LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Hamppuproteiini – Parempaa kuin Heraproteiini?

Päivitys Joulukuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin joulukuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen CocoVin hamppuproteiinijauheeseen.

Se on luonnonmukaisesti hampunsiemenistä valmistettu jauhe, jota ei ole käsitelty turhaan. Lisäksi jauhetut siemenet ovat luomu-sertifikoituja, joten voit olla varma niiden puhtaudesta.

CocoVi on tunnettu luomutuotteiden ja superfoodien valmistaja, joka on tunnettu laadukkaista tuotteistaan.​

ostahamppuproteiini

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.

Heraproteiini on suosittu tapa kuntolijoiden keskuudessa huolehtia proteiinin saannista. Kuitenkin hera ei todellakaan ole ainoa proteiinijauhe, vaan markkinoilla on monia muitakin.

Eräs suosituimmista on hamppuproteiini, joka sopii erityisesti vegaaneille ja kasvissyöjille. Hampun siemenet ovat eräs parhaista kasvisproteiininlähteistä, joissa on kaikkia kehosi tarvitsemia aminohappoja.​

Ja ei, sanotaan se tähän ihan heti alkuun. Hampunsiemenien syönti ei aiheuta ongelmia huumetesteissä, sillä sallitut määrät THC:tä ovat nykyään niin pienet. Vielä joskus 90 -luvulla tämä riski oli olemassa, mutta nyt EU -aikana sitä ei enään ole.

Miten hamppuproteiini siis eroaa suositusta veljestään heraproteiinista? Otetaan asiasta selvää...​

Hamppuproteiinijauheen Valmistus

Hamppuproteiinijauhe on nimensä mukaisesti valmistettu hampusta, tarkemmin ottaen sen siemenistä. Se on yleensä tehty tietystä Cannabis sativa -kasvin versiosta, joka tekee erityisen paljon siemeniä.

hamppuproteiini

Hamppukasvien lehtiä

Hampunsiemenet tässä muodossa ovat kuitenkin hyvin eriasia kuin hampun toinen tunnettu muoto eli marijuana. Marijuanan vaikuttavaa ainetta THC:ta on hampussa hyvin vähän.

Siinä missä marijuanassa THC:tä on noin 5 - 10 +%, hampussa määrät ovat yleensä alle prosentin luokkaa. Ei siis tarvitse pelätä, että hampun siementen tai hamppuproteiinin syönti aiheuttaisi samanlaista huumautumista kuin marijuana. Se on aivan turvallista ja laillista.

Hamppuproteiinia myydään usein hyvin käsittelemättömässä muodossa. Yleensä sitä myydän vain jauhetussa muodossa, ilman mitään lisäaineita tai muuta ylimääräistä. Näin ollen se voi olla parempi vaihtoehto heille, jotka eivät halua tai kestä lisäaineita tai muita makeutusaineita, joita herajauheisiin on usein lisätty.

Hamppu- Vs. muut proteiinit ravintoarvoiltaan

Koska hamppuproteiinit ovat selvästi vähemmän käsiteltyjä kuin muut proteiinivalmisteet, ovat niiden ravintoarvotkin hieman erilaiset. Siinä missä muut valmisteet (heraproteiini, riisiproteiini ja soijaproteiini) ovat käsitelty pitkälle proteiinin eristämiseksi, on hamppuproteiinissa enemmän muutakin kuin proteiinia.

Heraproteiinin, riisiproteiinin ja soijaproteiinin ravintoarvot näyttävät keskimäärin kutakuinkin seuraavanlaisilta (per 100 g):​

 • Proteiinia 70 - 90 g​
 • Hiilihydraatteja 0 - 9 g
 • Rasvoja 2 - 5 g

Hamppuproteiini pitää sisällään taas noin seuraavanlaiset arvot:

 • Proteiinia noin 50 g
 • Hiilihydraatteja noin 25 g, joista puolet kuitua
 • Rasvaa noin 9 g, joista osa omega-3-rasvahappoja.​

Merkittävän erona voidaan pitää myös sitä, että hamppuproteiinissa on mukana ravinteita, joita muissa proteiineissa ei ole. 

