LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

Chia Siementen Terveysedut – 9 Syytä Miksi Sinun Pitäisi Syödä Näitä Siemeniä

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen CocoVin luomu chia siemeniin ( 1 kilo ).

CocoVi on tunnettu luomu- ja korkealaatuisista elintarvikkeista. Sen chia siemenet on kasvatettu luomuna Boliviassa. Ne säilyvät kotona melko pitkään ihan huoneenlämmössä, ja niitä voi laittaa vaikka jogurttiin, mysliin tai smoothieisiin.

Ostamalla CocoVin siemeniä, voit olla varma että saat laadukkaita ja ilman kasvimyrkkyjä kasvatettuja siemeniä. Tuote on myynnissä mm. Aminopörssissä.

chiasiemenet

Chia siemenet ovat vielä melko tuntemattomia Suomessa, mutta ne ovat osoittautumassa yhdeksi kaikkein terveellisimmistä ruoista maapallollamme. Niissä on lukuisia terveydellisiä vaikutuksia sekä keholle että aivoille, joista luettelen tässä artikkelissa 9.

#1 Chian siemenissä on todella paljon ravinteita, mutta vähän kaloreita

chian siemenet

​Chian siemenet ovat pieniä, tummia siemeniä Salvia Hispanica -nimisestä kasvista, joka on sukua mintulle.

Kasvi kasvaa luonnossa Etelä-Amerikassa, ja olikin tärkeä aikoinaan jo Atzteekeille ja Maija -kansalle. "Chia" sanakin on muinaista Maijan kieltä, ja tarkoittaa voimaa.​

Mitä nämä pienet siemenet sitten pitävät sisällään? Ainakin seuraavia [1]:

Arvot ovat per 100 grammaa siemeniä​

  • Proteiinia 16,5 g
  • Kuitua 34,5 g
  • Kaloreita 486 kcal
  • Magnesiumia 335 mg
  • Sinkkiä 4,6 g
  • Lisäksi monia muita vitamiineja kuten B-, A- ja E-vitamiinia.

Syömällä esimerkiksi ruokalusikallisen näitä siemeniä päivässä, saisit ison osan tarpeellisista ravinteista, eikä kaloreita tulisi kuitenkaan kuin noin 100.

#2 Chian siemenet ovat täynnä antioksidantteja

Nämä siemenet ovat täynnä antioksidantteja, joiden tehtävä on suojella siementen rasvoja pilaantumasta. Antioksidantit estävät ihmisen kehossa vapaiden radikaalien syntymistä, jotka voivat vaurioittaa soluja ja johtaa vanhenemiseen ja syöpään.

Harva suomalainen syö suositusten mukaisen määrän hedelmiä ja vihanneksia, jonka takia antioksidanttien lisäsaanti voisi tehdä heidän terveydelleen todella hyvää.​

#3 Lähes kaikki Chia siementen hiilihydraatit ovat kuitua

Siemenissä on noin 38 grammaa hiilihydraatteja 100 grammaa kohden, mutta noin 90 % näistä on kuitua, joka ei nosta verensokeria samalla tavalla.

Koska hiilihydraatit ovat lähes pelkästään kuitua, myöskin vähähiilihydraattista ruokavaliota käyttävät voivat näitä siemeniä syödä melko vapaasti.​

Kun nämä kuitu-rikkaat siemenet tulevat vatsalaukkuun, pystyvät ne imemään sisäänsä jopa 10-kertaisen määrän vettä, turvoten​ kooltaan ja täyttäen vatsasi. Tämän seurauksena tunnet olosi täydemmäksi pitkään, joka voi auttaa myös pudottamaan painoa.

Kuitu auttaa myös vahvistamaan suoliston terveellisten bakteerien hyvinvointia, jonka merkitys yleiselle terveydentilalle on havaittu olevan todella suuri.​

#4 Chia siemenissä on paljon omega-3-rasvahappoja

Jos olet jo lukenut omega-3 artikkelimme, tiedät että näiden rasvahappojen saannilla on selvä yhteys sydämen ja aivojen toimintaan.

