LisäravinneTieto.com
Piditkö artikkelista? Jaa se myös kavereillesi!

L-Tyrosiini – Apu Akuuttin Stressiin

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin elokuussa 2017, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Bioteekin Super Tyrosiinivalmisteeseen.

Tämä uutuus tuote pitää sisällään vain puhdasta L-tyrosiiniä, ei mitään ylimääräistä.

Laadun ja melko edullisen hinnan takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tähän tuotteseen. Edullisesti sitä saa hankittua Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

l-tyrosine

Lue lisää ja tilaa tuote tästä >>

L-tyrosiini on vähemmän tunnettu aminohappo. Se on kudosproteiinien rakennusaine, jota keho tarvitsee näiden proteiinien luomiseen.

Sitä käytetään eniten stressin ja muiden kognitiivisten vaivojen hoitoon, sillä se vaikuttaa mm. monien hormonien tuotantoon, mukaanlukien dopamiini ja noadrenaali.​ Erityisen tehokas se vaikuttaa olevan stressin hoidossa.

L-tyrosiini ja muisti​

L-Tyrosiini

L-tyrosiinin vaikutusta muistiin on testattu sekä rotilla että ihmisillä. Se vaikuttaa auttavan muistia pelaamaan paremmin, kun se on akuutin stressin alla. Toisin sanoen, L-tyrosiini ei nosta muistikykyä normaaliatasoa korkeammalle, mutta mikäli muisti on heikentynyt esim. stressin takia, voi tämä aminohappo palauttaa sen toimintakykyä normaalille tasolle.​

Tutkimuksen aikana ihmisten muistia testattiin sekä lämpimässä, että sitten myöhemmin kylmässä palelun aikana. Palelun aikana muisti heikkeni selvästi, mutta L-tyrosiinia saaneilla se heikkeni huomattavasti vähemmän.

Näin ollen L-tyrosiini voikin olla tehokas apua muistinheikentymistä vastaan, joka johtuu akuutista stressistä tai muista haastavista henkisistä olosuhteista.

​L-tyrosiini ja keskittymiskyky

L-tyrosiinia on kokeiltu myös mm. ADHD:n hoidossa keskittysmiskyvyn parantajana. Tutkimuksen ongelmana on kuitenkin, että siinä testattiin montaa ainetta yhtä aikaa, ja onkin vaikea sanoa, paljonko vaikutusta juuri L-tyrosiinilla oli.​

Tulos oli lupaava, ja lapset jotka saivat näitä testattuja aineita (L-tyrosiini ja 5-HTP + muita mineraaleja ja vitamiineja) pystyivät keskittymään selvästi paremmin kuin kontrolliryhmä. Vaikea kuitenkin sanoa, minkä aineen ansiota nämä vaikutukset olivat.​

L-tyrosiini ja Vireystila​

L-tyrosiinilla vaikuttaa olevan hienoinen kyky estää kognitiivisten toimintojen heikkenemistä unen puutteen takia.​

Yli 24 tuntia valvoneilla L-tyrosiinia saaneiden aivot toimivat selvästi paremmin väsyneisyydestä huolimatta. Vaikutus kesti noin 3 tuntia sen ottamisen jälkeen.​ Lisäksi se ei vaikuttanut vaikuttavan unen saantiin testin jälkeen tai sen laatuun.

L-tyrosiini ja stressi​

L-tyrosiinista vaikuttaa olevan apua akuutin stressin aikana. Akuutilla stressillä tarkoitetaan lyhytkestoista ja voimakasta stressireaktiota, joka voi syntyä monien tekijöiden takia. Rankat olosuhteet, akuutti henkinen stressi tai rankka fyysinen rasitus voivat kaikki aiheuttaa akuuttia stressiä.​

armeija

Yhdysvaltojen armeija onkin ollut erityisen kiinnostunut L-tyrosiinista jo pidempään.

30 - 60 minuuttia ennen stressitekijää nautittu L-tyrosiini vähentää stressin aiheuttamia ongelmia. Nämä ovat sekä henkisiä olotiloja, kogniitivisten toimintojen heikkenemistä ja fyysisiä oireita.

Tämän takia L-tyrosiinia onkin tutkittu erityisen paljon armeijan puolesta, joka on erittäin kiinnostunut tälläisistä ominaisuuksista.​

Nämä oireiden heikkenemiset ovat todettu mm. seuraavilla tavoilla:​

 • Vähemmän väsymystä
 • Vähemmän stressin tuntemista kehossa
 • Vähemmän lihassärkyä
 • Vähemmän päänsärkyä
 • Vähemmän hermostuneisuutta
 • Alhaisempi verenpaine

Ennen akuuttia stressiä nautittu L-tyrosiini näyttääkin tarjoavan jonkinasteista estettä stressin aiheuttamia oireita vastaan. Näin ollen se voisi toimia mm. ennen ahdistavia tilanteita nautittuna, esim. ennen puheiden pitämistä tai ulos menemistä.

