttiminen lisäravinteena voi tarjota seuraavat edut:

 • Täydentää ruokavalion kreatiinipuutteet: Kasviperäisestä ruokavaliosta puuttuva kreatiini voidaan korvata ravintolisällä.
 • Edistää lihasvoimaa ja suorituskykyä: Tämä on hyödyllistä etenkin niille kasvissyöjille ja vegaaneille, jotka harjoittavat voimaa tai nopeutta vaativia urheilulajeja.

Käyttämällä kreatiinia ravintolisänä, eri käyttäjäryhmät voivat saavuttaa erilaisia terveydelle ja suorituskyvylle hyödyllisiä vaikutuksia.

Kreatiinin käytön turvallisuus

Kreatiini on yksi tutkituimmista lisäravinteista ja sen käyttöön liittyy tietty turvallisuuden tunne. Useimmat tutkimukset puhuvat sen hyväksi, sillä ne osoittavat, että kreatiini on turvallista käyttää pitkäaikaisestikin, kun noudatetaan suositeltuja annostuksia. Kreatiinin säännöllinen käyttö voi tuoda monia hyötyjä kehonrakentajille ja urheilijoille.

Suositeltu annostus:

 • Ylläpitoannos: 3–5 grammaa päivässä
 • Latausvaihe (valinnainen): noin 20 grammaa päivässä 5–7 päivän ajan

Mahdolliset sivuvaikutukset ovat usein lieviä, ja ne voivat sisältää:

 • Lihasten kramppit
 • Vatsavaivat
 • Dehydraatio

Turvallisuuden takaamiseksi on suositeltavaa nauttia runsaasti vettä kreatiinikuurin aikana ja keskustella lääkärin kanssa, jos on terveydellisiä huolenaiheita. Erityisesti ne, joilla on munuaissairauksia, saattavat tarvita lääkärin neuvontaa ennen kreatiinin käyttöä.

Tarkkailemalla kehon reaktioita ja noudattamalla suosituksia voi hyödyntää kreatiinin tarjoamia etuja, kuten lisääntynyttä voimaa ja nopeampaa palautumista, minimoiden samalla mahdolliset riskit.

Annostelu ja optimaalinen käyttö

Kreatiinin annostelu voi vaihdella yksilöllisten tarpeiden mukaan, mutta yleisesti hyväksytty tapa on aloittaa ns. latausvaiheella. Tällöin käyttäjä nauttii noin 20 grammaa kreatiinia päivässä, jaettuna 3-4 annokseen, 5-7 päivän ajan. Tämän jälkeen siirrytään ylläpitovaiheeseen, jolloin päivittäinen annos on noin 3-5 grammaa.

Ylläpitovaihe:

 • Päivittäinen annos: 3-5 grammaa
 • Nautitaan kerta-annoksena

Tärkeää huomata on, että kreatiinia tulisi nauttia runsaan veden kera sen nestettä sitovan vaikutuksen vuoksi. Kreatiinin säännöllinen käyttö edellyttää myös tasapainoista ja monipuolista ruokavaliota.

Annostelun optimointi:

 • Latausvaihe: Ei välttämätön, mutta voi nopeuttaa kreatiinin kertymistä lihaksiin
 • Nautitaan yhdessä hiilihydraattien kanssa: Parantaa imeytymistä

Vaikka lisäravinne on yleensä turvallinen, on suositeltavaa keskustella lääkärin tai ravitsemusterapeutin kanssa ennen sen käytön aloittamista. Erityisesti, jos käyttäjällä on terveysongelmia tai hän käyttää muita lääkeaineita. Kreatiinin käyttöä ei suositella raskaana oleville eikä imettäville äideille.

Jokaisen urheilijan tai kuntoilijan tulisi muistaa, että kreatiinin annostelussa on kyse henkilökohtaisista tarpeista ja tavoitteista, ja sen optimaalinen käyttö voi vaihdella yksilöittäin.