Chia siemenet ovat yksi parhaista kasvis omega-3 lähteistä ja niissä on grammaa kohden enemmän näitä rasvoja kuin vaikkapa lohessa.

lohifilee

On hyvä kuitenkin huomata, että näiden siementen omega-3-rasvahapot ovat ALA -muodossa, jota ihmisen keho on melko huono käyttämään. Tämän takia ne eivät tule hyötykäyttöön niin tehokkaasti kuin eläinlähteistä saadut omega-3:set.

Tarkemmin voit lukea eri omega-3-rasvahappojen muodoista tästä artikkelista.​

Pääasialliseksi omega-3-rasvahappojen lähteeksi chian siemenistä ei siis ole, mutta osana muuta saanti esimerkiksi kaloista, antavat ne hyvän boostin kaupanpäälle näiden terveellisten rasvahappojen saannissa.

#5 Chia siemenissä on runsaasti hyvää proteiinia

Noin 14 prosentti siementen raakapainosta on proteiinia, joka on aika korkea luku kasvikunnan lähteille. Tämä proteiini on myöskin aminohapoiltaan hyvin jakautunutta, jonka ansiosta ne ovat tehokkaasti kehon käytettävissä.

Riittävä proteiini saanti on tärkeää moniltakin kantilta. Se auttaa lihasten säilymisessä tai kasvattamisessa, jonka lisäksi proteiinin on havaittu pitävän nälän tehokkaammin loitolla kuin hiilihydraattien.

#6  Kiitos suuren määrän proteiinia ja kuitua, chia siemenet voivat auttaa sinua laihtumaan

Chia siemenillä on useita ominaisuuksia, jotka tukevat painonpudotusta.

  1. Niissä on runsaasti täyttävää proteiinia
  2. Niissä on paljon kuitua, joka turpoaa vatsalaukussa, pitäen sen täynnä pitkään​

Näiden takia niiden pitäisi suojata nälältä, ja auttamaan täten syömään loppupeleissä vähemmän.

chia siemenet ja laihdutus

Valitettavasti tutkimusten tulokset eivät oikein tue tätä ajatusta.​ 50 grammaa päivässä ei vaikuttanut kehon painoon, ja samanlaista tulosta on saatu muistakin tutkimuksista.

Uskon kuitenkin, että osana ruokavaliota chian siemenet voivat helpottaa jonkin verran laihdutusta, joskaan eivät ole tietenkään mikään ihmeruoka, joka korvaisi muut mahdolliset huonot ruokailutavat.​

#7  Chian siemenet suojaavat luitasi

Näissä siemenissä on paljon monia erityisesti luiden terveyteen vaikuttavia ravinteita.

Näitä ovat mm. kalsium, fosfori, magnesium ja tietenkin proteiini.​ Yhdessä ruokalusikallisessa näitä siemeniä on jopa 15 % päivän saantisuosituksesta kalsiumia.

Erityisesti jos et juo maitoa, ovat nämä siemenet erinomainen korvaava lähde kalsiumille ja muille luita suojaaville ravinteille.​

#8  Chia siemenet voivat auttaa merkittävästä 2-tyypin-diabeteksen hoidossa

Merkittävä havainto näiden siementen tehossa diabeteksen hoidossa tehtiin tarkkailtaessa 20 2-tyypin-diabeteksesta kärsivää potilasta. He saivat joko 37 grammaa vehnää tai chia siemeniä päivässä 12 viikon ajan.

Chian siemeniä saanut ryhmä paransi terveyttään huomattavasti verrattuna kontrolliryhmään.​

Heidän verenpainearvona laski keskimäärin 6 mm/HG, ja tulehtuneisuutta mittavaa arvo hs-CRP laski keskimäärin jopa 40 %.

Tämä tulos onkin saanut tutkijat pohtimaan tarkemmin chia siementen käyttöä 2-tyypin-diabeteksen hoidossa.​

#9  Muita syitä, joista on vielä epävarmuutta.

Chia siemenet ja sydänsairaudet

sydänterveys

Koska näissä siemenissä on paljon kuitua ja omega-3-rasvahappoja, niiden pitäisi teorian mukaan auttaa sydänsairauksilta suojautumista. Tätä onkin testattu monissa tutkimuksissa, mutta saadut tulokset ovat olleet epävarmoja.