L-tyrosiinin annostus

Tutkimuksissa käytettävä annostus on ollut yleensä noin 150 - 200 mg L-tyrosiinia per ihmisen painokilo.​ 50 kiloisella ihmisellä tämä vastaisi noin 10 grammaa.

L-tyrosiini vaikuttaisi olevan terveille aikuisille turvallinen aines ainakin 150 mg / painokilo annoksiin asti. Tätä suurempien turvallisuudesta ei ole tarkkaa tietoa.​

Kuitenkin tämän annokstuksen pitäisi riittää saadaksesi suurimmat edut L-tyrosiinista. ​

L-tyrosiinin haitat & vaarat

L-tyrosiinilla on sivuvaikutuksia joidenkin lääkkeiden kannalta. Yleensä nämä liittyvät kilpirauhasen tojmintaan, sillä L-tyrosiini voi kiihdyttää kilpirauhashormonien tuotantoa, joka voi aiheuttaa ongelmia lääkityksen yhteydessä.

Lisäksi yleisiä ongelmia tulee seuraavien lääkkeiden kanssa:

 • MAO- estäjiin luokiteltavat mielialalääkkeet: Näiden lääkkeiden kanssa L-tyrosiini voi aiheuttaa tilan, jossa verenpaine kohoaa nopeasti ja rajusti.
 • Kilpirauhasen toimintaan vaikuttavat lääkkeet
 • Levodopa lääki (Yleinen Parkinsonin taudin lääke)

Lisäksi on havaittu, että kroonisesta migreenistä kärsivillä on yleensä hyvin korkeat L-tyrosiinin arvot, jonka takia tätä aminohappoa ei suositella migreenistä kärsiville. Se voi pahentaa oireita ja kohtauksien yleisyyttä.

L-tyrosiinin saanti

L-tyrosiini ruoasta

L-tyrosiinia tulee yleensä kaikkia proteiinia sisältävien ruokien yhteydessä jonkin verran. Joissakin tuotteissa sitä on kuitenkin enemmän kuin toissa, ja tässä listattuna joitakin L-tyrosiinin parhaita ruokalähteitä:

 • Soijatuotteet
 • Kalat, erityisesti lohi
 • Kananmunat
 • Kanan ja kalkkunan lihat
 • Kurpitsansiemenet ja muut siemenet
 • Porsaan, naudan ja riistan lihat

Näissä ruoissa on keskimäärin noin 1 - 1,5 g L-tyrosiinia 100 grammaa kohden.

L-tyrosiini lisäravinteet

L-tyrosiiniä myydään useimmiten jauheenmuotoisena lisäravinteena. Mukana tulevan mittalusikan avulla sitä voidaan sitten nauttia haluttu määrä.

L-tyrosiini lisäravinteet imeytyvät parhaiten, kun ne otetaan pienemmissä erissä (noin 1 g) useammassa osassa. Se olisi myös hyvä ottaa vähintään puoli tuntia ennen ruokailua tyhjälle vatsalle.​

Vitamiinin B6 ottaminen samaan aikaan parantaa sen imeytymistä entisestään.​

Päivitys Elokuu 2017: Uusi tuotesuositus

Päivityksenä tähän artikkeliin elokuussa 2017, olemme vaihtaneet suosittelemamme tuotteen Bioteekin Super Tyrosiinivalmisteeseen.

Tämä uutuus tuote pitää sisällään vain puhdasta L-tyrosiiniä, ei mitään ylimääräistä.

Laadun ja melko edullisen hinnan takia olemmekin päivittäneet tuotesuosituksemme tähän tuotteseen. Edullisesti sitä saa hankittua Hyvinvoinnin Tavaratalosta.

l-tyrosine

Lue lisää ja tilaa tuote tästä >>

Yhteenveto

L-tyrosiini on mielenkiintoinen aminohappo, joka voi olla hyödyksi tietyissä tilanteissa. Se vaikuttaa auttavan lähinnä stressaavissa tilanteissa, auttaen ihmistä vähentämään akuutin stressin aiheuttamia ongelmia ja toimintojen heikkenemistä.

Sitä voidaan nauttia ennen stressaavia tilanteita, joissa kuitenkin täytyy olla skarppina. Nämä voivat olla muutakin kuin henkistä stressiä. Yhtä hyvin L-tyrosiini vaikuttaisi auttavan mm. unen puutteeseen, väsymykseen, ahdistukseen ja kylmyyteen.​

L-tyrosiinin todistetut käyttötarkoitukset ovatkin aika rajalliset, mutta tilannekohtaiseen apuun siitä voi olla monille iloa.

On kuitenkin hyvä huomioida, että L-tyrosiini on tehoton kroonista stressiä vastaan, eli stressiä joka jatkuu päivästä toiseen. Se vaikuttaa olevan toimiva vain hetkellisiä, kovan stressin tilanteita vastaan, kuten puheiden pitämistä tai ahdistaviin juhliin menemistä.​