Hampunsiemenet sisältävät luontaisesti siemenien tavoin paljon hyödyllisiä ravinteita, jotka tulevat jauhettujen siemenien mukana ikäänkuin "kaupan päälle". ​

Hamppuproteiini onkin erinomainen magnesiumin, raudan, sinkin, kalsiumin ja kaliumin lähde.​ 100 g hamppuproteiinia sisältää:

 • 995 mg magnesiumia ( lähes 3 kertaa päivänsaantisuosituksen)
 • 17,2 mg rautaa ( hieman yli saantisuosituksen)
 • 13,8 mg sinkkiä (Noin puolet päivänsaantisuosituksesta)
 • 180 mg kalsiumia ( 20 % suosituksesta)
 • 1,6 g kaliumia ( Noin saantisuositus )

Hamppuproteiinin edut

Hamppuproteiinilla onkin 2 merkittävää etua muihin proteiinivalmisteihin verrattuna terveydelliseltä kannalta.​

hampunsiemenet

Proteiini on tärkeä lihasten rakennusaine, jota tarvitaan erityisen paljon lihaksia kasvatettaessa.

Ensimmäinen on sen erinomaiset rasvatasapaino, ja toinen on sen sisältämät muut ravinteet, joita jo yllä listattiin.​

Hamppuproteiini ja omega-3:set

​Hampunsiemenet omaavat lähes täydellisen 3:1 tasapainon omega-3- ja omega-6-rasvahappojen välillä. Keskimäärin mitä enemmän ihminen saa omega-3:sia, sitä parempi. Tärkeää on kuitenkin huolehti myös ettei omega-6:sia tule liikaa, sillä ne voivat helposti aiheuttaa tulehtuneisuutta kehossa. Tasapaino näiden välillä onkin tärkeää.

Tämän takia hamppuproteiinin 3:1 onkin erinomainen, ja eräs harvoista lähteistä joissa se on näin loistava terveyden kannalta.​

Vaikka hamppuproteiinin omega-3-rasvahapot ovat ALA -muotoa ( lue tarkemmin omega-3:sien muodoista tästä)​, on se kuitenkin huomattavasti parempi kuin muut ravinneköyhät proteiinivalmisteet.

Lisäksi voidaan mainita, että hampunsiemenet omaavat eräs omega-6-rasvahappojen muotoa (GLA), joka estää luidenkatoa iän myötä. Vanhukset jotka saivat sitä lisäravinteen muodossa omega-3:sien ohessa paransivat tutkimuksessa luidensa tiheyttä huomattavasti.​

Hamppuproteiinin kuidut

Kuitua saa moni suomalainen liian vähän. Hamppuproteiini on kuitenkin erinomainen kuidun lähde, sillä noin puolet sen hiilareista on kuitua.

Hampunsiemenet sisältävät sekä ​sulavia että ei-sulavia kuituja, jotka kumpikin hoitavat tärkeää osaa ruoansulatuskanavissa.

Hamppuproteiini voi siis samalla parantaa myös ruoansulatuksesi toimintaa, lihasten kasvun ohella.​

Hamppuproteiini turvallista?

Sana hamppu saa jo monet kuvittelemaan marijuanan, Kuitenkin hampulla ja marijuanalla on selvä ero, ja hamppu sisältää huomattavasti vähemmän marijuanan huumaavaa ainetta THC:tä. 

hamppu

Hampusta voidaan tehdä myös koristeita ja asusteita

Se on erittäin turvallinen proteiinijauheen muoto. Kuitenkin on pari tilannetta, joissa sen käytön kanssa kannattaa olla tarkkana.​

1. Se saattaa aiheuttaa heikkoa ripulia alussa. Jotkut ihmiset voivat kärsiä ripulista hamppuproteiinin käyttöä aloittaessaan. Tämän johtuu usein siitä, että vatsa ei ole tottunut sen rakenteeseen, varsinkin jos kuitua ei ole aiemmin tullut juurikaan syötyä. Tätä voi helpottaa pienentämällä annoksia kunnes vatsa tottuu hamppuproteiiniin.