Tutkimuksissa, joissa on alettu syödä ruokavaliota, joka sisältää chia siemeniä, soijaproteiinia, kauraa sekä erityisestä meksikolaista kaktusta, on nähty että koehenkilöiden huono kolesteroli LDL laski, hyvä kolesteroli HDL nousi ja tulehtuneisuus kehossa laski.

Kuitenkin tutkimuksessa, missä ​annettiin vain chian siemeniä, ei samanlaista vaikutusta havaittu.

Kuitenin esimerkiksi rottatutkimuksissa chia siementen saannin on nähty parantavat kolesteroliarvoja, laskevan tulehtuneisuutta ja parantavan insuliiniresistanssia.​

Selvää varmuutta siis chia siementen vaikutuksesta sydänsairauksia vastaan ei siis vielä ole, mutta ainakaan niistä ei ole haittaa. Näiden siementen syöminen kuitenkin lähinnä tämän vaikutuksen takia on nykytiedon valossa turhaa.​

Jos kärsit korkeasta verenpaineesta, ja etsit siihen sopivaa lisäravinnettaa, kurkka artikkelimme l-arginiinista.​

Chian siemenet urheilujuomien korvikkeena

Eräässä tutkimuksessa tutkittiin, millainen vaikutus olisi korvata puolet juodusta urheilujuomasta, tässä tapauksessa Gatoradesta, chian siemenillä.​

Mielenkiintoista kyllä, ryhmien välillä ei havaittu tilastollisesta merkittävää eroa.​ Tutkimuksen mukaan näitä siemeniä voisi siis käyttää hiilihydraattitankkaukseen urheilusuorituksen aikana, mikäli tahtoo esimerkiksi vähentää sokerien saantiaan.

Kuitenkin kyseessä on vain yksi melko pieni tutkimus, ja koska chia siementen hiilihydraatit ovat lähinnä kuitua, voisi niiden kuvitella imeytyvän paljon hitaammin kuin urheilujuomien sokerien.

Täten tämä tulos ei oikein käy järkeen teorian kannalta, jonka takia sitä ei kannatta ottaa täytenä varmuutena vielä. Eiköhän tätäkin asiaa kuitenkin tutkita tarkemmin vielä joskus tulevaisuudessa, jolloin saamme ehkä paremman varmuuden chia siementen toimivuudesta urheilujuoman korvikkeena.​

Mahdollista on kuitenkin, että palautusjuoman terveellisyyttä voisi nostaa lisäämällä siihen chia siemeniä. Kombinaatio jossa olisi chia siemeniä, kreatiinia ja vaikka hitunen glutamiinia voisi olla erittäin tehokas palautumisen edistäjä.​

Yhteenveto

Chia siemenet vaikuttavat olevan yksi markkinoiden "superfoodeista", jotka oikeasti ovat todella terveellisiä.

Ne sisältävät suuret määrät monia hyviä ravinteita, ja niiden makrorakenne on todella terveellinen, sisältäen paljon kuitua, proteiinia ja hyviä rasvoja.​ 

chia siemenet

Erityisesti vähän maitoa juovat voisivat hyötyä näiden siementen luiden terveyttä parantavista ravinteista, ja muillekkin ne vaikuttaisivat olevan erinomainen lisä muun ruokavalion yhteyteen.

Chian siemenet eivät ole mitään ihmeruokaa, mutta muuten hyvän ruokavalion yhteydessä ne voivat antaa vielä pienen boostin terveyteen, ja huonon ruokavalion kanssa ne voivat korjata ainakin pahimpia puutoksia.​

Päivitys Marraskuu 2016: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikelliin marraskuussa 2016, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen CocoVin luomu chia siemeniin ( 1 kilo ).

CocoVi on tunnettu luomu- ja korkealaatuisista elintarvikkeista. Sen chia siemenet on kasvatettu luomuna Boliviassa. Ne säilyvät kotona melko pitkään ihan huoneenlämmössä, ja niitä voi laittaa vaikka jogurttiin, mysliin tai smoothieisiin.

Ostamalla CocoVin siemeniä, voit olla varma että saat laadukkaita ja ilman kasvimyrkkyjä kasvatettuja siemeniä. Tuote on myynnissä mm. Aminopörssissä.

chiasiemenet
1 comment

Comments are closed