Kreatiinin eri muodot

Kreatiinia on saatavilla eri muodoissa, joilla jokaisella on omat ominaisuutensa. Ne on suunniteltu parantamaan liukoisuutta tai imeytymistä. Yleisimpiä kreatiinin muotoja ovat:

 • Kreatiinimonohydraatti: Tämä on perinteisin ja laajimmin tutkittu muoto. Se on yleensä edullisin vaihtoehto ja sitä pidetään monesti tehokkaimpana ja turvallisimpana täydentämään kreatiinivarastoja.
 • Kreatiinietylesteri: Markkinoitu nopeammin imeytyvänä muotona, mutta tutkimukset eivät välttämättä tue näitä väitteitä. Tämän muodon väitetään vähentävän vatsavaivojen riskiä.
 • Puskuroitu kreatiini: Tunnetaan myös ”kreatiinialkaliinina”. Sen väitetään vastustavan mahahapon vaikutuksia paremmin, mikä mahdollisesti parantaa imeytymistä. Näyttö tästä on kuitenkin ristiriitaista.
 • Mikronisoitu kreatiini: Hienojakoisempaa kreatiinimonohydraattia, jonka on tarkoitus liueta nesteeseen paremmin ja imeytyä nopeammin.
 • Kreatiinisitraatti: Kreatiini yhdistettynä sitruunahappoon. Tämän muodon on esitetty parantavan liukenemista vedessä, mutta se onkin kalliimpi vaihtoehto.

Jokainen muoto tarjoaa saman perusedun: ne auttavat varastoimaan lihaksistoon fosfokreatiinia, joka on tärkeä energialähde lihastyölle, erityisesti lyhytkestoisissa, räjähtävissä suorituksissa. Käyttäjän tulisi valita se kreatiinin muoto, joka sopii parhaiten hänen budjettiinsa, makuunsa ja yksilöllisiin tarpeisiinsa.

Usein kysytyt kysymykset kreatiinin käytöstä

Mikä on kreatiini?
Kreatiini on luonnossa esiintyvä aminohappojohdannainen, jota löytyy ihmiskehosta ja joitakin ruoka-aineita, kuten lihaa ja kalaa. Se auttaa lihaksia tuottamaan ja varastoimaan energiaa.

Mitkä ovat kreatiinin terveyshyödyt?

 • Lihasten energiatuotannon tehostuminen: Erityisesti lyhytkestoisessa, suurella intensiteetillä tapahtuvassa suorituksessa.
 • Lihasmassan lisääntyminen: Kreatiinin on havaittu tukevan proteiinisynteesiä.
 • Nopeutettu palautuminen: Monet käyttäjät raportoivat nopeammasta palautumisesta raskaan harjoittelun jälkeen.

Voiko kreatiini aiheuttaa haittavaikutuksia?
Yleisesti ottaen kreatiinin käyttö on turvallista, mutta joillakin voi ilmetä lieviä sivuvaikutuksia, kuten nesteen kertymistä, painonnousua ja mahdollisesti ruoansulatushäiriöitä.

HaittavaikutuksetKuvaus
Nesteen kertyminenKreatiini sitoo nestettä lihaksiin.
PainonnousuOsin nesteen kertymisen vuoksi.
RuoansulatushäiriötMahdolliset vatsavaivat suurilla annoksilla.

Onko kaikille sopivaa käyttää kreatiinia?
Vaikka suurimmalle osalle ihmisistä kreatiinin käyttö sopii hyvin, tietyissä tilanteissa, kuten munuaisten vajaatoiminnassa, sen käyttämistä tulisi välttää. On suositeltavaa keskustella lääkärin kanssa ennen kreatiinin käytön aloittamista.

Miten kreatiinia tulisi käyttää?
Suositeltu annostus vaihtelee, mutta yleinen ohje on käyttää 3–5 grammaa päivässä. Jotkut suosivat kuuriluontoista käyttöä, jossa kreatiinia käytetään jaksoissa.

Jätä kommentti