2. Voi pahentaa herpestä.​ Hampunsiemenissä on melko runsaasti aminohappo arginiinia, jonka suuret määrät kehossa voivat pahentaa herpeksen tilaa. Herpes -virus sää hyvin energiaa juuri arginiinista, jonka takia herpeksestä kärsivien kannattaa olla tämän kanssa tarkkana.

3. Autoimmuunisairauksista kärsivillä.​ Hampunsiemenissä on paljon eräs proteiinin muotoa (edestiini), joka edistää kehon kykyä tehdä monia vastustusaineita. Monille terveille tämä on ihan positiivinen asia, mutta henkilöillä jotka kärsivät jostakin autoimmuunisairaudesta tämä voi olla liiaksi.

Tutkimustulokset tämän asian suhteen ovat vielä ​epäselvät, mutta kannattaa ainakin olla erittäin tarkkana ihan varmuuden varalta jos kärsii autoimmuunisairaudesta ja alkaa kuitenkin ottamaan hamppuproteiinia.

Yhteenveto

Totta puhuen olin itsekkin yllättynyt tätä asiaa tutkiessani siitä, kuinka hyvältä hamppuproteiinia vaikuttaa. Se on lähes ainoa proteiinijauhe, jota ei ole voimakkaasti käsitelty. Tämän ansioista siinä on monia niitä hyviä ravinteita, joita siemenet ovat usein täynnä.

Verrattuna muihin proteiinijauheisiin voimme nähdä seuraavaa:

Plussat

 • "Ylimääräiset" ravinteet (mineraalit, kuitu, rasvahapot)
 • Kohtuullinen hinta
 • Sopii vegaaneille
 • Ei gluteenia, laktoosia yms.
 • Vähemmän käsitelty kuin muut

Miinukset

 • Vähemmän proteiinia
 • Enemmän hiilareita ( Ei täten ehkä sovellu esim. ketoosidieetille)
 • Ei kaikkein halvin
 • Pitää maustaa itse

Kaikenkaikkiaan voidaan sanoa, että hamppuproteiinia on erinomainen valinta vegaaneille ja kaikille, jotka etsivät jotakin luontaista proteiinijauhetta. Kuitenkin houkuttelevat kaikille sen tekee sen loistavat ravinteet, ja esimerkiksi magnesiumlisät voi jättää lähes kokonaan pois jos korvaa herajuomansa hamppuproteiinilla.

Jos etsit halvinta proteiinin lähdettä, josta saat vain helposti proteiinia, on heraproteiini vielä ykkönen. Jos kuitenkin muut ravinteet, luontaisuus ja yleinen terveys on tärkeää, on hamppuproteiinin valinta erittäin hyvä vaihtoehto proteiinijauheiden markkinoilla.​

Päivitys Joulukuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin joulukuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen CocoVin hamppuproteiinijauheeseen.

Se on luonnonmukaisesti hampunsiemenistä valmistettu jauhe, jota ei ole käsitelty turhaan. Lisäksi jauhetut siemenet ovat luomu-sertifikoituja, joten voit olla varma niiden puhtaudesta.

CocoVi on tunnettu luomutuotteiden ja superfoodien valmistaja, joka on tunnettu laadukkaista tuotteistaan.​

ostahamppuproteiini

Tämän takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tälle tuotteelle. Sitä saa ostettua ainakin Aminopörssistä, ehkä joistakin muistakin kaupoista.